De afgelopen twee weken heeft u de eerste twee delen kunnen lezen over de Keizer Kampioen van de Fondunie 2000. Deze organisatie organiseert de mooiste ZLU-competitie over alle 7 ZLU-vluchten in het Noordelijk deel van Nederland. De Keizer Kampioen komt uit Lopik en heet Gerard Schalkwijk. Hij won van alle toppers in dit werkgebied, waarvan enkelen in de inleiding van de eerste twee delen zijn genoemd. U heeft in de eerste twee delen verder kunnen lezen hoe de start van Gerard als liefhebber was, hoe zijn stam is opgebouwd, welke prestaties er in het verleden zijn behaald en heeft u kennis gemaakt met enkele topduiven. In dit deel leest u nog meer over deze topper uit Lopik.

Het seizoen
Gerard start het seizoen met 80 vliegduiven, waarvan een groot deel jaarling is. Daarnaast heeft hij 20 kweekkoppels. Met de Kerst wordt alles gekoppeld. Van de beste koppels gaan de eieren naar de jaarlingen. Van de jaarlingen die uit de beste lijnen komen, worden ook jongen aangehouden. Natuurlijk worden er uit de allerbeste vliegers meerdere jongen gehaald. Van hen worden zowel de eerste als de tweede ronde eieren overgelegd. Daarna worden deze duiven gescheiden. In het seizoen worden ze dan zo gekoppeld dat ze op hun eerste marathonvlucht op een klein jong worden ingemand.
In het voorseizoen krijgen de vliegers zo’n 1.700 tot 2.000 invliegkilometers. Dit gebeurt op de afdelingsvluchten én ze werden tweemaal in Hank ingemand op de opleervluchten die daar worden georganiseerd. Ritme is belangrijk om de gezondheid en forme beter te laten worden in het vliegseizoen. Met de zware vluchten van de laatste jaren is een periode van rust na een zware inspanning ook wel goed. Vandaar dat de vliegduiven om de drie weken worden ingemand.
De duiven krijgen de volgende mengelingen: Kweek van Beyers en Variamix van Mariman. Van deze mengelingen worden twee delen gemengd met twee delen van Gerst, half deel snoep, half deel P40 en kwart deel Hennep (Dit is de ‘Rik-mix’ van Rik Ros). Naar de vluchten toe worden de duiven opgevoerd met de hetzelfde mix, maar dan zonder Gerst. Gerard: ‘Ik voer ze één keer per dag in potjes. Dan krijgen ze genoeg voor 24 uur. Als ik de volgende dag weer ga voeren dan is het net op of net niet. De duiven trainen goed met deze mengelingen. De training is wat later in de avond. Dat is vanwege het werk het makkelijkst voor mij. Als ze goed trainen haal ik ze om negen uur binnen, anders krijgen ze last van de laagstaande zon. Na de training krijgen ze pinda’s te eten.
Naast het voedsel worden de duiven begeleid met eigen Travipharma-producten. Bij thuiskomst zit er Electrolyte en Provibac in het water. Een dag na thuiskomst van een vlucht zit er Turbo-Desinfect in het water. Verder krijgen ze in het water een combinatie van Forte-Vita en Lugol van dinsdag tot en met vrijdag. Turbo-Desinfect is een ontsmetter op basis van allicine aangevuld van etherische oliën en vitamine B-complex. In het Midden Oosten wordt een soortgelijk product veel gebruikt in de pluimvee-industrie, omdat daar geen antibiotica gebruikt mag worden. Dit product is door Travipharma omgezet naar een speciaal product voor postduiven. Dit product helpt tegen virussen, de coli-bacterie (beginfase) en helpt tegen het geel. Veel gebruikers van dit product zijn er heel tevreden over. Ze hebben veel minder (meestal geen) medicijnen nodig.
Forte-Vita samen met Lugol (Jodium- en ijzer-houdend product) zorgt voor langdurige weerstand tijdens het vluchtseizoen.

‘De Vale Elite’
De twee beste duiven van 2019 zijn ‘Orange Oil’ en ‘Vale Elite’. De laatstgenoemde vale duivin won in 2019 de 49e nationaal Pau tegen 3.785 duiven en de 52e nationaal St. Vincent tegen 2.696 duiven. In 2018 won ze al de 59e nationaal St. Vincent ZLU. Op Perpignan 2019 kwam ze zwaargewond en enkele uren te laat thuis. Gerard was blij dat ze terug was … zeker als hij de verwondingen zag. Co Schoenmaker heeft haar opgelapt, maar haar vliegcarrière is voorbij.
Deze duivin komt uit ‘Barçasilva’ van de familie van Houten. Hij is een zoon van Rood Vinkenborg en eveneens de vader van ‘Tom Dumoulin’, die de o.a. de 37e en 45e nationaal Narbonne won. De moeder is ‘Piccina Elite’. Zij is gekweekt bij PiPa uit ‘Wesley’ (8e nationaal Brive en 20e nationaal Barcelona bij de familie van Houten) met Dochter Schumacher (2e Internat. Asduif Barcelona). ‘Piccina Elite’ is ook de moeder van ‘Tom Dumoulin’ en ‘Lady in the Dark’.  Deze laatstgenoemde duivin was de Beste Internationale Marathonduivin in 2017.

… wordt vervolgd …