Al 10 jaar Absolute Nationale Topper op alle vluchten boven de 900 km !!!

 

U bent begonnen met het lezen van het derde deel van het 2016-verhaal over Harold Zwiers. De liefhebber die Twente en Omgeving op de kaart zette in de Marathonduivenwereld. Vele toppers volgden hem en nu is er een waar front die niets onder doet voor de rest van Nederland. U heeft kunnen lezen over de liefhebber Harold Zwiers, het weekend van St. Vincent en Pau, zijn stam, de vluchten Perigueux en Marseille. In dit laatste deel leest u onder andere over de vlucht Cahors, het systeem en wat andere topduiven . Ik wens u wederom veel leesplezier !!!

Veens Blauwtje

Cahors

Op de laatste nationale vlucht met een middaglossing, eind juli 2016, had onze topper uit Den Ham 9 duiven mee. Vijf duiven wonnen prijs en de eerste duif speelde de 14e nationaal tegen 4.407 duiven. Deze duif gaat door het leven als Het Veens Blauwtje. Ze heeft haar naam te danken aan haar kleur, blauwband, en haar geboorteplaats … Veenendaal. Zij komt uit het hok van de combinatie Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. De vader van Het Veens Blauwtje is de beroemde Carteus Giant. Deze doffer is een kruising tussen Van Wanroy en Carteus. De moeder van deze doffer leverde in Duitsland 2 nationale overwinningen af bij Menne en Brockamp. De vader is een zoon van de wereldberoemde Black Giant. De Carteus Giant is o.a. vader van de 3e nationaal Narbonne, 7e en 9e nationaal Perigeux, 11e nationaal Brive, 15e nationaal St. Vincent, 26e nationaal Bordeaux ZLU (1e Fondunie 2000) en vele andere toppers. De moeder van Het Veens Blauwtje is een duivin van Koos Steenbeek en zn uit De Bilt. Uit dezelfde lijnen waar Koos zijn eerste 1e nationaal Cahors uit kweekte.

 

Systeem

Al jaren koppelt Harold eind december al zijn duiven. De eitjes van de kwekers en van de beste vliegers worden overgelegd, zodat hij daar 4 jongen van heeft, als alles meezit. Aan het begin van de lente heeft Harold dan zo’n 80 jongen gekweekt. Voordat de voorbereidingen voor het vliegseizoen begint, is de man uit Den Ham klaar met kweken en dat is het doel van het vroege kweken. De duiven worden dan op weduwschap ingespeeld en worden vervolgens voor de verschillende vluchten op een nestje gebracht. Harold speelt veel op eitjes, maar er worden ook duiven op jongen gespeeld. Zeker aan het eind van het seizoen is dat handig om ze goed in de pennen in te kunnen korven. Aan het begin van het seizoen worden de duiven op gang gebracht met zoveel mogelijk relatief korte vluchten. Daarom korft hij ook doordeweeks in op Duffel of Asse Zellik om het ritme er goed op te krijgen. Als het fondseizoen nadert moeten de vliegduiven twee maal per dag minimaal 1,5 uur trainen. Hierdoor komen de duiven in een goede conditie om de grote fondvluchten aan te kunnen. Nadat de duiven goed op gang zijn gekomen van de korte vluchten gaan ze verderop mee richting de midfond en als het in het programma past iets verder. De duiven krijgen een goede mengeling van drie merken voer aangevuld naar de fondvluchten toe met snoepzaad, hennep, pinda’s, TOVO en zonnepitten. Hierdoor bouwen de duiven genoeg reserves op om het zware werk aan te kunnen. Medicijnen worden zo min mogelijk gebruikt op het tophok van Den Ham. Als voorzorg krijgen de duiven zo’n 4 weken voor de eerste overnachtvlucht een geelkuur en verder alleen iets als ze wat mankeren. Duivenvriend en dierenarts Jelle Jellema wordt geraadpleegd als Harold het niet vertrouwd, maar hij hoeft zelden in te grijpen. Harold is daar blij om, want hij houdt zijn duiven het liefst zo dicht mogelijk bij de natuur.

De jonge duiven krijgen geen medicijnen. Als jaarling krijgen ze hun eerste geelkuur in mei. De kwekers krijgen helemaal niets. Duiven die gezond zijn en niet met andere duiven in contact komen, hebben dat niet nodig. De kweek zal dit jaar wat later zijn, omdat de rennen nog vol zitten met jongen die nog weg gaan.

