Op vrijdagochtend 10 juli om kwart voor zeven werden in het Rhonedal in Orange de duiven gelost van sector III en IV. De duiven hadden op weg naar huis meestal de wind op kop en het was warm onderweg. In sector III konden nog ruim 60 duiven het thuisfront bereiken. Dit was voor de duiven van sector IV een moeilijkere klus en het lukte uiteindelijk ook niet. In de vroege ochtend werd de eerste duif geklokt door het marathonfenomeen Herman Brinkman uit Tuk. Hoeveel vroege duiven heeft deze topliefhebber in de laatste tientallen jaren niet geklokt en hoeveel hokken heeft hij niet geholpen om sterker te worden. Die zijn niet op meer dan twee handen te tellen en ook niet meer dan zes handen. Dus het is weer eens mooi dat zo’n liefhebber deze vlucht wint. Dat geeft de vlucht gelijk meer status. Herman maakte verder een prima uitslag met 6 duiven van de 8 Orange-gangers in de prijzen, waarvan 5 bij de eerste 50 en 4 bij de eerste 30. Nummer twee in sector IV was R. van Looij uit Zuidveen en nummer drie was Cees de Boer uit Stavoren. Cees had ook prijs 17 en had 3 van de 4 duiven in de prijzen.

Het Tuinhokedited

De winnende liefhebber

De 65-jarige Herman Brinkman is beroemd geworden met zijn mooie uitslagen op de marathonvluchten. Deze oud-docent Duits is sinds 1 janauri van dit jaar met pensioen. Hij werd bekend met veelal rode duiven. Dit kwam door de inbreng van een zoon van De Rode 50 van Vertelman, wat zijn superkweker en vererver is. Verder is de Brinkman-stam opgebouwd met vier duiven van Eijerkamp, die uit de ouderwetse Van der Wegens kwamen. Namelijk kleinkinderen van het Oud Doffertje en de Lamme, die in 1979 naar Tuk verhuisde. Naast deze duiven kwamen er nog wat duiven van vader Jan Brinkman uit Raalte, die Herman de duivenbacil had overgegeven. Vader Jan werd enkele jaren terug nog Kampioen Middaglossing van de Marathon Noord op 85-jarige leeftijd. Inmiddels zit deze nestor van de Brinkman-familie zonder duiven in het verzorgingshuis en is hij 89 jaar. In de loop van de jaren is er aan de duivenstam Herman Brinkman af en toe een enkele duif toegevoegd, zoals te zien is bij de winnende duif … … een duivin van Henri Hoeks, die de moeder is van de winnende duif. Herman heeft de beschikking over twee mooie hokken. Eén bovenop de garage van 9 meter en een tuinhok van 11 meter. Hierop zitten onder andere 24 weduwnaars, 6 nestkoppels en 6 echte kweekkoppels.

Red Deviledited

De winnende duif

De winnende duif is een weduwnaar die de naam ‘Red Devil’ draagt. Deze duif was vorig jaar al duifkampioen. Hij won voordat hij Orange won in sector IV al de volgende prijzen: 16e Limoges tegen 1.624 in afdeling Friesland en de 57e Ruffec in sector IV tegen 3.287 duiven. Deze doffer komt uit een duivin van Henri Hoeks. De moeder van dit moedertje won de 1e nationaal St. Vincent en de 2e nationaal Montauban in sector IV. De vader is ‘Aragon,’ een goede kweker van het soort van Van der Wegen. De vader van ‘Red Devil’ is ‘De Rode Bergerac,’ die als jaarling vroeg vloog van Bergerac en die verder o.a. de 56e nationaal Pau won. Deze doffer komt uit ‘De Gouden Kweker’ (Vertelman, zoon Rode 50) met ‘Zuster Snelle Ria,’ wat een topkweekster is. Deze duivin komt uit de oude Van der Wegen-lijnen van Herman.

Stamkaart Red Deviledited

De voorbereiding op het seizoen

De duiven zijn dit jaar pas begin mei gekoppeld, dit vanwege een 8 weken vakantie en noodgedwongen verlenging i.v.m. 2 weken ziekenhuis in Bangkok. De vliegduiven hebben geen jongen groot gebracht. Van de goede vliegers, dus ook van de winnende duif zijn de eieren overgelegd. De duiven krijgen de mengeling vlieg extra van Wielink en laatste dagen All-in-One van Beijers. Ter controle gaat Herman een paar weken voor de vluchten naar Nanne Wolff. Dit jaar werd midden in het seizoen een geelpil gegeven en na de vluchten anderhalve dag SA mix. Verder krijgen de duiven het normale portie grit, pisteen en vitamineral.

 

Tot Slot

De duivensport is bij de familie Brinkman een echte en fantastische familiesport. De familie leeft mee en helpt mee waar nodig. Mijn vrouw leeft wel erg mee, maar doet verder niets aan de duiven.

Herman: ‘Ik kan erg genieten van de duivensport, maar nog meer van de duiven zelf. Het is leuk als je succes hebt, maar ik kan ook enorm genieten (zoals vandaag, lees afgelopen zondag) van een trainingsvlucht van de jonge duiven, waar ze bij mij de hele dag overdoen en dus de hele dag vermaak. Het zien vallen van de duiven vind ik het mooist. Daarom baal ik ook zo dat de 1e van Orange er al zat. Ik had de wekker op 05.00 uur gezet, maar toen hij afging, heb ik me toch maar weer eens omgedraaid denkende aan de keren dat ik opstond en dan uuuuuren moest wachten op een duif. Tien minuten later ben ik toch maar opgestaan en toen zat hij er net 2 minuten.’

Herman, nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning van deze prachtige en pittige vlucht. Succes met de laatste vluchten.

jaco-handtekening