Vandaag ronden we het seizoen 2020 af met het slotstuk van de reportage van Herman Koopman. Vandaag is ook de dag van St. Vincent. Een vlucht die door de lastige omstandigheden laat op gang kwam, maar die uiteindelijk wel goed aan het doorlopen is.
Terug naar Herman Koopman de Marathonkampioen van Afdeling 7 Midden Nederland. Deze liefhebber kan uithalen op zowel de Middaglossing als de Internationale vluchten van de ZLU met een ochtendlossing. In de vorige delen heeft u al veel over Herman en zijn duiven kunnen lezen en daar komt hieronder nog wat bij. Veel leesplezier …

 Het systeem 
Welk merk voer je? Herman: ‘In de Rui/Winter periode: Wielink Rui M.C. Na de rui aangevuld met gerst en Paddy. Vanaf ongeveer maart: 2 delen Wielink Vlieg 1 deel Beyers Koopman All-in-One en 1 deel Zoontjes.’
Welke bijproducten (kaas, pinda’s, schapenvet, proteïne e.d.) geef je aan de duiven? Herman: ‘Mineralen poeder en het opvoeren naar de inkorving toe met pinda’s, vetrijke zaden,  grit en roodsteen. Dit jaar ga ik wat producten van Dr. Marien geven met de gedachte: Ik doe dan toch wat en je moet altijd blijven zoeken.’
at doe je aan medische begeleiding? Herman: ‘Jonge duiven krijgen bij mij geen enkele medicatie toegediend. De oude duiven krijgen voor het seizoen een geelkuur en in het seizoen geelkuur/pillen wanneer nodig en verder om de plusminus 3 tot 4 weken een bezoek aan de dierenarts.’ 
Houd je van natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? Herman: ‘Ik ben een tiental jaren geleden bezig geweest om met natuurlijke producten en eigen kruidenmengsels het geel te bestrijden, maar kon toen geen enkel product of mengsel vinden wat hielp. Vandaar geloof ik nu niet meer in allerlei middeltjes en natuurlijke producten. Medicamenten als het moet! Ik weet nog in het seizoen 2019 een prachtige start met de 1e Nationaal Perigueux. Na  St. Vincent ZLU speelde ik Marseille 1 duif gedraaid in de staart van het concours, maar wel alle duiven terug na het afslaan. Wat de duiven hadden: ik weet het nog steeds niet. Ik heb toen de duiven gekuurd tegen de luchtwegen maar zag geen verbetering. Daarna gestopt en toen besloten de hokken te verbouwen en terug naar de ouderwetse verluchting met schuiven. Over de hokken ben ik nu tevreden en geen last of minder last van de luchtwegen meer.’

Nog een paar toppers
‘Brita’ won in 2020 de 35e nationaal Agen tegen bijna 7.000 duiven. Een jaar eerder speelde deze duivin van 2018 ook al een prijs 1:10 op deze vlucht. Deze blauwe duivin komt uit twee duiven van Gertjan Rigter. In deze duiven zit het Volkens-soort via Hennie de Vries, de kermisexploitant uit Bovenkarspel. We zien in deze duiven ook nog duiven terug van de Gebr. Jacobs.

‘Early’  is een goede jaarling. Deze duivin won in haar eerste jaar de 33e nationaal Bergerac en de 951e nationaal Perigueux. De vader komt uit de Energy 99 maal de Laura 67. Hermans oude soort. De moeder, ‘Elis’, vloog o.a. de 35e nationaal Marseille.
‘Per’ is ook een goede jaarling. Deze doffer vloog in zijn eerste jaar een 107e nationaal Rieux Minervois (Perpignan) en was de 2e Nationale Jaarling. Hij vloog in de Fondunie 2000 de 28e prijs. Deze duif voert weer 50% terug naar het oude Jellema lijntje van Herman.

Tot Slot
Herman Koopman is een stille kracht in de Marathonduivenwereld. Hij pakt in een jaar menig kopprijs. Een Nationale Overwinning heeft hij ook al behaald en nu Marathonkampioen van Afdeling 7 Midden Nederland. We praten hier over een topliefhebber.
Herman, bedankt voor je medewerking aan deze reportage en succes in het al gestarte nieuwe seizoen !!!