De derde kampioen van de Middaglossing van het Marathon Noordkampioenschap is een verrassende naam. Het is Henk Wegh uit Lochem. Henk staat bekend om zijn Gouden Barcelonaduiven. Vele jaren lang liet hij op zijn afstand zien, dat je ook op een afstand van ruim boven de 1.250 km vroege nationale prijzen kan pakken op de Spaanse Klassieker. In 2018 werd hij ook nog eens 1e Kampioen Ochtendlossing bij de Marathon Noord. Hij stond hoger op het podium dan het fenomeen van het laatste decennium, Jelle Jellema. Dit jaar pakte hij vroege prijzen op beide disciplines. Zijn aangewezen duiven op de vluchten van de Middaglossing (St. Vincent, Dax en Bergerac) deden het zo goed dat Henk op de 3e plaats terecht kwam in het kampioenschap van de Middaglossing van onze mooie competitie. Het is leuk om de voorzitter van de Fondunie 2000 te feliciteren met dit succes. Het is tevens leuk om met Henk weer eens een middagje over duiven te kletsen. Henk is een nuchtere kerel met een prachtig gevoel voor humor. 

De liefhebber
Henk Wegh (81 jaar) uit Lochem is de 3e Kampioen Middaglossing van de Marathon Noord. Henk is inmiddels bijna 20 jaar met pensioen. De laatste jaren van zijn werkzame leven was hij directeur van de Daf-dealer (Cosmo) in Lochem. Henk is opgegroeid in een binnenvaartschippersgezin. Vader Wegh had een stoomsleepboot. Henk: ‘We trokken van Rotterdam naar Duitsland 3 schepen en van Duitsland naar Zwitserland één schip. Henk was zodra hij de leeftijd daar voor had de machinist op de sleepboot van zijn vader. Op een goede dag solliciteerde Henk bij Shell. Hij kon daar komen, maar moest eerst een opleiding tot Werktuigkundige volgen aan de Zeevaartschool in Vlissingen. Na afronding van deze opleiding werkte Henk 7 jaar als Koopvaardij-officier bij Shell.
Even terug naar zijn jeugd. Henk is opgegroeid bij een oom en tante in Doornenburg. Dat was natuurlijk doordat het gezin niet lang op dezelfde plek was. In die jaren ving Henk een duif op, die hij in een konijnenhok deed. Daar kwam er nog één bij. Dat werd natuurlijk een koppeltje. Vanaf de middelbare school ging Henk naar kostschool. De duiven moesten mee. De zusters van de kostschool hielpen met verzorgen van de duiven. Uiteindelijk verdwenen de duiven van het hokje en er kwamen geen nieuwe duiven voor terug.
Na 7 jaar op zee voor Shell, ging Henk in Venray wonen en werken bij een Daf-dealer. In 1970 begon hij daar met duiven. Zijn start kwam doordat hij via zijn werk in aanraking kwam met Joost van Haren uit Venray. In 1974 trouwde Henk en ging in Overloon wonen. Daar startte hij opnieuw met duiven. Vanaf september 1988 werkte Henk in Lochem bij Cosmo. In 1989 heeft hij op het huidige adres de eerste jonge duiven gekweekt. Het eerste jaar ging het gelijk goed op het hok. Henk had het vorige huis met het hok samen moeten verkopen. De nieuwe eigenaar kon wel wat met dat duivenhok. Op het erf van zijn huidige huis stond een oude schuur voor kippen en een paar varkens. Hij verbouwde deze locatie als duivenhok. De bedoeling was dat dit tijdelijk zou zijn. Binnen niet al te lange tijd zou er een echt duivenonderkomen worden neergezet. Maar toen het op het tijdelijke hok (de oude kippen- en varkensschuur) het gelijk heel goed ging, is deze mini-stal tot op de dag van vandaag het vlieghok van Henk gebleven. Voor de varkens en kippen hebben er ook mensen in dit onderkomen gewoond. Het is nog terug te zien. Je komt namelijk een douche en toilet tegen. Henk met een lach: ‘Ik denk dat ik het enige duivenhok heb met douche en toilet.’

De Stamopbouw
In 1976 al ging Henk Wegh volledig naar de grote fond. Zijn eerste duiven kwamen van  Joost van Haren. Ondere andere van het soort van Jef van Wanroy. In Broekhuizervorst, vlakbij Venray waar Henk woonde, woonde Jef van Wanroy. Die kwam voor de grote fondvluchten in Venray inkorven. In 1971 stierf Jef. Anton van Haaren nam toen zijn duiven over. Elk jaar kweekte Anton late jongen uit deze duiven. Die werden verkocht in Tiel. Henk heeft er eens twee gekocht. Uit één van deze twee kwam de Wegh-duivin. Een duif geboren in 1979. Dit was een topduif met verschillende vroege prijzen. De vader van de Wegh-duivin kwam van Hendriks uit Twello (ook van het Van Wanroy-soort). Met deze duivin ging Henk intelen volgens de manier zoals Prof. Anker had beschreven in zijn boek over kweken. De Wegh-duivin werd op een zoon gezet. Hier kweekte Henk een paar koppels jongen uit. Van de jongen die daar uitkwamen (F1) pakte Henk een mooie doffer en zette deze weer terug op de Wegh-duivin. Onder de jongen die hieruit kwamen (F2) zat ook weer een doffer die teruggezet werd op de oude Wegh-duivin. De jongen hieruit zijn de F3-tjes. Henk hield uiteindelijk zeven F3-tjes aan, waar hij mee verder ging kweken. Deze duiven werd gekruist tegen duiven van Peter van den Eijnde uit Deurne, Geurts uit Haps en Jeu Vervuurt uit Horst. Uit alle drie kwamen goede duiven, maar met de laatste kruisingen heeft Henk het meeste succes gehad. Een aantal goede nazaten zijn: F3 x een duif van Geurts gaf autowinnaar 1 (89-1891302). Deze duif won de 3e Bergerac 1990 tegen 32.572duiven. F3 tegen een duif van Vervuurt gaf autowinnaar 2 (91-159238), die duif won de 5e nationaal Dax 1993 tegen 11.00 duiven. Nog een F3 tegen een duif van Peter Van de Eijnde gaf de 2e Nationaal en Internationaal Barcelona in 2000  (93-2037280) tegen 7.564 resp. 26.0611 duiven. In 1999 kweekte Henk de Gouden Barcelona (‘de 121’ van 1999). Deze duif werd in 2005 de Gouden Barcelona-duif. Zij won o.a. de 26e en 62e nationaal Barcelona. Deze duivin is belangrijk geworden voor de stam van Henk zelf, maar ook van verschillende andere hokken. De opa van vaderskant van ‘de Gouden Barcelona ‘05’ komt uit een eerder genoemd F3-tje met een dochter van de 7e nationaal Tarbes van Jeu Vervuurt. De oma van vaderskant komt uit een zoon van de TV-winnaar (met veel bloed van twee kanten van de Wegh-duivin) met dezelfde dochter van de 7e nationaal Tarbes van Jeu Vervuurt. De moeder van ‘de Gouden Barcelona ‘05’ komt van Anton van Haaren. Zij is de nestzus van de moeder van Gouden Barcelona van Anton van Haaren zelf. Twee nestzussen zijn dus moeder geworden van een Gouden Barcelona-duif! Deze moeders zijn verder dochter van ‘Kleinzoon Goede 50’ met ‘Dochter Goede 50’ (lijnenteelt naar ‘de Goede 50’ dus). ‘De Kleinzoon Goede 50’ is ook een zoon van de 7e nationaal Marseille van Anton.

… wordt vervolgd …