 

Perpignan

In het eerste weekend van augustus 2016 werd de laatste vlucht van het ZLU-programma gevlogen. Harold had een ploeg duiven mee, die het zware werk goed aankunnen. Zijn eerste duif won de 100e nationaal. Het is Jacolien. Deze duivin komt uit Jaco, een goede kweekdoffer afkomstig van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen, met een inteeltduivin van Het Stamkoppel. Jaco is ook de vader van de 8e Orange NU Zone, 13e NPO Brive en 14e NPO Bergerac. Hij komt uit de Bonte 49 die bij Gerrit en Jaco driemaal bij de eerste 50 nationaal vloog met een doffer uit de 1e en 7e nationaal Mont de Marsan van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen en Piet Westerlaken. Wat een geweldige achtergrond heeft deze kweekdoffer en vader van Jacolien. De moeder van Jacolien doet er niet voor onder. Zij komt uit Rooie Japie (Topkweker uit Het Stamkoppel) met Zilverstar (Topvliegster en -kweekster uit het Stamkoppel).

 

Enkele Uitslagen 2015 en 2016

Bergerac 2015: 34 mee en 25 prijs …. Tegen 10.956 duiven:16-30-51-101-168-174-209-312-324-335-388 enz …4x 1 op 100 en 19x 1 op 10

  • 16e Blauwe dame ( kleindochter Limoosje )
  • 30e Bergina( kleindochter Rooie Japie )
  • 51e Rooie Appie ( zoon Rooie Japie )

4e nationaal St. Vincent 2016 tegen 3.278 duiven

88e, 146e, 197e en 296e nationaal Pau 2016 tegen 3.788 duiven (4 mee)

37e en 46e nationaal Marseille 2016 tegen 3.320 duiven

11e NPO Perigueux 2016 tegen 2.356 duiven

14e nationaal Cahors 2016 tegen 4.407 duiven

 

Enkele andere topvliegers van dit moment

RooIe Appie

 

De eerste topper die we nog willen laten zien is Rooie Appie. Deze doffer won o.a. de 51e nationaal Bergerac en de 196e nationaal Pau. Deze doffer komt uit de al zo vaak genoemde en absolute topkweker Rooie Japie met Rooie Mien. Uit broer Rooie Japie met Greta (topvliegster uit de Oude Van der Wegen-lijnen).

De Blauwe Dame won o.a. de 16e nationaal Bergerac en de 19e nationaal St. Vincent. Ze komt uit Rambo (overwegend uit de oude Van der Wegen lijnen) met Monalisa (uit de Topvliegers Marathon en Limoosje). Marathon won 18 overnachtprijzen en Limoosje won o.a. de 10e nationaal Mont de Marsan  en twee top 10 prijzen in de VNCC op Limoges.

Bergina won twee kopprijzen op Bergerac, waaronder de 30e nationaal. Zij komt uit een doffer gekweekt door Jelle Jellema uit Inteelt Zwart Goud met een dochter van Inteelt Saffier met Morsie (van Harold zelf). De moeder van Bergina is Rode Diamantje uit Rooie Japie met een dochter van Orion x Saffier van Jellema.

 

Tot Slot

De afgelopen week heeft u een triologie van Harold Zwiers kunnen lezen over zijn jaar 2016 en nog wat belangrijke duiven van 2015. Je ziet dat hij een geweldige stam heeft opgebouwd met zijn Stamkoppel (1336 maal Morsie). Zijn stam is verrijkt met duiven van Jelle Jellema, Marcel Diesvelt en Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. Hieruit zou u kunnen leren dat het belangrijk is om een goede stam bij elkaar te houden door in te telen of lijnenteelt. Verder is het eveneens noodzakelijk om goede lijnen in te kruisen om ‘het bloed’ vitaal te houden. Dit alles gebaseerd op goede duiven met goede prestaties en ook de nazaten moeten in alle generaties worden geselecteerd op goede vliegprestaties. Let daar op, dat doen alle goede spelers, zoals Harold. Voor hem is een duif die 1:100 kan vliegen en meerdere goede prijzen heeft gewonnen een duif om mee door te kweken. Deze excellente toppers zorgen voor een goede nakweek. Ik hoop dat u deze serie met veel plezier heeft gelezen. Harold bedankt!!

jaco-handtekening