Twee weken terug was het eerste deel van de reportage over Henk Verheij op het Marathonduivenjournaal. De laatste jaren zijn Henk en zijn duiven uitgegroeid tot een vaste waarde op zowel de middaglossing- als de ZLU-vluchten. Met regelmaat zie je zijn duiven mooie prestaties neerzetten en vormen ze samen mooie uitslagen. Dit alles brengt dat Henk grootse kampioenschappen in groot verband heeft gewonnen. In het vorige deel las u over zijn start als liefhebber, de stamopbouw, maakte u kennis met een paar goede duiven en kan u lezen welke prachtige kampioenschappen bij elkaar werden gevlogen metname in de laatste twee seizoenen. In dit deel leest u over andere topduiven, over de voorbereiding op het seizoen, de spelmethode en de beleving van de duivensport.

 

De voorbereiding op het seizoen

Het seizoen wordt gestart met 38 koppels, die in het seizoen op dubbel weduwschap worden gespeeld. Op 23 december 2015 werden de duiven gekoppeld om vervolgens een ronde jongen groot te brengen. Vanaf eind maart komen de duiven op weduwschap te zitten. Dit blijven ze tot het seizoen voorbij is. De vliegduiven worden goed ingevlogen, minimaal 1.000 km. Als laatste voorbereiding voor een bepaalde vlucht worden de duiven de week voor de vlucht enkele keren gelapt op 40 km. Wanneer kwam vorige jaren de vorm op het hok? Henk: ‘Niet echt superforme gezien, dit komt namelijk niet vaak voor. Enkele jaren geleden met Montauban was dit wel het geval, wat een genot is dat dan! Dit fenomeen komt niet vaak langs, maar met een goede basis kom je al behoorlijk ver.’ Sinds dit jaar krijgen de duiven Versele-Laga met paarse mais in het seizoen. Tijdens de voorbereiding krijgen ze gerst, Start Plus en Champion Plus van Versele Laga. In het seizoen komt er snoepzaad bij en neemt de gerst wat af. Als aanvulling op het voer krijgen de duiven Koopman Goldcorn, pinda’s, Tovo, lijnzaadolie, lecithine en herstelcapsule Beute bij thuiskomst. Gezondheid is belangrijk bij de duiven. Henk: ‘Gezondheid moet altijd goed zijn, dit is de basis. Zonder een goede basisgezondheid kan je niet vertrekken. Wij gaan bij twijfel altijd naar Henk of Jan in Breda. Niet regelmatig, alleen bij twijfel. De duiven worden veelal op een natuurlijke manier begeleid. We geven de duiven wel 3x per week appelazijn in het water en knoflookpoeder over het voer.’

 

Nog een paar toppers

Een jonge vliegdoffer met nu al 4 prijzen van de vier maal mee is ‘De Belofte’ van 2013. Deze doffer won als slechtste prijs de 376e nationaal St. Vincent ZLU tegen ruim 3.700 duiven. Verder won hij de 60e nationaal Cahors tegen ruim 7.500 duiven, de 90e nationaal Perigueux en de 225e nationaal St. Vincent. Zijn vader zit bij Theo Streefkerk en komt uit een Zoon van Zwart Goud van Jellema en een dochter van de As 710 van AP Overwater. De moeder van deze jonge topper zit ook bij Theo. Ze is een dochter van ‘De Drie Stippen’ van AP Overwater, die toen tegen een duivin van de Gebr. Saya stond. In deze Saya-duivin zit voor 50% het Montarkoppel van Jan Roelofs uit Alkmaar. De volgende goede vlieger won o.a. de 42e en 44e nationaal St. Vincent ZLU en de 71e nationaal Pau. Deze duivin is een halfzus van ‘Zwarte Peer.’ De vader is een zoon van Zwart Goud en de moeder is dezelfde als die van ‘Zwarte Peer,’ een mengeling van het oude soort van Henk Verheij en Theo Streefkerk gekruist met een Steketee-doffer.

helium ballon

The Flying Pigeontrainer

In 2011 is Henk gestart met The Flying Pigeontrainer. Een ballon die de duiven aan het vliegen houdt en die de duiven ook nog eens beschermd tegen de havik en de sperwer.

Op de site van www.theflyingpigeontrainer.nl kunt u meer informatie vinden over deze trainingsmethode. Trainen is goed voor de duiven. Ze komen hierdoor in een goede conditie en ze krijgen meer eetlust. Deze ballon helpt hierbij en Henk kan het iedereen aanbevelen. De helium-ballon wordt na het loslaten opgelaten. En als je wilt dat de duiven naar binnen gaan, haal je ‘de smiley’ weer weg. Als je daarna altijd zorgt voor een lekker snoepie voor de duiven, zullen de duiven al vrij door hebben, dat het weghalen van de ballon het teken is, dat de training is afgelopen. Henk gebruikt deze ballon de laatste 6 jaren met veel plezier en het levert goede resultaten op.

 

‘Moonlight’

Misschien wel de beste duif van Henk Verheij is ‘Moonlight.’ Deze doffer won o.a. de 8e nationaal Mont de Marsan 2011 en werd duifkampioen van de gehele afdeling 5 Zuid Holland in 2012. Hij won verder o.a. de 56e nationaal Bergerac en de 95e nationaal Cahors tegen ruim 8.800 duiven. Hij komt uit een zoon van ‘Black Magic Woman’ van Jan Polder (1e internationale Asduif Pau over 5 jaar). De moeder van ‘Moonlight’ is van het soort van Cees van der Poel en is afkomstig van de comb. Waard en Burg.

Moonlight

Tot Slot

Dit is het mooie verhaal achter de successen van Henk Verheij uit Hendrik Ido Ambacht. Een gedreven en enthousiaste duivenliefhebber, die ook nog hart heeft voor zijn club en die graag mooie initiatieven steunt. Zoon Walter is ook een actieve duivenmelker en zijn andere zoon Erik heeft witte duiven voor evenementen. Vrouwlief Dita zorgt ervoor dat alles netjes geregeld wordt. Henk heeft naar zijn zin in zijn club. Verder is hij blij met de samenwerking met Theo Streefkerk uit Ameide. Ze kweken samen. Verder is het fijn om duiven op verschillende hokken uit te testen, dit doet Henk graag met duiven van Theo en Mevr. Roobol uit Zwijndrecht. Duivensport is niet alleen voor in de tuin, maar ook voor de sociale contacten.

Wat is Henks doel voor het komende seizoen? Henk: ‘Er zijn veel kampioenschappen te winnen, meestal stel ik me voor het vliegseizoen een doel, bijv. hoog eindigen bij “De Gouden Duif”, in de Afdeling of de Fondclub, het behalen van een TT-notering staat ook hoog op het verlanglijstje. Dromen doen we van een 1e Nationaal!’

 

Ik wens Henk alle succes toe voor het komende seizoen en bedankt voor de medewerking aan deze reportage !!!

 

jaco-handtekening