Als duivenmelker verlies je meer dan je wint, heb ik weleens geschreven. Dit is niet bedoeld om neerslachtigheid te zaaien, maar om realisme te kweken. Gelukkig kun je ook winnen, want daar doe je het uiteindelijk voor. Gerard Schalkwijk moet gevoel gehad hebben afgelopen weekend. Want wat een topweekend had hij. Op Perigueux had hij drie duiven in de top 10 tegen 7.023 duiven op de plaatsen 2, 3 en 9 en een dag later speelt hij de 13e nationaal Agen in de ZLU bij de Oude Duiven. Deze duif was ook de eerste melding van de concours van de Fondunie 2000. Uiteindelijk werd het een mooie tweede plaats tegen ruim 2.600 duiven. Zoiets maak je niet vaak mee in je duivensportloopbaan. Gerard overkwam het en hij is met recht trots op zijn duiven.

 

De winnaar en de prestatie

De man achter bovengenoemde prestaties is Gerard Schalkwijk (49 jaar) uit Lopik. Hij is eigenaar van Travipharma. Vorig jaar won hij in zijn sterke NIC in IJsselstein 7 eerste prijzen, wat je natuurlijk een superjaar kunt noemen en  nu weer een fantastisch weekend met op Perigueux in sector III 2, 3 en 9 tegen 7.023 duiven. En als kers op de taart de 2e Agen in FU 2000 en 13e ZLU.

 

De geschiedenis

Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen, Gerard? Gerard: ‘Mijn vader Ries had in zijn jeugd samen met zijn broer Anton Schalkwijk al duiven in IJsselstein en mijn neef Raymond (zoon van Anton) is samen met zijn vader de duivensport gaan beoefenen. De eerste duiven kwamen van ome Anton en Wout van der Kreeft, toen voorzitter van de Groene Olijftak. Ook kwamen er duiven van wijlen Cor Vuik uit Krimpen aan de Lek. Dit waren duiven met als achtergrond VanBruane en Aarden via Van der Par en de Rode Horemans/Hermans via Cor. Inmiddels heb ik in Lopik de beschikking over een tuinhok van 8 meter en daarvan 1 hok met 12 weduwnaars, 2 hokken van 12 nestkoppels en een afdeling voor de jongen.’

Turbo-man

De Agen-duif

De topduif van Agen is een echt talentje. Het is een nestdoffer, die op Agen is ingemand op eieren. Gerard heeft dit koppel een klein jong van 5 dagen ondergeschoven gekregen. Deze doffer heet ‘de Turbo Man’ om zijn snelheid en natuurlijk om zijn stamboom, de achterliggende lijn. Het is een marathonduif met snelheid er in gekweekt. Hij speelde als jaarling op nest al een 1e Bergerac Middaglossing. De vader van ‘de Turbo Man’ komt van AP Overwater. Deze doffer heeft heel veel snelheid in het bloed met het soort van Sangers, Koopman, Veenstra, Van Oort, Gebr. Scheele en Heijwege. De moeder komt van Herman de Jong uit Papendrecht.

2e Perigueux Sect III

2e nat Perigueux 2016

Stamopbouw

De huidige stam is een mix van Cor de Heijde via de Belgische topper Frans Bungeneers , Herman de Jong uit Papendrecht, A.P. Overwater en de Aarden via Fam.van Houten. Gerard start het seizoen met 80 vliegduiven, waarvan 75% jaarling. Daarnaast heeft hij 24 kweekkoppels. Gerard vindt dat een beetje te veel. De man uit Lopik: ‘Ik ben van plan om dat te halveren, omdat ik ook het aantal jongen wil minderen en dan moet je wel de kwekers halveren. Mijn vrouw wil dat al jaren want zij ziet hoeveel werk mijn duiven naast mijn toch steeds drukker worden werk met Travipharma.is. Ik moet nu wel ook voor mijn gezondheid. Ik ben heel serieus met mijn duiven bezig en dat kost veel inspanning.’

