Al 10 jaar Absolute Nationale Topper op alle vluchten boven de 900 km !!!

 

Het is alweer tien jaar geleden dat Harold Zwiers uit Den Ham op een loodzware vlucht Mont de Marsan de 10e nationaal vloog in de sector 3. Alle andere top 10 spelers woonden in het Zuidelijke deel van deze sector en Harold zat daar 70 tot 100 km verderop. Een prestatie die in het oog sprong. Het begin van landelijke erkenning. … Zo begon het eerste deel van het verhaal over het jaar 2016 van Harold Zwiers. U kon verder lezen over de liefhebber Harold Zwiers, het weekend van St. Vincent en Pau. Dit keer gaat het o.a. over de stam die de man uit de gemeente Twenterand heeft opgebouwd en de vlucht Perigueux. Veel leesplezier !!!

Perigueux 2016

Een week na St. Vincent en Pau was het tijd voor Perigueux. Harold ging naar deze vlucht met 20 jaarlingen. Het werd een zware vlucht met nauwelijks duiven boven de 1.000 mpm. 8 jaarlingen wonnen prijs bij Harold. De eerste jaarling won in afdeling 9 de 11e prijs tegen 2.356 duiven. Hij komt uit een zoon van De Deugniet (Topvlieger en kweker, afkomstig van Schoolderman) met Zilverstar, één van de topvliegster en ook kweekster uit het Stamkoppel 1336 maal Morsie. De moeder van de 11e NPO Perigueux komt uit de Jonge Barcelona (132e nationaal Barcelona, 263e nationaal Barcelona en 240e nationaal Perpignan) met Jennie. Jennie komt uit Inteelt Zwart Goud met Limoosje (de andere kopvliegster en topkweekster van het Stamkoppel 1336 maal Morsie). De Jonge Barcelona komt uit De Deugniet met Inteelt Zwart Goud x Inteelt Stamkoppel. Deze duivin won o.a. de 20e nationaal Perigueux. Zwart Goud is zoals u weet van Jelle Jellema.

11e NPO Perigueux

De Stam duiven

De basis van de duivenstam van Harold bestaat uit nazaten van het topkoppel ‘1336’ x ‘Morssie.’ Dit koppel is voor het grootste deel doorstroomd met het bloed van de duiven van Jan Theelen. ‘De 1336’ is helemaal een Theelen en ‘Morssie’ is 50% Theelen en de andere helft is dochter van de 1e nat. Perpignan van Jan Walpot en een zoon 1e nat. St. Vincent van Van Zelderen. Uit dit koppel stammen bijna alle duiven op het hok van Harold. Rechtstreekse kinderen met grote kweekwaarden zijn Rooie Japie, Benjamin, Rosco, Yolanthe en de twee topvliegers Limoosje en Zilverstar. Natuurlijk is er ander bloed doorheen gekruist. Vooral de duiven van Jelle Jellema doen het goed tegen de duiven uit het stamkoppel van Harold. Maar ook de duiven van Marcel Diesvelt uit Didam, Arjan Beens, Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen (uit Jo, 1e nat. Mont de Marsan en de topkweker Carteus Giant) laten zich goed kruisen met het soort van Harold. Bij de beste ZLU-duiven zit vaak ‘De Deugniet’ in het bloed. Deze doffer presteerde zelf erg goed, zo won hij bij Harold o.a. de 1e Montauban in zone 3 van de NU (5e nationaal), maar zijn nazaten lijken nog beter te worden. ‘De Deugniet’ komt van H. Schoolderman uit zijn beste doffer. Verder heeft Harold nog wat nazaten van zijn oude fondsoort van het begin. Dit zijn Van de Wegens via Anton Ruitenberg. De duiven van Harold kun je kenmerken als superzacht van pluim, niet groot en niet klein met sprankelende ogen. Ogen doet Harold op zich niet zo veel, zegt hij, maar hij zet graag een ouderwets ‘Aarden-oog’ (roodbruin, soms bont oog) tegen een staaloog. ‘Op een hok zonder staalogen zal je in deze tijd weinig topduiven tegen komen,’ zegt Harold. Daar heeft hij een goed punt.

37e nationaal Marseille

Marseille

Halverwege juli 2016 werd de vlucht vanuit Marseille gevlogen. Het werd een zware editie. De wind was de eerste honderden kilometers hard op kop en de duiven hadden het lastig om het thuisfront te halen. Harold had 6 duiven mee en de helft was thuis ruim voordat de helft van de prijzen verdiend waren. De eerste twee haalden twee mooie prijzen, namelijk de 37e en 46e nationaal tegen 3.320 duiven. De eerste duif van deze zware Marseille is een donkerkrasdoffer van 2014. Hij is een zoon van Tarzan (uit De Deugniet maal Zilverstar) en Dochter Boerinneke (1e NPO Limoges bij Gebr. Löwik uit Almelo). Tarzan is ook de vader van de 11e NPO Perigueux. Dochter Boerinneke komt uit Boerinneke gekoppeld aan haar kleinzoon.

46e nationaal Marseille

De tweede duif van Marseille (46e nationaal) is een Rode Doffer van 2014. Hij is een zoon van Rooie Appie met Annie. Rooie Appie won zelf o.a. 51e nationaal Bergerac en de 196e nationaal Pau. Rooie Appie is een zoon van Topkweker Rooie Japie met Rooie Mien. Rooie Japie komt rechtstreeks uit Het Stamkoppel en Rooie Mien komt uit een broer van Rooie Japie (Kleine IJskop) met Greta (overwegend Van der Wegen). Rooie Mien won 16 prijzen op de Marathonvluchten. De moeder van de 46e nationaal Marseille is Annie. Zij won o.a. de 89e en 103e nationaal Orange. Annie komt uit de Black Beauty (10e nationaal St. Vincent, 25e nationaal Perigueux en 53e nationaal Cahors) met Anne Frank (24e nationaal Frankfurt a/d Oder tegen 4.712 duiven).

… wordt vervolgd …