Nadat de vlucht naar zaterdag was uitgesteld, kwamen de duiven om half drie op zaterdag 30 mei los. Onderweg was de wind sterk en variërend tussen West en Zuidwest. Een bui hier en daar was ook niet uitgesloten, maar daar moet een duif omheen of doorheen kunnen. Nachtelijke aankomsten lagen binnen de verwachtingen. In het land begonnen de duiven na vier uur in de zondagochtend te vallen. De eerste van Afdeling 9 Oost Nederland viel bij Herman Borgelink. Deze liefhebber uit Denekamp blaast zijn partijtje altijd prima mee op de marathonvluchten. Hij versloeg in zijn afdeling Schulte uit Westerhaar, Besselink uit Almelo en Egberts uit Rijssen (de nummers 2, 3 en 4). Nummer viif kwam uit het Gelderse Laren en was Nico Klomphaar. Op nummer 6 en 7 staan de eerste twee duiven van Slot uit Hengelo. In de Top 30 vielen mij drie namen op met een mooie serie. Leeftink uit Nijverdal had 6 prijzen van de 8 gezette duiven, beginnend op plaats 13 en op plaats 15 begon Harold Zwiers uit Den Ham en hij had 5 prijzen van de 6 gezette duiven. Mart Derksen uit Almelo begon op plaats 17 en zijn tweede en tevens laatste duif had hij iets voorbij de helft van de prijzen.

 

De winnende liefhebber

De winnaar komt uit Denekamp en is de 53-jarige Herman Borgelink. Hij speelt al 30 jaar alleen fondvluchten en heeft al vanaf zijn prille jeugd duiven. Vanaf 1975 is hij lid van P.V. ‘De Snelvlucht’ uit Denekamp. Hij speelt de laatste jaren met de besten mee op de Grote Fondvluchten met regelmatig kopduiven in de fondclub VNCC, de fondclub van geheel Afdeling 9. Zijn landelijke hoogtepunten zijn 18e nat Bordeaux ZLU in 2001, 6e nationaal Barcelona in 2004 en in 2011 de 1e Nationaal St. Vincent in sector III. Een topliefhebber dus !!!

Zijn duivenstam is opgebouwd rond duiven van Koop Kiekenbelt uit Drijber. Metname de Zoon Ruffec-doffer speelt een belangrijke rol in de stam. Dit jaar op 16-jarige leeftijd bevrucht deze doffer alles nog. Deze kweker is de vader en grootvader van meerdere goede duiven. Naast de duiven van Kiekenbelt heeft Herman nog een Zoon van de Blauwe Van Noppen van Wijnands in het hok zitten en een zoon van de Donkere Barcelona.

H Borgelink winnende duif Limoges edited

De winnende duif

In de vroege zondagochtend werd de 13-1738590 geklokt om 04.11.53 uur op een afstand van 833,100 km. Dit kwam neer op een snelheid van 1877 mpm. Dit gebeurde allemaal toen Herman zich aan het klaarmaken was om duiven op te gaan wachten. Om half vijf kwam hij bij het hok en zag hij de winnende doffer zitten. Hij keek op het klokje en zag dat hij netjes geconstateerd was. Het was de 12e getekende van de 15 gezette duiven.

Het is een doffer van het soort van Koop Kiekenbelt. De eerder genoemde stamdoffer zit diverse keren in de stamboom. Vader en moeder van de winnaar zijn goede prijsvliegers op de marathonvluchten. De winnaar van Limoges vloog op Limoges zijn 2e vlucht in zijn loopbaan. De eerste vlucht was vorig jaar Perigueux. Hiervan kwam hij net te laat.

 het Hok Borgelink edited

Tot Slot

De kop is er af voor wat betreft de marathonvluchten. Voor sector II staat komend weekend Agen op het programma en de week erop barst het los met nationaal St. Vincent.

Herman Borgelink uit Denekamp heeft zijn overwinning binnen. Zijn seizoen kan bijna niet meer stuk, al zal hij graag dit jaar nog een paar kopduiven willen pakken in groot verband. Ik wens hem daar veel succes bij en nogmaals gefeliciteerd met de overwinning.

jaco-handtekening