Op vrijdagmiddag om twee uur gingen de ruim 7.100 duiven van sector 3 los. Met de wind van achteren werden nachtelijke aankomsten verwacht. De eerste duif viel tegen drie uur in Ameide bij Theo Streefkerk. Vijf kwartier later viel dik 100 km verder in Den Ham de snelste duif van het hele concours van sector 3 bij Harold Zwiers. Om 4.12 uur viel de tweede getekende van de 8 Perigueux-gangers van Harold op het slag. Een mooie overwinning voor onze topspeler, die na vele kopprijzen en mooie series nu ook een sectoroverwinning op zijn naam heeft geschreven. Na een mooi resultaat op Limoges dit jaar nu een tweede parel aan de ketting van het duivenjaar 2017 voor onze duivenvriend uit Den Ham.

Sector 3 Perigueux
Harold Zwiers uit Den Ham is de glorieuze winnaar in sector 3 tegen 7.102 duiven. De afstand voor de winnende duif is 916 km. De snelheid van deze winnaar is 1.860 mpm. 5 mpm sneller dan nummer 2, Gebr. van Duetekom uit Elburg. Robin Bakhuis uit Westerhaar pakt de derde prijs.  J. Visser uit Enschede pakt de vierde prijs. Theo Streefkerk uit Ameide was de snelste van afdeling 7 op plaats 5. Gerard Kok uit IJsselmuiden pakt de 6e en 7e duif in het concours. Gerrit van Vilsteren uit Zwolle pakt de 8e prijs. Jos te Dorsthorst uit Didam (9e) en Henk Voskamp uit Eefde (10e) maken de top 10 vol. Harold Zwiers pakt 6 prijzen van de 8 gezette prijzen. Bernard van der Horst uit Groesbeek maakt een topuitslag met 9 prijzen van de 10 gezette duiven. Bernard begint met prijs 18. Huib Bransen uit Putten heeft 100% prijs met 2 duiven mee. Overbeek uit Velp pakt 5 prijzen van de 6 gezette duiven. Bruins uit Sibculo pakt 100% prijs met 2 duiven mee. Aart Hup uit Oene pakt 21 prijzen van de 37 Perigueux-gangers.

De Liefhebber
Harold Zwiers woont in een prachtige omgeving, net buiten het dorp Den Ham, vlakbij Vroomshoop en Vriezenveen. Op het erf waar hij woont, stond vroeger een boerderij. Daar is bijna 20 jaar geleden een dubbelhuis verrezen. De ene helft wordt bewoond door de ouders van Harold en de andere helft wonen Harold en Gerda. In de ruime tuin staan een paar duivenhokken en een ren. Op het ene hok (13 meter) zitten de 50 koppels vliegduiven (waar er nu nog 85 van over zijn) en op het andere hok (ruim 3 meter) zitten de 24 koppels kwekers. Aan het kweekhok is een ruime ren gebouwd voor de ongeveer 80 jongen. Verder staat er sinds een paar jaar een grote ren, die Harold gebruikt om duiven tijdelijk te scheiden of om duiven in te doen die naar een verkoop gaan. Harold is 48 jaar jong en sinds 1998 heeft hij zich helemaal gespecialiseerd op de grote fond. Eerst alleen de middaglossing en af en toe Barcelona, maar de laatste jaren ook de ZLU-vluchten, vooral op de ZO-lijn. Vanuit Oost Nederland gezien de Zuid-lijn. De successen rijgen zich aan één. De laatste jaren wordt er per jaar meerdere keren per jaar op teletekst gespeeld.

De winnende duif
Harold speelt duiven op het nest en op dubbel weduwschap. De winnende duif is een weduwnaar. Hij heet sinds afgelopen weekend Red Dawn (Rode Dauw), omdat hij in de vroege ochtend (of late nacht) het thuishonk bereikte. Hij is een zoon van Rooie Japie, de beste kweekdoffer uit het Stamkoppel 1336 x ‘Morsie’. De moeder van de winnaar komt van Arjan Beens. De vader van deze Beens-duivin is Jan III (hij won de 6e nat. Perigueux 2014) en de moeder is Miss Sjaan. Deze duivin maakte een mooie serie op Orange in de periode 2010 tot en met 2013. Zij won in volgorde van jaren de 31e, 28e, 55e en 77e nationaal tegen gemiddeld 5.000 duiven. Eerder dit jaar won Red Dawn de 176e Limoges tegen 1.279 duiven.

