Vorige week vertelde de reportage waarom ik samen met Corné naar Volendam was gegaan. Het beroemde koppel van Gerrit Veerman, wat nu bekend staat als ‘het Betuwekoppel’ en verhaal het verhaal achter dit fantastische koppel. Een bijzonder koppel dat samen het ‘Bonte Koppel’ van Nico Volkens de grondleggers zijn van vele goede duiven en marathonduivenhokken in deze tijd. Vorige week heeft u iets kunnen lezen over de duivengeschiedenis van Gerrit Veerman, vandaag leest u meer over het beroemde koppel …

 

Het ‘Volendammer-koppel’

Gerrit vormde met twee duiven een goed koppel. Hij had die speciaal aangeschaft. ‘Zijn Oude 23’ had had goede bloed van ‘de 777’ van Paul ten Have. En dit was waardevolle kweker gebleken in de loop van de jaren. Om deze goede lijnen voor te zetten kocht Gerrit zes duiven bij Jan Peters, die duiven uit dezelfde lijn bezat. en het doffertje uit ‘De Super 36’ …‘Petertje.’  ‘de 909’ van 2003 … later ‘Agnes,’ die was op de beurs gekocht in Rosmalen. Deze twee duiven  noemde Gerrit het koppel ‘het Volendammer-koppel,’ omdat er een Volendammer gedachte achter dit koppel zat. Toen de kinderen van dit koppel de bekende successen begonnen te boeken, zoals ‘de 621’ van de Gebr. Jacobs, kwam dit koppel ter sprake in een reportage over Jan Peters (door Bas Weijers). Het ‘Volendammer-koppel’ bestond uit twee duiven van Jan Peters. En in veel reportages komt dan het onderwerp voorbij of er duiven van jouw hok ook bij anderen presteren. En dat was natuurlijk met de kinderen van dit koppel zeker het geval. Het koppel werd terloops ‘Betuwe-koppel’ genoemd. Deze naam is door velen overgenomen en dan is Gerrit ook maar overstag gegaan en heet het koppel voortaan ‘Het Betuwe-koppel.’ Iedereen in het marathonduivenwereldje weet inmiddels over welke duiven het goed. Twee duiven met als achtergrond ‘de 777’ van Paul ten Have, gekweekt door Jan Peters en speciaal aangeschaft en op elkaar gezet door Gerrit Veerman. Gerrit had niet kunnen dromen hoe goed dit koppel zou worden vooraf. Hij had er een speciaal idee bij en goede verwachtingen, maar dat het zo’n enorm topkoppel zou worden, had hij ook niet verwacht. Maar wel mooi dat er vooraf een geachte bij zat: Het samenbrengen van twee duiven met als achtergrond de geweldige lijn van ‘de 777’ van Paul ten Have.

Gerrit Veerman met Corné

Nakomelingen van ‘Het Betuwe-koppel’

Het Betuwe-koppel bracht heel veel toppers voort … teveel om op te noemen, maar we willen er toch een paar de revue laten passeren. ‘De 621’ van de Gebr. Jacobs. Deze doffer won zelf de 9e nationaal Perpignan en de 16e nationaal Barcelona. En is vader en grootvader van vele goede duiven bij de Gebr. Jacobs. Maar ook bij andere liefhebbers zoals de kampioen van de FondUnie 2000, Gertjan Rigter uit Amstelveen. ‘De 742’ van 2010 won bij de Gebr. Jacobs in 2015 de 3e nationaal Agen ZLU en de 12e nationaal Marseille. Dit is een kleinkind van ‘de 621.’ ‘De Superkweker Stet’ is ook een direct kind van ‘het Betuwe-koppel.’ Deze topper (in het bezit van de goede combinatie Verweij-de Haan) is de vader van o.a. de 1e nationaal Bergerac, 4e nationaal Cahors, 15e nationaal St. Vincent en 16e nationaal Agen. ‘De Superkweker Stet’ is ook de grootvader van de 4e nationaal Perpignan van de Familie Hendriks. De 4e nationaal Barcelona van deze familie is een kleinkind van ‘Het Betuwekoppel.’ Ook deze topliefhebbers hebben veel profijt van het goede bloed van ‘Het Betuwekoppel,’ als aanvulling op het goede materiaal wat ze zelf al hebben. ‘De 524’ van Gertjan Rigter won in 2015 o.a. de 40e nationaal Marseille en de 73e nationaal Pau. Hij is een kleinzoon van ‘de 621’ van de Gebr. Jacobs. ‘De Veerman-duivin’ (2009-1015167) is één van de toppers in Schellingwoude bij Rob Timmermans. Zij won o.a. 69e nationaal Narbonne 2011, 31e nat Pau 2014 en 124enationaal Narbonne 2014. Deze duivin komt rechtstreeks van Gerrit Veerman uit Volendam en is een kleinkind van ‘Het Betuwekoppel.’ Een andere topper in deze reeks is de 1e Nationaal Narbonne 2015 van Levi van der Weijden. Haar vader is een zoon van het Betuwekoppel. Dit kleinkind uit het Betuwekoppel van Gerrit Veerman heeft als moeder een ingeteelde nazaat van het andere topkoppel uit Noord Holland, het Bonte Koppel van Nico Volkens.

Jaco met Agnes

Tot Slot

Het was een gezellige ochtend melken met Gerrit Veerman in Volendam. Wat een geweldige stam duiven heeft deze man. Het is jammer dat de gezondheid van Gerrit het soms laat afweten. Anders had hij zelf ook veel betere prestaties neergezet met de nazaten van Het Betuwe-koppel. Naast de nazaten van dit koppel, beschikt hij over veel meer goede kweekduiven. Zo heeft hij duiven van IJs Kaptein de familie van Houten, Dirk Pals, Gerard van Tuyl, Martin Vinkenborg en Kees Niesten, die hij met succes de laatste jaren heeft gekruist met kinderen uit ‘het Betuwekoppel.’ Het seizoen 2016 staat voor de deur en ook in dit komende seizoen zullen er vaak nazaten uit dit superkoppel in de kop van de uitslag komen. We gaan het voor u bijhouden. Dank je wel, Gerrit voor je openheid en wijze lessen. En ik hoop dat je komend seizoen ook zelf weer de gezondheid om een paar mooie vluchten met de besten mee te doen. Nogmaals dank.

jaco-handtekening