De winnaar van St. Vincent in sector 3 won naast de 1e prijs ook de 2e en 5e prijs. Ik kan me niet herinneren dat ik dat in dik 30 jaar marathonduivensport heb meegemaakt. En hij had er geen mandenvol mee (13 St. Vincent-gangers) … wat het extra knap maakt. We kunnen dus gerust zeggen dat hij de gang er goed in heeft. Vorig seizoen sloot hij het Middaglossingsseizoen af met de 1e Nationaal Bergerac (van heel Nederland). De start van dit seizoen was top met de 3e en 8e (en 6 duiven bij de eerste 19) Limoges van de Afdeling Oost Nederland tegen ruim 1.700 duiven en nu de 1e, 2e en 5e nationaal St. Vincent Sector 3 tegen ruim 2.700 duiven. Grote Klasse … nee, zoals ik al zei … Buitencategorie !!!
Het seizoen en het systeem
Hoe heeft Harold zijn seizoen opgebouwd dit jaar. Wanneer zijn de duiven dit jaar gekoppeld? Harold: ‘Op 3 januari en de St. Vincent duiven hebben twee jongen groot gebracht. Hoe wordt er opgeleerd naar de belangrijke vluchten? Hoeveel vluchten hebben ze gehad? Harold: ‘Vanaf begin april zijn ze wekelijks mee geweest. De laatste vlucht was vanuit Sermaises. Op deze trainingsvlucht van zo’n 560 km was de winnares van St. Vincent mijn 1e duif op het hok. Dit na ruim 9 uur vliegen (snelheid van 1.047 mpm). De duiven hadden ongeveer 2.500 invliegkilometers gehad. Hier gaf ze dus al aan dat ze in goede doen was.’
Welk merk voer geef je? Harold: ‘Beyers. In het vliegseizoen is dat de mengeling Jellema Sport en de laatste dagen komt daar de Energie mengeling bij aangevuld met snoepzaad en hennep en pinda’s. Als ik de duiven wat terugneem geef ik Gerst, Zoontjes en Paddy door de mengeling heen.’ Welke bijproducten (kaas, pinda’s, schapenvet, proteïne e.d.) geef je aan de duiven? Harold: ‘ Pinda’s, snoepzaad, hennep en Tolemin … ook soms na thuiskomst.’ Wat doe je aan medische begeleiding? Harold: ‘Dit jaar heb ik 2 weken voor Limoges een geelkuur gegeven. Verder krijgen ze dat nooit. Kwekers en de jonge duiven worden nooit gekuurd. Alles wat het niet aan kan, moet maar uitblijven of word verwijderd. Na jaren op deze manier te selecteren, kom je vanzelf aan een stam duiven die gemakkelijk gezond blijft. Alles zo dicht mogelijk bij de natuur.’ Worden de duiven regelmatig gecontroleerd door een dierenarts? Harold: ‘Nee, daar ben ik weer van afgestapt.’ Houdt u van natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? Waarom? Harold: ‘Natuurproducten worden er hier veel gegeven van DHP en Travipharma. Hierdoor probeer ik de weerstand te verhogen van de duiven tegen alle ziekten. Met veel antibiotica krijg je nooit forme.’
De 2e en 5e nationaal
Vier minuten na de winnende duif klokte Harold zijn 2e prijswinnares. Deze duivin haalde een snelheid van 916 mpm. Op de nationale uitslag van heel Nederland won deze duif de 7e prijs tegen ruim 11.000 duiven.
De winnares van de 2e prijs is een donkere duivin van 2018 met een witte pennen in de vleugel. Ze wordt ‘Miss Orange’ genoemd. Deze kanjer won eerder in haar loopbaan de 1e NPO Orange (4e nationaal tegen bijna 2.600 duiven). Haar vader is de ‘Hawk’. Hij won o.a. de 4e NPO Limoges. Hij is een zoon van Topkweker ‘De Deugniet’ met ‘Monalisa’ (dochter ‘Limoosje’ en ‘De Marathon’). In de reportage over Harold Zwiers dit voorjaar kunt u daar alles over lezen.
De moeder van ‘Miss Orange’ is ‘Elisa’. Ze won o.a. de 57e NPO Orange. Ze is een dochter van Topkweker ‘Rooie Japie’ met een Jellema-duivin (Dochter ‘Isa’, 2e nationaal St. Vincent).
‘Miss Orange’ is ingemand op een klein jong.
De 5e nationaal St. Vincent kwam een klein half uur na de eerste terug van St. Vincent. Dit keer is het een doffer, ‘de 263’ van 2017. Deze doffer won al verschillende mooie prijzen in Afdeling 9: 25e Cahors, 27e Bergerac, 76e St. Vincent en 79e Perigueux. De vader van deze doffer is een zoon van ‘Red Thunder’ (7e NPO Bordeaux en 12e NPO Perigueux) met ‘Yaika’ (19e Internationaal Barcelona). De moeder is ‘Mooi Meisje’. Zij komt rechtstreeks uit ‘Zwart Goud’ van Jelle Jellema met ‘Yolante’ (dochter stamkoppel ‘1336’ met ‘Morsie’).
De Beleving
Harold doet veel samen met Johanna de Groot uit Vroomshoop. We korven samen in, gaan samen lappen en plannen samen. ‘Het is net als samen naar de sportschool. Als je geen zin heb, dan ga je toch, want je hebt de afspraak met iemand anders,’ vertelt onze topvlieger uit Den Ham, ‘zo is het ook met de duiven. Je hebt geen zin om de duiven een lapje te geven, maar je doet het, omdat je een afspraak hebt met je duivenmaat.’ Wat is het mooiste van de duivensport? Harold: ‘Het winnen van een 1e nationaal is natuurlijk mooi. Het komt altijd onverwacht. Vorig jaar zat ik op scherp voor Narbonne en toen valt deze duivin van Bergerac. Dat verwacht je op dat moment nog niet. Ik verwachtte haar wel, maar niet toen er pas een 6 of 7 duiven in het zuiden waren. Dit keer op St. Vincent stond ik op scherp, want ik wist dat het kon. Ik had eerst toen half 2 in de tuin gewerkt. Daarna de duiven schoon water gegeven en daarna kon ik gaan wachten. Voor half drie zou ik een vroege duif hebben. Toen ik de eerste aan zag komen, dacht ik: Die is vroeg … er zat snit op! Ze kwam pal uit het Westen. Ik heb haar verzorgd, kwam het hok uit, keek naar het Westen en daar kwam met dezelfde snit de twee al aan … geweldig zoiets!’
Wat is er verder mooie aan onze sport? Harold: ‘Het verzorgen van de duiven is natuurlijk heel mooi. Observeren van de duiven, het klaarstomen van de vliegers. Leuk om te doen. Als het er dan uitkomt, is het dubbel mooi.’
Tot Slot
Zoals ik in het eerste deel al schreef: De trein van Harold Zwiers dendert lekker door. Als hij de forme kan vasthouden, gaan we nog veel mooie uitslagen en kopduiven van hem lezen.
Harold, driedubbel, gefeliciteerd met de overwinning op St. Vincent in sector 3 en je drie duiven in de Top 5 van de uitslag. Ik wens je nog een mooi verder verloop van dit vliegseizoen. Succes!
Recente reacties