Vorige week heeft u een verslag kunnen lezen van Jay Lissenberg uit Utrecht wat toegespitst was op de overwinning op Cahors in sector 3. Verder staat er in het verhaal over zijn start als duivenliefhebber. Cahors was niet het enige wapenfeit van deze jonge topper uit Utrecht. Jay heeft samen met zijn vader Johan in 2016 een geweldig jaar gehad. Reden genoeg om het hele jaar met hem te bespreken en aan u als lezer voor te leggen, lees met veel plezier verder …

 

Opbouw van de stam

De eerste marathonduiven, waar successen mee behaald werden kwamen uit een Rode Theelen-doffer via het kweekcentrum van Jaap van Alphen en een donkere duivin van Harry Brakelé. Deze duivin is ook genoemd in het vorige deel. Het is ‘de 647 van 2002.’ Hieruit kwam in 2003 een mooie Rode doffer. Deze duif presteerde goed en zijn kinderen ook. Zowel hij als zijn kinderen vlogen kop in de UCK (grote kring rondom Utrecht met veel liefhebbers en grote tegenstand met liefhebbers als Comb. van den Berg, Poelstra en znn, Jurrian van Amerongen en ga zo maar door) op de meerdaagse fond. De Rode Doffer van 2003 werd gekoppeld aan zijn moeder, ‘de 647’ van 2002. Uit deze koppeling kwam de 1e NPO Perigueux van 2006. Deze doffer werd later ook de vader van o.a. de 37e nationaal St. Vincent. Uit deze moeder-zoon koppeling kwamen meerdere goede duiven, zoals de 14e NPO Brive en 10e nationaal St. Vincent. Deze stam is ingeteeld en is de basis van het hok van Jay Lissenberg op dit moment. In het kweekhok zitten nu nog 8 kinderen uit deze inteelt-koppeling. Om deze stam te versterken zijn er verschillende duiven ingebracht. Dat versterken lukt natuurlijk niet bij alle duiven, maar wel met een doffer en een duivin van Jac. Steketee, een paar duiven van het soort van Ko van Dommelen (o.a. een doffer van 2007 uit Dubbel Gespierde maal Bolle Orleans Hulkje en een dochter van De Zwarte Pau), een paar nieuwe duifjes van Harry Brakelé en door samenkweek met Jurrian van Amerongen met o.a. een duif van Piet de Vogel. Een goed voorbeeld van deze samenwerking is het volgende: Jay heeft de 1e NPO Perigueux gezet op de 6e nationaal Perpignan van Jurrian. De zoon uit deze koppeling is gezet op de eerder genoemde duivin van Piet de Vogel. Hieruit kwam de duivin van Jurrian die vorig jaar de 19e nationaal Perpignan won en dit jaar de 4e nationaal Pau. Dit jaar heeft Jay een ronde jongen geruild met Dennis van de Comb. v.d. Meer en znn. Zij hebben overwegend duiven van Nico Volkens.

 

2016: verplaatsing van het hok en de brand

Begin januari van dit jaar moesten de hokken van Jay meer dan 100 meter verplaatst worden richting de spoorlijn. Het landje waar de hokken stonden en nu nog staan werd opgeknapt en dat moet uiteindelijk een soort wandelpark worden. De verhuizing van de hokken verliep snel en goed, maar toen de duiven weer losgingen, bleek het niet zo makkelijk te zijn. De duiven bleven cirkelen waren de hokken stonden, ze vielen daar ook en de duiven gingen zitten op het Rietveld College (een school nabij het landje). Sommige duiven bleven bijna een week buiten. De oude duiven gaan nu nog regelmatig op de school zitten en vallen nog steeds op de plek waar het hok eerst stond. Later in het seizoen leken de prestaties er niet onder te leiden. Toen het vliegseizoen net een aantal weken was begonnen (1 juni), overkwam Jay en Johan een complete ramp. Het kweekhok en het wachthok, tevens schuurtje, stond in de brand. Het wachthok en het kweekhok gingen geheel in vlammen op. De hele ronde jongen van dat moment was verloren en een aantal kwekers ook. De mensen van de dierenambulance hebben een 25 kwekers teruggebracht die uit het brandende hok zijn gehaald en ook een aantal oud vliegers van het kweekhok zijn teruggekomen. De rotzooi is gelijk opgeruimd. Verder is er zo snel mogelijk begonnen me het bouwen van een nieuw schuurtje, tevens wachthok en er is een nieuw kweekhokje getimmerd. En zo zijn de mannen vol goede moed verder gegaan. De vliegduiven lijken er niet onder geleden te hebben, want die kwamen op een enkele vlucht na goed naar huis.

