In het eerste weekend van augustus was de laatste marathonvlucht van het normale programma. Deze vlucht was vanuit Bergerac, een klassieke losplaats in ons wereldje. In september spelen sommige liefhebbers nog Limoges, maar daar hebben minder liefhebbers nog ambitie voor dan voor Bergerac. Bergerac telde nog voor het kampioenschappen bij de Noordelijke Unie en bij veel afdelingen. In afdeling Friesland ’96 ging de overwinning naar vader en zoon Hans en Eelke de Ruig uit Oudebildtzijl. Vorig jaar wonnen ze de openingsvlucht van het jaar vanuit Limoges en dit keer wonnen ze de afsluiting van het jaar vanuit Bergerac. Heel bijzonder! Twee minuten voor kwart over tien viel hun winnende duif op het constateersysteem en zo wonnen ze met een ruim verschil de vlucht in de provincie met de vele meren.

 

Afdeling Friesland

In Friesland gingen 1.116 duiven mee. Hans en Eelke kregen ‘hun jaarling 747’ om 10:13 uur op hun constateersysteem. Hun afstand op Bergerac is 1.014 km … Hierdoor maakte de winnende duif een snelheid van 1.258 mpm, maar liefst 84 mpm sneller dan de nummer twee van Michiel Vlaskamp uit Tzummarum. Nummer drie was één van de bekendste marathonspelers uit Friesland, Bennie Homma uit Balk. Bennie had er 22 van de 35 in de prijzen. Zijn serie was ook geweldig, startend met de plaatsen 3, 9, 11, 14, 18 en 21. Opvallend was het aantal jaarlingen in de kop van de uitslag. De eerste drie waren jaarlingen en 12 van de eerste 25 waren dat ook. Utse Jellema uit Steggerda pakte de duiven groots: 26 prijzen van de 31. Hij begon op de plaatsen 8 en 19. Ook Auke Heidstra uit Rottevalle mocht niet klagen met 3 van de 4. Hij begon op plaats 12. Bosma uit Haskerhorne deed hetzelfde als Auke en begon op plaats 20.

teletekst

De winnende liefhebbers

De winnaars van Friesland is zoals gezegd een ouderwetse vader en zoon combinatie. Vader is Hans (58 jaar) en Eelke is de zoon van 18 jaar. Ze wonen tegen de Waddenzee aan en kijken met helder weer net als Klaas Buwalda naar mijn favoriete vakantie-eiland Terschelling. Toen hun winnende duif viel zat ik met mijn gezin heerlijk te ontbijten aan de andere kant van de Waddenzee. Eelke leert voor kok en Hans werkt in het Medisch Ziekenhuis in Leeuwarden als afdelingsassistent op de afdeling Maag, darm en lever.

Als klein ventje kwam Hans al bij mijn opa Willem van Amerongen uit Baarn. Die was duivenmelker in hart en nieren. Daar heeft hij het virus van gekregen en Hans is daar heel gelukkig mee. De eerste duiven kwamen van twee bekenden van mij: Theo Sonneville uit Austerlitz en Henk van de Broek uit Bunschoten.

 

De stamopbouw

De later aangeschafte duiven van Hans komen hoofdzakelijk uit het soort van Jos Litjens, Het van Wanroy-soort van Antoon van Haaren en van J.B. Hendriks uit Twello. De ouders zitten nog bij Theo Sonneville uit Austerlitz. Hans vertelt verder: ‘Verder bezitten wij duiven uit de 1e Bordeaux 2001 en 2002 van Pau en Paul Benders uit Hout Blerick (Venlo). We hebben 5 kinderen uit ‘de 33’, de Bordeaux-winnaar. En we hebben nog 2 late jongen van het jaar 2005 en een duivin van het jaar 2004 van Johan Hamstra uit Poortugaal. Vloog in 2005 een 18e, 149e, 242e, 1318e van 7491 duiven, had 4 van de 6 op Nat. Barcelona. Van Anne Bruinsma uit Berlikum haalden we zo’n 25 duiven van het ras Jan Aarden x Wim Muller. Hierbij zit de 08-2009242, een laat zomer jong uit de 4e Nat. St. Vincent ’08. Deze is op een bonnenverkoop gekocht in Zwaagwesteinde. Van hem komt ook de nl09-2072845. Een doffer die we via internet gekocht hebben. Hij komt uit de koppeling 03-1687753 4e Nat. St. Vincent 2008 x 08-2009168 2e Nat. Bordeaux 2009, een echte topper. In 2010 hebben we tien late jongen gekocht bij Jan Karsten uit Wierden en twee gekregen. Twee jaar later hebben we er weer vier bij hem gekocht. En we hebben aan het begin van dit decennium drie maal duiven gehaald bij Rien Meijer uit Ferwerd. Al deze liefhebbers hebben duiven van de bekende Nederlandse fondrassen: o.a. Aarden, van Wanroy en Braakhuis.’

 

 

… wordt vervolgd …