De afgelopen vier weken heeft u vier delen kunnen lezen over de Keizer Kampioen van de Fondunie 2000. In deze delen heeft u van alles over Gerard en zijn duiven kunnen lezen. Van opbouw van de stam tot de verzorging in het seizoen van de duiven en heeft u kennis gemaakt met verschillende topduiven. We zijn toe aan het laatste deel. In dit deel nog een paar topduiven en de beleving van de duivensport bij Gerard. Op deze manier komt er een mooi slot aan de reportage van deze topper. Van Gerard verwacht ik normaal gesproken de komende jaren nog veel vroege prijzen en mooie uitslagen. Het laatste verslag zal dit dus niet worden. Geniet van dit laatste deel van de reportage over het jaar 2019…

De Beleving
Onze topper uit Lopik houdt van vogels en duiven in het bijzonder mede door hun kompas en uithoudingsvermogen (kijk naar Barcelona). Het houden en verzorgen van duiven vindt hij prachtig.
Gerard beleeft de duivensport heel intens. Gerard: ‘Ik heb gelukkig heel veel hulp van mijn gezin. Ook met de verzorgen van de duiven. Daarnaast helpt Wessel van den Engel met schoonmaken van de hokken. Tijdens mijn afwezigheid door  buitenlandse verplichtingen helpt ook Hennie van Doorn met verzorgen van de duiven en met het kuisen van de accommodatie. Hennie kan door omstandigheden geen duiven bij huis houden. Zijn tuin is te klein. Voor Hennie en mij is deze samenwerking een win-win-situatie. Samen met Katiuska denk ik hardop na over de sport. Zij is dan mijn klankbord. Verder trek ik veel op met mijn neef Raymond. We sparren vooral samen over de duiven, de verzorging en de kweek. Frans Bungeneers is naast leverancier van de duiven een vraagbaak. Verder heb ik een goede binding met mijn clubgenoten en heb ik met de familie Hage een bijzondere band.’
Gerard gaat verder: ‘Ik denk dat het beter is om minder vluchten op het programma te zetten. Het is in de zomermaanden gewoon te veel in korte tijd. Veel liefhebbers hoor je hierover. Verder zie ik graag dat je in meer competities een vlucht zou moeten kunnen laten vallen. Zo is er voor jongere gezinnen ook meer tijd en ruimte voor het gezinsleven. Verder zou het mooi zijn als er meer tolerantie onderling zou komen en een betere communicatie. Je moet dingen kunnen communiceren zonder bang te zijn, dat het verkeerd overkomt.’

Nog een paar toppers
‘De 737’ van 2017 won in 2019 de 37e nationaal Agen ZLU Oud tegen 5.214 duiven. Zij is een volle zus van de ‘Mighty Wings’. Deze doffer won in 2019 de 92e nationaal Narbonne tegen 3.829 duiven en de 10e nationaal Perigueux S3 tegen 7.112 duiven. De vader van hen komt uit een zoon van ‘New Laureaat’ (1e internationaal Barcelona 2013 en 8e nationaal Barcelona 2011) en ‘Kleine Jade’ (1e internationaal Barcelona 2014) met een dochter van ‘Zwart Goud’ met ‘Dochter Snelle Jelle’. De moeder van ‘de 737’ en ‘Mighty Wings’ is ‘Lady Maxime’.  Zij won o.a. de 37e nationaal Narbonne 2014 tegen 6.650 duiven en de 76e nationaal Bergerac tegen 17.957 duiven. Zij komt uit ‘Vale Tornado’ van Rik Ros met ‘Pandora’ van Frans Bungeneers.
Een hele goede jaarling in 2019 is ‘de 250’ van 2018. Zij won 30e nationaal Orange S3 tegen 2.569 duiven. Zij is omgedoopt tot ‘Turbo Sister’.  Haar vader komt van M.A. Overwater. Deze doffer is ook de vader van ‘Turboman’, die de 13e nationaal Agen won tegen 6.887 duiven. De moeder van ‘Turbo Sister’ komt uit een Kouters-doffer van Tim Hage met ‘Lady Richelle’. Zij is de stammoeder van Gerard. Uit haar komen acht 1e-prijswinaars. Zij is van het soort van Frans Bungeneers.
De laatste topper die we in deze reportage meenemen is ‘de 178’ van 2015 oftewel ‘Late Richelle’. Zij won in 2019 de 43e nationaal Perpignan tegen 4.283 duiven. Ze won eerder al de 51e nationaal Narbonne in 2018. Ook zij is een dochter van ‘Lady Richelle’.  Haar vader is ‘Rappie Ries’. Deze doffer won tweemaal de 8e prijs op een teletekstvlucht: 8e nationaal Bergerac tegen 13.200 duiven en de 8e nationaal Orange tegen 6.576 duiven. Hij is ook de vader van ‘Barça King’ (21e nationaal Barcelona) en andere toppers zoals ‘Lady Marseille’.

‘Turbo Sister’

Tot Slot
Heb je nog een leuke anekdote van het afgelopen seizoen?
Gerard: ‘Raymond komt hier kijken bij de vluchten als hij zelf niet meeheeft. Op Dax was het een keer andersom … Katiuska en ik gingen bij Raymond kijken. Hij kreeg een keivroege duif. Raymond had lang de eerst gemelde duif nationaal. Uiteindelijk werd hij de 2e achter Frank Kwekkeboom. De vader van deze 2e nationaal is een volle broer van Gerards ‘Barça King’. Een mooie belevenis samen.
Wat zou u nog graag kwijt willen in de reportage?
Onze Keizer Kampioen: ‘De duiven moet je durven spelen. De duivensport gaat geen generaties meer door. Als het goed gaat, durf je duiven te spelen. Bijvoorbeeld bij jaarlingen … sommigen spelen hun jaarlingen alleen op de dagfond. Komt zo’n duif goed, speel zo’n duif een keer op Perigueux of Orange. Doe dit wel verantwoord, maar durf te spelen. Dan heb je vaker wat te genieten.’
Gerard en Katiuska heel erg bedankt voor de gezelligheid tijdens het interview en openheid over je manier van duiven houden, trainen en begeleiden. Veel plezier bij de laatste huldigingen!