 

2016: Het seizoen … de eerste twee marathonvluchtweekenden

De start van het seizoen verliep voor Jay en zijn duiven niet soepel. Op de inspeelvluchten werden er relatief veel oude duiven verspeeld en de duiven kregen te weinig inspeelvluchten vanwege het inkorten van de vluchten e.d. De eerste marathonvluchten gingen naar behoren maar niet formidabel … met de 269e en 282e nationaal St. Vincent (3 van de 8 duiven in de prijzen) en de 114e nationaal Pau (3 van de 4 duiven in de prijzen) was het resultaat niet slecht, maar vooral St. Vincent was een vlucht met een raar verloop. Na die vluchten begon de vorm bij de duiven steeds beter te worden en de resultaten werden ook heel goed. Het tweede weekend verliep beter dan het eerste. Op Perigueux gingen 37 mee (bijna allemaal jaarlingen) … met 15 in de prijzen en vier duiven bij de eerste 100 nationaal (4e, 27e, 76e en 99e nationaal) was dat een goede vlucht. Agen ZLU was ook een prima vlucht voor Jay (20e en 136e nationaal Agen ZLU) met 6 van de 12 duiven in de prijzen in de Fondunie 2000. In het voorseizoen was Jay niet tevreden hoe het ging, de verliezen maakte hem onzeker en hij ging zoeken. Jay: ’In het voorseizoen had ik erwtenstro in het hok. Door de kou en het vochtige weer werd het stro nat en vies. Dat heb ik er toen uitgehaald. Een raampje voorin het hok, heb ik dicht gedaan. Dat hielp niet, toen werd het klimaat in het hok minder. Toen het raampje maar weer open gedaan en toen ging het beter.’ Hoe zag je dat het beter ging, Jay? Onze jonge topper: ‘De duiven gingen er beter uitzien. Ze trainden beter … hadden meer plezier en toen wist ik dat het goed zat.’

20e nationaal Agen ZLU

20e nationaal Agen ZLU 2016

De 20e nationaal Agen ZLU en de 4e nationaal Perigueux

De eerste duif van Agen is een geweldige doffer. In 2015 vloog hij als jaarling de 78e nationaal Agen jaarlingen ZLU tegen ruim 5.000 duiven en 332e Bergerac in afdeling 7 tegen ruim 2.500 duiven en in 2016 naast de 20e nationaal Agen ZLU de 838e nationaal Perpignan tegen ruim 4.000 duiven. Deze doffer heeft een vader wat een zoon is van het Stamkoppel ‘De 647 van Brakelé’ met haar eigen zoon, gekweekt met de Theelen-doffer van Jaap van Alphen. De moeder van deze winnaar van het Agen-vaasje komt van Ko van Dommelen, een dochter van ‘De Zwarte Pau’.

Op Perigueux pakte Jay in sector 3 de 4e nationaal tegen ruim 7.000 duiven. In de Noordelijke Unie was hij de 6e tegen ruim 9.500 duiven. Deze goede prijsduif is een laat duivinnetje van augustus 2015. Ze won deze keivroege prijs op vijf oude pennen. Een jonge kanjer dus !!! Deze duivin is eigenlijk (onbewust) een lijnenteeltproduct naar de kweekdoffer die Jay heeft van Jac. Steketee (kleinzoon 7e nationaal Pau). De vader van dit duivinnetje is een kleinzoon van deze doffer en de moeder een dochter. De vader komt uit een dochter van het koppel Steketee-doffer maal dochter van de 1e NPO Perigueux 2006 (met 1,5 uur los). Deze NPO-winnares stond op een doffer van Harry Brakelé toen deze dochter eruit kwam. In het gedeelte over Jay’s duivenstam kunt u lezen dat de 1e NPO Perigueux uit de stamduivin (‘de 647’ van Harry Brakelé) met haar eigen zoon komt (samen het stamkoppel). De dochter van het koppel (Steketee x dtr 1e NPO Perigueux) stond op de Zoon Blauwe Brouwers van Jozef Poelstra en znn toen de vader van de 4e nationaal Perigueux eruit kwam. De vader van de 4e nationaal Perigueux is derhalve een halfbroer van de 1e nationaal Cahors en de 4e nationaal Narbonne. Deze doffer bevolkt inmiddels het kweekhok. De moeder van de 4e nationaal Perigueux is zoals gezegd een rechtstreekse dochter van de Steketee-doffer met de dochter van de 1e NPO Perigueux 2006.

4e nationaal Perigueux

4e nationaal Perigueux 2016

… wordt vervolgd …