Stamopbouw
Harold: ‘In 1998 ben ik op het nieuwe hok begonnen en heb ik me volledige toegelegd op de grote fond. In 1994 op een verkoping in Zwolle de eerste 2 Ruitenberg duiven aangekocht (Theelen en van de Wegen). In 1995 wederom 12 jonge duiven gehaald bij A. Ruitenberg.  De laatste jaren zijn er veel duiven aangekocht  Als ik wat aan koop dan haal ik ze uit het beste van wat er rond vliegt  Uit Nationale asduiven of duiven die een 1e  Nationaal hebben gewonnen of meerder malen kop hebben gevlogen  Alleen het allerbeste komt op het kweekhok. Daar ben ik nog strenger dan op het vlieghok. Nu anno 2017 bestaat mijn bestand voor 95 % uit nazaten van het super kweek koppel de 94-1336 x 01-489 Morsie en natuurlijk de Parel doffer & Parel duivin. Deze stam is aangevuld met duiven van Jelle Jellema, Arjan Beens, Marcel Diesveld, Gebr. Löwik en Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. En natuurlijk de ‘Deugniet’ van Schoolderman (uit de beste duif, die deze liefhebber had).

De voorbereiding op het seizoen
Als start van het seizoen zijn de kwekers 14 februari met de beste vliegduiven (teletekst winnaars) gekoppeld. Alleen uit deze topkoppels zijn jongen gehaald. De winnende duif is dit jaar nog niet gekoppeld geweest. De duiven worden bij goed weer (niet al te koud) iedere week gespeeld. Het liefst vluchten met één nacht mand. Na 1 juni worden de duiven wekelijks zelf weggebracht. Meestal op ruim 100 km … vanuit Duitsland. De duiven krijgen voer van Beyers. De mengelingen die Harold in het vliegseizoen gebruikt zijn Wal Zoontjes, Jellema Sport en Jellema vetrijk. Daarnaast wordt paddy, snoepzaad en hennep gegeven. Naast het voer krijgen de duiven pinda’s en regelmatig mineralenmix uit de emmers van DHP. Medisch wordt er zo min mogelijk gedaan. Toen bij de duiven een lichte geelbesmetting werd geconstateerd, werd er op advies van Jelle Jellema een pil (van De Weerd) opgestoken en twee dagen nagekuurd. De duiven worden meestal twee keer per jaar gecontroleerd door een dierenarts … voor het seizoen en half mei. Harold houdt van natuurproducten als gezondheidsondersteuning. Dit zijn producten van DHP. Knoflook en Ui, Biergist en Thymthee. Harold: ‘Ik probeer mijn duiven zo dicht mogelijk bij de natuur te houden. Veel trainen, goed voeren en proberen door de training de vorm erin te krijgen. In feite weet ik in het vroege voorjaar al welke duiven er mee gaan naar een bepaalde grote nationale vlucht, maar het hangt van de conditie van het moment af of ze daadwerkelijk meegaan. Voor mij begint vanaf 1 mei pas het echte seizoen. Alles wordt piekfijn in orde gemaakt. De stofzuiger gaat iedere dag mee het hok in; ook het deel onder de kap wordt volledig schoongemaakt. Vanaf 1 mei kun je op je sokken door het hok lopen: alles pico bello in orde. Ik begin dan rond 5.00 uur in de morgen, vervolgens na het werk ben ik ook heel wat uurtjes bezig om de duiven te verzorgen. Dan begint ook de voorbereiding van de duiven: alles gaat mee met de eerste vluchten. Vanaf 20 april starten ook de Duffel-vluchten (inkorven op dinsdag en los op woensdag). Het gebeurt dan dat de duiven soms 3x 200 kilometer in één week afleggen. Na 1 juni lap ik zoals eerder gezegd vanuit Duitsland.’

Tot Slot
Harold beleeft de duivensport met plezier. Hij geniet vooral van vroege duiven. Gerda, zijn ouders en andere familieleden zijn belangstellend naar de hobby van deze topper uit Den Ham. Ik wil Harold vanachter mijn laptop nogmaals feliciteren met deze prachtige overwinning in sector 3 op Perigueux. Samen met Limoges een mooie start van het seizoen 2017. Hopelijk bouwt het zich verder uit in de rest van het seizoen !!!