Het is halverwege juli en normaal gesproken zitten we al aan onze vijfde ZLU-vlucht. Iedereen weet dat het in 2020 allemaal anders is. We mogen blij zijn dat we nog een ingekort en uitgesteld marathonseizoen hebben. Dat zijn we ook. Afgelopen weekend was de start van het ZLU-programma. We begonnen met de vlucht waar we traditioneel mee starten … Pau. De duiven werden zaterdagochtend om 7.15 uur gelost met in het begin een NW wind. Later draaide de wind naar West en zelfs een stukje Zuidwest. In Nederland vielen zaterdagavond vijf duiven, waarvan er vier in Sluis moesten zijn bij Martin de Poorter. In de nacht kwam daar een duif bij van Frank Zwiers. In de vroege ochtend ging het al snel weer los met een duif van Jeroen van Heumen uit Oss. In het werkgebied van de Fondunie 2000 viel de eerste duif in IJsselmuiden bij Harrie Kalter. Hij was niet alleen de winnaar bij Fondunie 2000, maar ook nationaal en internationaal … een geweldige prestatie !!!
Pau ZLU
De nationale winnares is eveneens de Internationale winnares. Deze eer komt toe aan ‘Kaysha’ van Harrie Kalter uit IJsselmuiden. Hij klokte zijn winnende duivin om 6.14 uur op een afstand van 1.131 km. De winnende snelheid komt hierbij op 1.150 mpm. Dit was 19 mpm sneller dan de nummer twee. Dit was onze kanjer Jeroen van Heumen uit Oss. Het brons op Pau was voor Walter Verheij uit Hendrik Ido Ambacht. De Top 10:
1. Harrie Kalter, IJsselmuiden
2. Jeroen van Heumen, Oss
3. Walter Verheij, HI Ambacht
4. A. Saarloos en zn, Klaaswaal
5. Frank Zwiers, Terheijden
6. J.J. Duinkerke, Wemeldinge
7. Jelle Jellema, Nijverdal
8. Tim Hage, Woerden
9. Kees Droog, Andijk
10. Martin de Poorter, Sluis
Martin de Poorter had in de avond 4 van de 5 gemelde duiven geklokt. Een bijzondere prestatie van deze sympathieke melker. Deze duiven staan alle vier binnen de eerste 40 nationaal. Joop Duinkerke had 2 duiven mee en beiden zaten in de prijzen. De Internationale winnaar Harrie Kalter had 27 duiven mee en tweederde van zijn duiven zaten in de prijzen. Frank Hage uit Woerden had 7 prijzen met zijn 10 Pau-duiven. Hij begint op plaats 23. Mike Peereboom uit Amstelveen had 7 van de 8 duiven in de prijzen. Zijn mooie uitslag begon met de plaatsen 48, 66 en 96. Chris Paauwe uit Kruiningen had 10 prijzen en 15 duiven mee. Hij begint op de 56e plaats.
De winnende liefhebber
De winnaar van Pau is de 60-jarige Harrie Kalter uit IJsselmuiden. Hij was glastuinbouwer van beroep en teelde de groente komkommer. Een toepasselijke groente voor een duivenliefhebber. Hij heeft een aantal jaren terug, in 2016, het bedrijf verkocht wat hij samen met zijn broers had. Nadien is hij verhuisd naar zijn huidige adres … aan dezelfde straat.
Harrie is opgegroeid tussen de duiven. Zowel zijn vader Willem als andere familieleden waren duivenliefhebber. Als 8 jarige jongen is hij al gestart met het houden van duiven … met hulp van zijn vader.
Vanaf 1980 is Harrie gaan bouwen aan een sterke duivenstam. Dit waren in die jaren duiven van het Aarden-soort, Familie De Weert, Jac. Wolff, Stichelbaut en Smet-Mathijs. Veel van deze duiven kwamen via Herman Spekenbrink uit Enter en plaatsgenoot Wielink.
De duiven hebben de beschikking over een zolderhok van 10 bij 7 meter. Hierin zitten 4 afdelingen voor de vliegers, 2 voor de jonge duiven (afdelingen met rennen) en een afdeling voor de kwekers. Een hok met een lekker klimaat, mede dankzij een laag erwtenstro op de vloer.
Het seizoen
Harrie is zijn seizoen gestart met 120 vliegduiven. Dit betreft oude duiven, jaarlingen en laatjes van 2019. Daarnaast heeft de beschikking over 25 kweekkoppels.
In maart zijn de vliegers gekoppeld. Ze hebben tweemaal overgebroed. Op het 3e legsel zijn de Pau-duiven ingemand toen de eieren 12 dagen bebroed waren. Ze hebben dus nog geen jongen gehad. Op Agen en Barcelona komen de duiven voor het eerst op een jong. Daarna begint de cyclus weer opnieuw. Harrie speelt het liefst hele koppels op een vlucht.
De duiven zijn goed ingevlogen. In totaal hebben ze 2.000 tot 2.500 km gehad met alleen vluchten met één nacht mand … vitesse- en midfondvluchten. Tussen de vluchten door worden de duiven gelapt om ritme en motivatie te houden. Trainen om het huis is in de opbouw van het seizoen verplicht en wordt uiteindelijk vrijwillig. De duiven pakken zelf de trainingsmomenten die ze nodig vinden. Jaarlingen krijgen geen marathonvlucht. Ze worden opgeleid op de dagfond.
Sinds dit jaar krijgen de duiven voer van Vanrobaeys. Daarnaast krijgen de duiven snoepzaad en pinda’s.
Medisch gezien krijgen de duiven zo min mogelijk, maar wel het noodzakelijke. Ze worden geënt voor paramixo en paratyfus. Ze krijgen een geelpil en een geelkuur en een wormpil als het nodig mocht zijn. Verder het liefst niets meer.
… wordt vervolgd …
Recente reacties