Al 10 jaar Absolute Nationale Topper op alle vluchten boven de 900 km !!!

 

Het is alweer tien jaar geleden dat Harold Zwiers uit Den Ham op een loodzware vlucht Mont de Marsan de 10e nationaal vloog in de sector 3. Alle andere top 10 spelers woonden in het Zuidelijke deel van deze sector en Harold zat daar 70 tot 100 km verderop. Een prestatie die in het oog sprong. Het begin van landelijke erkenning. Inmiddels is Harold op alle vluchten boven de 900 km (ochtend- en middaglossing) een gekende liefhebber en behoort hij tot de Top van Nederland. Niet geheel onbelangrijk is dat hij niet alleen zelf goed speelt met de duiven van zijn zelf opgebouwde stam, maar dat ook andere liefhebbers goed spelen met Harolds duiven of met nazaten uit de duiven van de man uit de gemeente Twenterand. Zijn stam laat zich immers geweldig kruisen. Toppers als Jelle Jellema, Benno Kastelein, Comb. Niks en Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen zullen dat bevestigen.

 

De liefhebber

Harold Zwiers woont prachtig, net buiten het dorp Den Ham, vlakbij Vroomshoop en Vriezenveen. Op het erf waar hij woont, stond vroeger een boerderij. Daar is bijna 20 jaar geleden een dubbelhuis verrezen. De ene helft wordt bewoond door de ouders van Harold en de andere helft wonen Harold en Gerda. In de ruime tuin staan een paar duivenhokken en een ren. Op het ene hok (13 meter) zitten de 40 koppels vliegduiven en op het andere hok (ruim 3 meter met tegenwoordig een mooie ren) zitten de 16 koppels kwekers. Aan de achterkant van het kweekhok is een ruime ren gebouwd voor de ongeveer 80 jongen. Verder staat er sinds een paar jaar een ren, die Harold gebruikt om duiven tijdelijk te scheiden of om duiven in te doen die naar een verkoop gaan. Harold is 47 jaar jong en sinds 1998 heeft hij zich helemaal gespecialiseerd op de grote fond. Eerst alleen de middaglossing en af en toe Barcelona, maar de laatste jaren ook de ZLU-vluchten. Eerst waren dat de vluchten op de ZO-lijn. Vanuit Oost Nederland gezien de Zuid-lijn. Later kwamen de andere ZLU-vluchten ook meer en meer in beeld. Zie het succes op Pau 2016. De successen rijgen zich sowieso aan één. De bedoeling is om vanaf 2017 zich helemaal te richten op de vluchten met een ochtendlossing. De laatste jaren wordt er per jaar meerdere keren per jaar op teletekst gespeeld. Wat nog rest is een nationale overwinning, maar die komt elke dag een dag dichterbij als de gezondheid van duif en baasje blijft.

Marco

Marco, 4e nationaal St. Vincent (S3)

Het weekend van St. Vincent en Pau

Halverwege juni 2016 werd in één weekend St. Vincent (NPO) en Pau (ZLU) gespeeld. St. Vincent kwam een dag voor Pau thuis. Op de eerste vlucht had Harold 6 duiven mee en 4 ervan vlogen prijs. De eerste 3 zaten er goed bij … vooral de eerste … met de 4e nationaal en de eerste prijs in Afdeling 9. De duif die dit voor elkaar kreeg was Marco. Deze doffer komt uit Marcel, van Marcel Diesvelt, zoon van de 1e en 2e nationaal Bordeaux van deze sympathieke liefhebber uit Didam. De moeder van Marco is Yolanthe. Deze duivin komt uit het stamkoppel 1336 maal Morsie (soort overwegend Theelen). Yolanthe is een volle zuster van de topkweker Rooie Japie en de topvliegsters Limoosje en Zilverstar.

Een dag na de duiven van St. Vincent kwamen de duiven van Pau thuis. Harold had 4 duiven mee en alle duiven wonnen prijs: 88e, 146e, 197e en 296e nationaal tegen 3.788 duiven. Op Pau zijn dat de betere duiven die mee gaan van iedere liefhebber die mee doet. Als je dan 100% prijs pakt, dan heb je niet alleen vorm op je hok, maar dan heb je toppers op je hok en je kan er als liefhebber ook wat mee. De eerste duif van Pau was Paulien. Zij won dus de 88e nationaal. Ze won eerder mooie prijzen op Perigueux, Bergerac en Limoges, maar bleek het ‘twee deuren verder’ nog beter te doen. Deze duivin van 2013 komt uit Benjamin, de laatste zoon uit het Stamkoppel 1336 maal Morsie. Benjamin was toen gekoppeld aan een dochter van Zwart Goud van Jelle Jellema, Zwart Goud was toen gekoppeld aan kleindochter Orhan van de Gebr. Brüggemann. Leuk detail … deze dochter van Zwart Goud is tevens de grootmoeder van de 1e Internationaal van dezelfde Pau, gewonnen door Kees Droog. Een hele goede vererver dus … deze duivin. Samen met het bloed van Het Stamkoppel van Harold was ze ook super.

 

Enkele Kampioenschappen van Harold van de laatste jaren

Kampioen schappen van de VNCC Onaangewezen (900 leden, middaglossing):
De laatste 15 jaar behaalde Harold 7 podiumplekken, waarbij hij in 2009 en 2010 eerste werd.

 

2011 1e Categorie 7 Nationale fondspiegel

2012: 2e Categorie 7 Nationale fondspiegel
3e Totaal klassement Nationale Fondspiegel over 3 jaar (2011 & 2012 & 2013)

De N.U bestaande uit de 5 noordelijke afdelingen 7,8,9,10, en 11 in 2016
•2e Marathon (tellen de bovenste 5 duiven van de lijst voor)
•5e Generaal Onaangewezen en Aangewezen bij elkaar opgeteld
•5e Aangewezen (telt 2 vd bovenste 3 vd lijst)

2014: 1e Marathon Noord Ochtendlossing (zie ook http://www.marathonnoord.nl/nieuws/80121/harold-zwiers-den-ham-1e-kampioen-ochtendlossingen)

 

… wordt vervolgd …