Een titel boven een verhaal, de naam van een bedrijf … het moet van mij de lading dekken. Vandaar Het Marathonduivenjournaal. Maar de titel boven dit stuk kan echter nooit de lading dekken. Je doet de liefhebber en zijn duiven tekort. Natuurlijk … Harold Zwiers uit Den Ham wint in sector 3 St. Vincent, maar hij heeft ook de 2e en 5e duif. Maak daar eens een titel van … je komt ruimte tekort. Ik kan me niet herinneren dat ik dat in dik 30 jaar marathonduivensport heb meegemaakt. En hij had er geen mandenvol duiven mee (13 St. Vincent-gangers) … wat het extra knap maakt. We kunnen dus gerust zeggen dat de Zwiers-trein uit Den Ham doordendert. Vorig seizoen sloot hij het Middaglossingsseizoen af met de 1e Nationaal Bergerac (van heel Nederland). De start van dit seizoen was top met de 3e en 8e (en 6 duiven bij de eerste 19) Limoges van de Afdeling Oost Nederland tegen ruim 1.700 duiven en nu de 1e, 2e en 5e nationaal St. Vincent Sector 3 tegen ruim 2.700 duiven. Grote Klasse … nee … Buitencategorie !!!
De liefhebber
Harold Zwiers, inmiddels 51 jaar, woont in een prachtige omgeving, net buiten het dorp Den Ham, vlakbij Vroomshoop en Vriezenveen. Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen? Harold: ‘Als jongen van 10 jaar oud ben ik begonnen en had eerst duiven van clubgenoten. Daarna werden er echte rasduiven aangekocht waar ik veel succes mee heb gehad en nog succes me heb. Dat waren in het begin duiven met een achtergrond van Jan Theelen, Van der Wegen en Jan Aarden.’
In de ruime tuin staan 3 duivenhokken en een ren. Op het ene hok (13 meter) zitten de 50 koppels, waaronder ongeveer 70 vliegduiven. Op een ander hok (ruim 3 meter) zitten de 20 koppels kwekers. Aan het kweekhok is een ruime ren gebouwd voor de ongeveer 80 jongen. Sinds twee seizoenen heeft Harold een soort ‘Van Zon hok’ naar eigen inzicht laten bouwen. Het is 10 meter lang en 4,5 meter breed, waarvan 2 meter ren. De deuren staan altijd open. In dit hok zitten ook ongeveer 70 vliegduiven. De totale vliegploeg bestaat dus uit 140 vliegers. Harold: ‘Ik doe alleen de deuren dicht als ik de duiven vang, want dan is het lekker donker.’ Verder staat er sinds een jaar of vijf een grote ren, die Harold gebruikt om duiven tijdelijk te scheiden of om duiven in te doen die naar een verkoop gaan. Harold is sinds 1998 helemaal gespecialiseerd op de grote fond. Eerst alleen de middaglossing en af en toe Barcelona, maar de laatste jaren ook de ZLU-vluchten, vooral op de ZO-lijn. Vanuit Oost Nederland gezien de Zuid-lijn. De successen rijgen zich aan één. De laatste 10 tot 15 jaar wordt er meerdere keren per jaar in de top 10 in groot verband gespeeld. Hij werd Kampioen Ochtendlossing van de sterke competitie van Marathon Noord in 2014. Daar kwam in 2017 de sectorale overwinning van Perigueux bij. Na vorig jaar Nationaal Bergerac te hebben gewonnen, wint hij nu St. Vincent in sector 3.
De winnende duif
De duiven van Harold Zwiers moeten minimaal 1.138 km afleggen voordat ze ‘de weg’ van St. Vincent naar Den Ham hebben overbrugt. Het duivenhok staat dus op één van de verste afstanden van sector 3. Op een zware vlucht, die St. Vincent 2021 was, is dat een groot nadeel. Als je in de uitslag terug te vinden bent op de plaatsen 1, 2 en 5 verraadt dat een hoop klasse.
De snelste duif werd geklokt om 14:28 uur en maakte een snelheid van 919 mpm. Slechts een metertje minder snel, dan de winnaar van Sector 1.
De winnende duif is een donkerbonte duivin van 2018. Ze wordt voortaan ‘Miss St. Vincent’ genoemd. Deze kanjer won eerder in haar loopbaan twee mooie prijzen op Pau en Narbonne (ZLU-vluchten) en in haar opleiding de 133e NPO Orange. Haar vader komt uit twee goede vliegers en kwekers van Harold: ‘Rooie Appie’ en ‘Annie’. Zowel opa als oma van vaderskant wonnen nationale top 100 prijzen. Zoals de 51e nationaal Bergerac tegen ruim 10.000 duiven. In de vader zit verderop verschillende keren Harolds stamkoppel ‘1336’ x ‘Morsie’ (Jan Theelen-soort). De moeder van de St. Vincent-winnares heeft drie topvliegers en -kwekers als grootouder: ‘Jonge Barcelona’, ‘Rooie Annie’ en ‘Red Thunder’. Achter deze toppers zitten beroemde kwekers als ‘De Deugniet’, ‘Zwart Goud’ en ‘Rooie Japie’. Meer over deze kwekers met een geweldige nakweek, kunt u lezen in de reportage van afgelopen voorjaar.
‘Miss St. Vincent’ is op haar winnende vlucht ingemand op een klein jong.
… wordt vervolgd …
Recente reacties