Eerder deze week kon u het eerste deel lezen over de overwinning van vader en zoon De Ruig op Bergerac. Hans vertelde wat over zijn start als duivenliefhebber, de verschillende duiven die hij op het hok heeft verzameld. Vandaag gaat het o.a. over de winnende duif en beleving van de duivensport. Leest u maar ……
De duiven en het hok
Hans en Eelke hebben een schuur van 6 bij 7 meter en daar in zijn 3 afdelingen in gebouwd: Twee afdelingen voor de oude duiven en 1 afdeling voor de jaarlingen. Aan de schuur zit een grote ren van 6 bij 1,20. Daarnaast hebben ze een opklaphok 1.80 bij 4.50 voor de jonge duiven en nog een kweekhok van 4 bij 1.20. De mannen uit het Noorden begon dit seizoen met dertig oude duiven en veertig jaarlingen. Voor de kweek hebben ze 11 koppels.
De winnende duif
De winnende duif is een blauwbandwitpen-doffer. Het is ‘de 747’ van 2015. Hij is ingemand op twee dagen broeden. Zijn duivin bleef om die reden thuis, omdat ze net haar tweede ei had gelegd. De vader van de Bergerac-winnaar komt van Berend Nijland uit Asperen. Zijn ouders zijn twee rechtstreekse duiven van Gebr. Frenken … uit verschillende teletekstduiven. De moeder komt uit een samenkweek van het eigensoort en een duif Jan Gerrit Wiering uit Veenhuizen. Er zitten goede prijswinnaars in de achterlijn. De winnaar van Bergerac is als jonge duif zelf op geleerd. Dit jaar is hij als jaarling vanaf maart zelf een paar keer weg gebracht en vanaf de eerste wedvlucht met de club meegegaan. De laatste vlucht voordat de overnacht begon, was Gien dat is voor ons zo’n 550km. Deze doffer kwam iedere keer fluitend thuis. Tot aan Bergerac zijn de duiven een paar keer zelf weggebracht. Richting Zwolle en de afsluitdijk over.
Het seizoen
De vliegduiven zijn rond 1 mei gekoppeld. Ze hebben toen een jong groot gebracht. Hans: ’Dat ging per ongeluk. Ik dacht de eieren te hebben geschud. De jongen die toen toch kwamen, heb ik aan een jeugdlid geschonken. Ik had hem toch al wat jongen beloofd.’De duiven krijgen voer van Vanrobays en Havens. In het seizoen zijn dat de vette mengelingen. Over het voer krijgen ze regelmatig olie met proteïne en biergist. De duiven worden geënt tegen paramixo, paratyphus en pokken. De dierenartsen Vet-Schroeder en De Vries helpen met het medisch begeleiden van de duiven. Na iedere overnachtvlucht worden de duiven gecontroleerd. Hans: ‘Als de veearts zegt dat het nodig is, doe ik dat maar dat komt steeds minder voor dat ze wat moeten hebben. Ik wil de duiven zo dicht mogelijk bij de natuur houden. Ze krijgen van alles uit de tuin en de natuur: knoflook, uien, klaver, brandnetels enz.’
De duivensport
Hans: ’Ik beleef de duivensport zeer intens. De hele familie draagt zijn steentje bij. Daarnaast werken wij samen met andere leden van onze vereniging, En van verschillende liefhebbers krijg ik raad. Het kweken van goede duiven is prachtig en de hele beleving van de duivensport als een grote familie … daar kan ik echt van genieten. En natuurlijk de thuiskomst van een vroege duif … Daar krijg ik kippenvel van en tranen in mijn ogen.’
Tot Slot
Hoe was de ochtend na de Bergerac-overwinning? Hans: ‘Ik werd weer zeer emotioneel net als vorig jaar toen we ook een eerste draaiden op Limoges van afdeling Friesland. Ik wilde een foto op Facebook zetten en wat tekst erbij … dat lukte niet helemaal. Het zal nooit wennen zo’n geweldige overwinning. Wij, als Fam. de Ruig, zijn blij dat we iedere dag onze geweldige duivensport mogen beleven. En willen het met iedereen delen die ook zo van onze duivensport houdt. Liefhebbers, blijf geloven in je eigen duiven en eigen systeem. Wij wensen iedereen nog veel succes!!! Hans en Eelke ik wil jullie bedanken voor de info, het enthousiasme en nogmaals gefeliciteerd !!!! Hopelijk lukt het jullie volgend jaar weer om zo’n mooie vlucht te winnen.
Recente reacties