Vroeger, voor de unieke werkgebieden, hadden we in onze regio Fondclub ‘De Veluwe’. De meeste actieve liefhebbers van die periode verlangen nog vaak terug naar deze vriendenclub. Grote Kampioenen zaten in deze fondclub en op de ZLU-vluchten werd er vaak ingemand in Putten. Uit deze periode ken ik Gijs Hamstra. Samen met Ab Kozijn, toen bestuurslid van deze fondclub, kwam hij vanuit Harderwijk om in Putten in te manden. Mooie tijden … later zagen we elkaar op de Puttense kampioenendagen en toen was Wilfred er ook al bij. Omdat je elkaar kent, houd je elkaar in de gaten. Zowel pa en ik als Gijs en Wilfred hebben goede jaren afgewisseld met mindere jaren. Gelukkig konden we elkaar regelmatig feliciteren met een mooie uitslag, een vroege duif of een mooi seizoen met kampioenschappen. Dit verhaal gaat over deze vader en zoon uit Harderwijk, Hamstra en zoon. Deel 1 ging o.a. over de stamopbouw en de beste duiven en nu gaat het vooral over de seizoensopbouw en het systeem…

 

Het seizoen

Het seizoen wordt in Harderwijk met ongeveer 70 vliegduiven gestart bij de Gijs en Wilfred Hamstra. Bij deze 70 zitten ook jaarlingen. Daarnaast hebben ze de beschikking over 16 kweekkoppels. Er wordt op gevoel gekoppeld en alleen uit de beste lijnen. Uit vliegduiven werd de afgelopen jaren niet gekweekt. Dit jaar wordt er van de beste vliegduiven wel jongen aangehouden. De overige vliegduiven mogen zelf hun partner kiezen. Dit gebeurt vaak als jaarling of als de partner verspeeld wordt op de vlucht. De oude duiven hebben twee ruime afdelingen tot hun beschikking, de jaarlingen één afdeling. Zowel de jonge duiven als de kwekers zitten ieder over twee afdelingen verdeeld. In de hokken is zowel licht, lucht als warmte belangrijk. Op 13 en 14 februari zijn de duiven gekoppeld. De vliegduiven brengen de eerste ronde van de kwekers groot. Na het grootbrengen van de jongen worden de duiven in de eerste helft van april gescheiden en worden ze ook zo ingespeeld. Vanaf half mei worden ze voor de diverse vluchten op een stand gebracht. De stand is heel divers. De stand wordt per duif/koppel bekeken, waar de duiven zich het prettigste bij voelen en het beste laten zien. Voor het grote werk begint, hebben de duiven zo’n 1.200 km onder de vleugels. Als het lukt wordt er in het weekend voor inkorven nog een vluchtje gelapt van 60 tot 80 km. Doorgaans komen de duiven vanaf eind mei steeds beter in vorm om dan te vlammen als het echt nodig is … op de zware fondvluchten.

 

 

Het systeem

In het voorseizoen wordt er Matador Start gevoerd. Later in het seizoen krijgen de duiven een mengeling van Matador-mengelingen en Beyers Galaxy Kweek. Voor het seizoen 2017 weten de mannen nog niet precies wat er gevoerd gaat worden. Er zijn plannen om er een zwaardere mengeling tegenaan te gooien. Naast het voer krijgen de duiven de laatste dagen voor inkorving een mengsel van snoepzaad, TOVO en pinda’s. Sinds afgelopen jaar is er voor het eerst weer wat gedaan tegen trichomoniasis (het geel). Nadat er ongeveer 10 jaar niets tegen gedaan is. In het seizoen wanneer het nodig wordt geacht doen de Harderwijkers wat tegen het koppen. Dit kan zijn van Nanne Wolff of Belgica-De Weerd. Verder krijgen de duiven zo weinig mogelijk. De duiven worden jaarlijks een keer of 2 – 3 gecontroleerd door een dierenarts.

 

Beleving

Duivensport is metname voor Wilfred meer passie dan hobby. Hij en ook zijn vader zijn er veel mee bezig … zeker in het hoofd. Ook moeder Hamstra (Gijs’ vrouw) is betrokken bij de hobby van haar man en zoon. Juist zij hoorde om half één in de nacht “Night Surprise” vallen. Dat zegt een hoop en ook de vriendin van Wilfred steunt hen zoveel als nodig is en kan. Wilfred: ‘Ik heb heel veel contact met Wulfert Ter Beek van de combinatie P. ter Beek en Zn uit Biddinghuizen. Wij sparren veel en gaan in de toekomst onze samenwerking intensiveren door binnen de sport ons nog meer te richten op de toekomst van de sport. Plezier beleven, ambitie om topprestaties neer te zetten en de sport zowel nationaal maar ook internationaal vorm gaan geven. Fijn om samen onze ideeën om in te zetten in iets moois!’ Een mooie ontwikkeling van twee ‘jonge’ duivenliefhebbers. Gijs en Wilfred genieten verder van de omgang met een duif en deze aanzetten een topprestatie te leveren. En dit begint al met op je hok halen en kweken van goede duiven. Het managen van je eigen toko maakt het tot een heerlijke uitdaging. Daarnaast maakt de omgang met collega sporters het plaatje compleet!

Tot Slot

Wat kan er beter in de duivensport? Wilfred en Gijs:’Het beleid van bovenaf. Voor ons gevoel is de NPO een weg ingeslagen welke nog zal leiden tot de nodige files, vertragingen en zelfs ongelukken maar er moet iets gebeuren. In mijn ogen is het belangrijk dat de “hokjes geest” verdwijnt. De gedachte zij Vitesse spelers …. en zij Fondmatadoren is funest voor de sport. Egoïsme en heilige huisjes moeten plaats maken voor verbroedering en elkaar helpen de sport overeind te houden.’ Een mooie geachte die niet opgelegd kan worden, maar die de liefhebbers zelf moeten in gaan zien. Gijs en Wilfred bedankt voor het interview. Ik hoop dat jullie samen nog veel jaren aan de kop te vinden zijn in onze mooie sport. Ik ga er ook vanuit dat dit gaat lukken. Nogmaals dank en geniet van de behaalde successen en ga genieten van de successen die nog gaan komen.