3e Perigueux Sect III (r)

Rechts 3e nat Perigueux 2016

De drie Perigueux-toppers

Gerard had zoals gezegd drie duiven bij de eerste 10 van de sector III van de nationale vlucht vanuit Perigueux. In deze sector waren 7.023 duiven mee. Gerards eerste drie duiven zaten 2e, 3e en 9e. De tweede en de derde zijn broer en zus. Ze komen uit een doffer van de Belgische Topper Frans Bungeneers. Deze doffer komt 100% uit het soort van Cor de Heijde uit Made. De moeder komt van PIPA en is een kruising van het soort van de familie van Houten en het Barcelona-soort van PIPA zelf (Gijsselbrecht). De 9e van sector III is een doffer en komt ook uit een doffer van Frans Bungeneers. Hier zie je naast het soort van Cor de Heijde ook duiven van Gerard van Tuijl en Leo Kouters terug. De moeder komt van Rik Ros. Deze moeder komt uit de broer van de 1e nationaal Bergerac met een dochter van ‘Toon’ maal ‘Tes’ van comb. Verweij-de Haan.

9e Perigueux Sect III

9e nat Perigueux 2016

 

De voorbereiding op het seizoen

Met de kerst worden de duiven gekoppeld. De oude vliegers broeden de eieren niet zelf uit, dat doen de jaarlingen. Zo was het ondergeschoven jong het eerste jong voor de vroege duif van Agen, dat was de extra motivatie denkt Gerard. Dit jaar was het voor de melkers in het algemeen een moeilijk jaar om aan de kilometers te komen. Toch heeft de man achter Travipharma het voor elkaar kunnen krijgen dat al zijn duiven minstens 2.000 km voor hun eerste overnachtvlucht in de vleugels hadden. Creatief inkorven …maar dat kost veel tijd en ook soms duiven. We weten niet of het dit grote verschil maakt, want veelvuldig meegeven op 350 km werkt ook.

Het voersysteem heeft Gerard van Rik Ros uit Lekkerkerk. Het is een handig voersysteem met de” Rik mix” dat ook gerst bevat. Gerard: ‘Ik voer 1 x per dag in de potjes en een paar dagen voor het inkorven haal ik enkel de gerst er uit. Dit systeem en het gezondheids- plan heb ik in een handig pocket boekje geschreven die ik uitgebracht heb paar jaar geleden.’ Het voer wat in de potjes komt is van Beyers en Variamax van Mariman. Naast het voer geeft Gerard ook natuurlijke producten. Gerard: ‘Ik heb natuurlijk een groot voordeel dat ik vanuit mijn professie het beste van het beste qua sport en medische begeleiding kan geven. Dat betekend niet dat ik ze enkel op medicijn laat vliegen of zo, nee ik geef natuurlijke Travipharma producten zoals de Travi-Allicine plus voor de ontsmetting na thuiskomst en de neusdruppels die erg belangrijk zijn om het overtollig slijm weg te halen en de oriëntatie naar huis te bevorderen. Dit 1 dag voor inkorven. Ik heb een dierenarts in mijn team Ko Schoenmakers, die een geweldig aanvulling is. Medische begeleiding is naast de natuurlijke aanpak een must in onze duivensport. We mogen geen fouten maken in een kort fondseizoen.’

Tot Slot

Op zaterdag 25 juni was het een bijzondere dag. Het was de dag sterfdag van Gerards vader wijlen Ries Schalkwijk, waar Gerard altijd een innige band mee had … ook in onze gezamenlijk hobby. Onze topper uit Lopik: ‘Ik denk dat er meer is tussen hemel en aarde … ik maakte op die dag een super uitslag op Perigeuix met 3 duiven op teletekst. Dat dit samen op dezelfde datum valt, is geen toeval.’ Gerard … gefeliciteerd met je prachtige marathonduivenweekend. We wensen je een goed vervolg van het seizoen toe … het is je gegund !!!

jaco-handtekening