In 2015 werd Gertjan Rigter uit Amstelveen Keizer Kampioen op de ZLU-vluchten van de Fondunie 2000. In de loop van dat seizoen was hij me al een paar keer opgevallen met vroege prijzen en goede uitslagen. Verder was hij voor mij een grote onbekende. In het najaar van 2015 maakten we samen een verslag vanwege het Keizer Kampioenschap van de Fondunie. Achter de prestaties bleek een aardige kerel te zitten met goede duiven met een prachtige achtergrond. Gertjan heeft na 2015 regelmatig goed gepresteerd en in 2017 had hij weer een extra goed jaar met een aantal mooie prijzen in de kop van de uitslag. Genoeg redenen om een actuele reportage te maken. In het eerste deel las u over de start als liefhebber, de mooiste kampioenschappen van 2017 en de stamopbouw. In deze versie leest u onder andere over het seizoen en de betere duiven. Veel leesplezier!

De hokken
De vliegduiven en jongen hebben bij de kampioen uit Amstelveen de beschikking over 14 meter hok, waarin 7 afdelingen zitten. Twee ervan zijn gereserveerd voor de jongen (in totaal 3,2 meter). Voor deze afdelingen staan volières, die dag en nacht open staan. In het begin heeft Gertjan wat problemen gehad met de verluchting van het Demster hok. Het hok staat tegen een polder aan. Bij veel wind sloeg deze via het dak naar binnen. Na aanpassing, een dakbeschot, is er alleen nog verluchting via de nok. Deze is 25 cm open. Onder de ramen zitten verder luchtroosters die van binnen zijn afgedekt met windbreekgaas.
Bij Hennie de Vries zitten de kwekers. Die ruimte wordt zo bespaard en gebruikt voor vliegduiven.

Het seizoen
De start van het seizoen wordt gemaakt met 150 vliegduiven. Iets minder dan de helft zijn jaarlingen. Op 24 maart is er gekoppeld. Het richtpunt is Agen ZLU. De duiven moeten tweemaal overbroeden en dan worden ze gezet voor Agen. Zo gaan ze op eitjes of klein jonkie mee. Duiven van St. Vincent en Pau worden gezet op 19/20 mei. De duiven van Barcelona zitten nu (11 juni) op jongen van zo’n 19 dagen. Deze koppels maken de jongen groot en dan op het volgende nest naar Barcelona. Dan zitten ze, als het goed is, weer op kleine jonkies.
De jongen komen van Hennie. Alleen van enkele goede vliegers brengen de jaarlingen een jonkie groot. Vanaf de eerste vlucht wordt er mee gedaan … iedere week. Duivinnen die moesten leggen zijn een week thuis geweest. Jammer dat er veel vluchten korter bij zijn gelost. Gertjan: ‘Bij ons in Noord Holland zijn ze erg voorzichtig. Als het warm is dan wordt het snel een kortere vlucht.’
De duiven krijgen voer van Voeten via Ronny van Tilburg. De mengelingen zijn in het vliegseizoen Zoontjes en vlieg speciaal. Daarbij krijgen de duiven snoepzaad van Gebr. Fanger. Gertjan houdt van simpel goed voer. In het water zit iedere dag Oregano. In de winter hebben de duiven twee dagen iets tegen de coccidiose gehad, omdat het onder de leden zijn. Tijdens de eerste week maart hebben de duiven het traditionele kuurtje tegen het geel. In de winter wordt er verder geënt tegen paramixo en pokken. Vervolgens krijgen ze vier weken voor de grote vluchten 5 dagen iets in het water tegen geel. Gertjan: ‘Ik heb zelf een microscoop. Hiermee controleer ik met regelmaat de duiven. Een paar keer per jaar ga ik toch nog een keer naar Van der Sluis voor gespecialiseerde controle.’

