De Noordelijke Unie is de initiatiefnemer van de laatste vlucht op het programma van de middaglossing, Bergerac. Verder maken de aangesloten afdelingen er dankbaar gebruik van om deze vlucht toe te voegen aan het programma. Jammer dat het geen sectorvlucht is voor het nationale programma. Sowieso mis ik (en met mij vele anderen) naast St. Vincent een tweetal extra vluchten met een nationale lossing. Bergerac op deze datum zou hier fantastisch voor kunnen dienen. In afdeling 8 won Gerrit van Vilsteren uit Zwolle, een liefhebber die de laatste jaren de vroege duiven aan elkaar rijgt. Hier moet een geweldige duivenstam achter zitten en dat is ook zo. Gerrit had naast de eerste van afdeling 8, ook de eerste van de Noordelijke Unie Zone 2 (2.393 duiven).

 

Afdeling 8 GOU

In Afdeling 8 waren 2.398 duiven mee. Gerrit Jan van Vilsteren klokte zijn eerste duif om 6 minuten over zeven op een afstand van 945 km. 80 km dichterbij klokte Pieter Guelen uit Wijchen zijn eerste duif vier minuten eerder. Gerrits duif maakte 1.528 mpm en die van Pieter 120 mpm langzamer. Pieters duif was weer ruim sneller dan de winnaar van de derde prijs in deze afdeling, Bernard van der Horst uit Groesbeek. Zo wordt het podium bezet door 3 liefhebbers met een mooi opgebouwde status in de duivensport. De winnaar, Gerrit van Vilsteren, maakte een mooie uitslag met 12 prijsduiven van de 20 gezette duiven. Hij begon naast de 1e prijs met de 8e en 14e in de hele afdeling. André en Jeroen Driessen uit Wijchen hadden ook een puike uitslag met 9 prijzen van de 13. Zij begonnen met de 6e, 15e, 17e, 21e, 22e en 24e in deze afdeling. In de top 25 was het een klein Wijchens feestje, want ook Pieter Guelen en Ad van Heijst hadden 2 duiven in de kop van de uitslag.

Gerrit voor het vlieghok

De winnende liefhebber

Gerrit Jan van Vilsteren uit Zwolle is de grote winnaar van afdeling 8 van Bergerac. In het dagelijks leven is hij Cartografische Ontwerper bij de Provincie Overijssel. Vorig jaar won Gerrit de 7e nationaal Cahors met de nestligger van deze Bergerac-winnares. Gerrit startte in zijn jeugd met duiven. De aanleiding was een duif die hij 50 jaar terug had gevangen langs de spoorlijn. Van zijn vader mocht hij deze duif niet houden. Gerrit: ‘Op mijn verjaardag 30 april 1966 kreeg ik 2 duiven van mijn oom en zo is het uiteindelijk begonnen.’ Nu heeft hij 47 vierkante meter duivenhok verspreid in zijn tuin staan. De verschillende hokken zijn onderverdeeld over 9 afdelingen.

 

De winnende duif

De snelste duif van afdeling 8 van de vlucht Bergerac is een duivin. Ze is ingemand op een neststand van 12 dagen broeden. Zoals eerder gezegd won haar nestligger de 7e Nationaal Cahors 2015. De duif is van het soort van Hans en Evert Jan Eijerkamp (lijn Black Giant) maal een duif van Arjan Beens. Deze duivin is de halfzuster van 1e Nationaal Perpignan 2014. De Bergerac-duivin won dit jaar op Albi de 17e prijs in het grote NIC in Hattem.

Winnende duif Bergerac

Stamopbouw

Veel duiven op het hok van Gerrit komen van het soort van Hans en Evert Jan Eijerkamp met veel uit de lijn van de supervlieger en vererver ‘de Black Giant’. Verder zitten er duiven van Arjan Beens Cor de Heijde (via Tiest Van Turnhout, Raamdonksveer, waar Gerrit samenkweek mee heeft gedaan), wijlen Ton Bollebakker (lijn Prinsesje), Piet Heikamp, G.Hamstra en Zoon en Cor Walda, zijn duivenmaatje (uit zijn Engelse duiven). Onze topper uit Zwolle heeft 24 kweekkoppels, waarvan enkele laatjes van 2015, die de goede lijnen bewaken die hij de laatste jaren heeft opgebouwd.

 

Het seizoen 2016

Dit jaar heeft Gerrit 81 duiven gechipt. Eind maart zijn de duiven gekoppeld en na 4 dagen op weduwschap gezet en op deze stand ingespeeld. De winnende duif heeft geen jongen groot gebracht, maar zit nu wel op jongen. Ze gaan wekelijks met de vereniging mee op vrijdag met 1 nacht mand en worden zelden zelf weggebracht. Op de marathonvluchten worden de duiven op het nest gespeeld. De duiven krijgen voer van Havens en Vogro van de Firma de Groot. In het seizoen is dat de Supersportmengeling. Naast het voer krijgen ze bijproducten: Allerhande, P40, Snoepzaad, grit, roodsteen, hennep, vetrijkvoer van Beyers, eivoer en piksteen. Als medische begeleiding krijgen de duiven af en toe een geelpil en orni speciaal. Daar moeten de duiven het mee doen en dat blijkt goed te lukken.

 

Tot Slot

‘Ik geniet altijd van mijn duiven,’ vertelt Gerrit, ‘vooral als de duiven allemaal aan het trainen zijn. De omgang met de duiven is mooi … verzorgen is meer dan een blik voer in het hok gooien, Mijn gezin heeft niet veel met de duiven, maar ze vinden het wel leuk. Ik werk veel samen met mijn duivenmaat Cor Walda. Hij helpt me ook als het nodig is bij het inkorven of bij vakanties. Deze overwinning van Bergerac, had ik niet verwacht. Mijn seizoen kon al niet kapot met het 2e Kampioenschap Middaglossing van de Marathon Noord en de duifkampioen in deze competitie. Dat werd snel na Cahors bekend.’ Gerrit nogmaals gefeliciteerd met deze overwinning en namens de Marathon Noord komen Mike (Freriks, red.) binnenkort langs om een uitgebreider verhaal te maken over de prestaties van 2016.

jaco-handtekening