De afgelopen drie weken heeft u de eerste twee delen kunnen lezen over de Keizer Kampioen van de Fondunie 2000. Deze organisatie organiseert de mooiste ZLU-competitie over alle 7 ZLU-vluchten in het Noordelijk deel van Nederland. De Keizer Kampioen komt uit Lopik en heet Gerard Schalkwijk. Hij won van alle toppers in dit werkgebied, waarvan enkelen in de inleiding van de eerste twee delen zijn genoemd. U heeft in de eerste drie delen verder kunnen lezen hoe de start van Gerard als liefhebber was, hoe zijn stam is opgebouwd, welke prestaties er in het verleden zijn behaald, de opbouw van en de verzorging in het seizoen en heeft u kennis gemaakt met enkele topduiven. In dit deel leest u nog meer over deze topper uit Lopik.

‘Orange Oil’
‘Orange Oil’ won in 2015 de 20e nationaal Orange. Later ging ze schitteren op Barcelona. Ze won op deze vlucht de volgende prijzen:

  • 56e nationaal Barcelona 2017
  • 28e nationaal Barcelona 2018
  • 41e nationaal Barcelona 2019

Hierdoor werd ze de Beste Internationale Asduif Barcelona over de jaren 2017 tot en met 2019.
‘Orange Oil’ stond op Barça King, die de 21e nationaal Barcelona won. Gerard: ‘In eerdere jaren stonden ‘Orange Oil’ en ‘Barça King’ al op elkaar. Ik heb de Orange Oil speciaal tegen deze doffer gezet, omdat ze misschien ook gek is op deze doffer en dat haar heeft gemotiveerd.’
De Beste Barcelona-duif van Europa van de laatste drie jaar komt uit twee duiven van Frans Bungeneers. De vader is ‘King of Queens’. Deze doffer is ook de grootvader van ‘Mr. Mollema’ (winnaar van 9e nationaal Perigueux en 18e en 37e nationaal Orange). De moeder is ‘Lady Richelle’. Deze duivin, die voor 75% uit het soort van Cor de Heijde komt, is de moeder van veel toppers. Haar kinderen wonnen acht 1e prijzen. Naast ‘Orange Oil’ wonnen onder meer ‘Lady Marseille’, ‘Lady Narbonne’, ‘de Treuzeltrut’, ‘Lady Barcelona’ en ‘Pauline’ 1e prijzen in het sterke NIC in IJsselstein.

Het afgelopen en toekomstige seizoen
Het was een verheugend seizoen. Gerard: ‘Dit was mijn beste seizoen. Vooral het Keizer Kampioenschap van de FU2000 ben ik heel blij mee. Het vluchtseizoen kost me veel energie. Dus ik ga in de toekomst wat minder vluchten spelen. De middaglossingsklassierkers ga ik laten schieten. Beste Internationale Barcelona-duif 2017-2019.
In de toekomst wil ik misschien twee vluchten laten vallen om meer rust te creëren. Het zwaartepunt wordt Barcelona. Voor de jaarlingen houd ik Perigueux (week na St. Vincent) en Orange op het programma.
‘Orange Oil’ voor de derde keer pakken op Barcelona was mijn doelstelling en dat is gelukt. Keizer Kampioenschap van de Fondunie 2000 kwam daarbij.
Ik heb ook een nieuwe kweekdoffer ontdekt. Hij komt van Jelle Jellema (Zwart Goud maal New Laureaat). Uit deze duif komen ‘de 737’ en ‘de 738’. Het is wel leuk om te vertellen, dat ‘De 738’ goed gemotiveerd was mede dankzij een schapje vlakbij zijn broedhok.
Voor 2020 zijn de favorieten ‘de 738’ (Mighty Wings) en ‘de 737’. Verder verwacht ik van ‘Zus van Tom Dumoulin’ (‘de 801) wel veel. ‘De Vale Elite’ won op Pau een 49e nationaal, St. Vincent 59e nationaal in 2018 en in 2019 zwaar gewond thuis. Gaat naar het kweekhok.
Verder wil ik dingen uitproberen. Dat zit in mijn aard. Ik ben eigenlijk micro-bioloog met een chemische achtergrond. Ik weet nog niet precies wat, dat bedenk ik vaak in de late winter.
Graag wil ik een keer de 1e nationaal op een vlucht winnen. Dat is mijn nieuwe doelstelling!’

… wordt vervolgd …