Terugblik op 2017 en plan voor 2018
In 2017 had Gertjan iedere ZLU-vlucht een of meerdere duiven goed op tijd. Zelfs op meerdere vluchten heel vroeg. Bijvoorbeeld: Hij draaide in het schemer van Agen ZLU. Al met al was het een heel stabiel seizoen. In het vorige deel een gedetailleerder overzicht van de prestaties van 2017.
Gertjan: ‘Hennie koppelt steeds de kwekers over … dus we hebben geen vaste koppels. In 2016 zijn de ouders Alicia weer op elkaar. Daar heb er nu 3 jongen van over. Dat ziet er wederom goed uit. Deze duiven gaan naar Agen.’
In 2018 heeft Gertjan de duiven wat meer in de ochtend los gaan laten. De doffers vliegen dan overwegend en in de avond de duivinnen. Duiven vliegen nu nog met open klep en dat gaat de komende weken met een dichte klep gebeuren. Hij speelt dit jaar de vluchten St. Vincent middaglossing en alle ZLU-vluchten en misschien Dax en Bergerac (als St. Vincent goed gaat).

Denise

De Beste duiven
In 2017 heeft Gertjan drie absolute toppers gehad. De eerste is Alicia (zie hoofdfoto) … zij won 2017 o.a. de 17e nationaal Mont de Marsan (Pau ZLU) tegen 3.526 duiven. Later in het seizoen pakte ze ook nog even de 24e nationaal Narbonne tegen 4.566 duiven. De vader is een duif van de Gebr. Jacobs. Uit een dochter van de Barca 621 (zoon Betuwekoppel van Gerrit Veerman) met een ingeteelde duivin naar ‘de 509’. Deze ‘509’ won 4 prijzen bij de eerste 25 nationaal. De moeder van Alicia is een duif van Hennie de Vries. Drie grootouders van dit kweekmoedertje komen uit ‘de 100 x 10’ van Volkens. De laatste grootouder is een kind van de koppeling 3e nat. Barcelona x 2e nat. Barcelona. Topmateriaal dus!
Denise is een duivin van 2015. Zij won vorig jaar op haar eerste twee nationale vluchten de 99e nationaal Agen ZLU tegen 5.935 duiven en de 24e nationaal Perpignan tegen 4.598 duiven. De vader van Denise is een ingeteelde duif naar ‘de 100 x10’ van Volkens en de moeder komt van de Gebr. Jacobs. Ze is een halfzus van de 3e nationaal Montpellier.
De laatste topper is van 2012 … Black Sky. Zij won diverse mooie prijzen waarvan de mooiste zijn: 29e nationaal St. Vincent, 101e nationaal Pau en 109e nationaal Marseille. De moeder komt van Hennie de Vries met als basis diverse super goede duiven, waaronder zoon Oud Doffertje van Van der Wegen en de moeder is weer een ingeteelde Volkens naar ‘de 100 x 10’.

Black Sky

 De Beleving
Gertjan is best wel fanatiek. Hij probeert het zo goed mogelijk te doen. Hij bekijkt wekelijks wat er ingekorfd wordt. Het beste voor de duiven is bepalend. De jongen worden dit jaar ook weer gespeeld op de natour. De jongen zijn jarenlang niet gespeeld.
Samenkweken doet hij met Hennie. Het mooiste van de duivensport zijn de onderlinge contacten. Wat beter kan? Openheid onderling als de duiven wat hebben. Elkaar proberen te helpen om de duiven gezond te houden. De meesten staan er hier helaas niet voor open.
Gertjans ouders zijn gescheiden. Hij had 25 jaar lang niet veel contact met zijn vader. De vriendin van vader is in november overleden. De banden met zijn vader zijn weer beter geworden. Vader zit nu wekelijks te genieten van de duiven. Dat is mooi!

Tot Slot
Gertjan: ‘Ik heb nog een anekdote of zeg maar een rare ervaring: duiven die op foto worden gezet. Dus ook een oogfoto met flits. Juist deze duiven presteerden daarna niet goed meer. De anderen bleven goed spelen. Ik heb dit inmiddels van meerdere liefhebbers gehoord. Misschien iets voor de lezer om voorzichtig mee om te gaan.’
Gertjan ik wil je danken voor de gezellige vrijdagochtend. Bedankt voor je openheid en voor je medewerking. Ik wens je alle succes toe voor het komend seizoen, dat voor de deur staat!