Perigueux 2018 gaat in de boeken als een mooie vlucht onder zware omstandigheden. Dit werd niet veroorzaakt door hoge temperaturen, maar vooral door een stevige kopwind op de dag van lossing. De tweede dag was die wind wat minder, maar nog zeker aanwezig. Een mooie vlucht om te winnen. De snelste van het hele concours in Midden, Oost en Noord Nederland was niet de minste … Gerard Koopman. De 63-jarige topper uit Ermerveen. Was hij al de top op de dagfond, de laatste jaren laat hij zien dat hij eveneens tot de allerbeste behoort op de middaglossing. Hij won inmiddels al enkele vluchten als Limoges en St. Vincent (zelfs meerdere keren) en maakte mooie kettinguitslagen de laatste seizoenen. Nu was het de beurt om deze mooie Perigueux te winnen. Gerard had zelfs de snelste van sector 3 en 4 samen tegen ruim 10.400 duiven.

Sector 4
In de Noordelijkste sector waren 3.097 duiven mee. De overwinning ging naar Ermerveen … naar Gerard Koopman. Zijn eerste duif werd geklokt op 9.10 uur op een afstand van 952 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.230 mpm. Hiermee heeft Gerard de snelste duif van sector 3 en 4. Hij had ook o.a. de 8e, 11e en 12e duif in de sectoruitslag. De comb. G & G de Graaf uit Zwaagwesteinde pakte de tweede prijs met een snelheid van 1.137 mpm. De 3e plaats was voor Gerard en John Limburg, de bekende broers uit Zuidveen. Zij hadden 48 duiven mee en 29 prijzen. Een mooi resultaat. Hun eerste duiven zaten op de plaatsen 3, 15, 19 en 33. Bennie de Vries uit Bolsward en Utse Jellema uit Steggerda maken de top 5 vol. Nico de Fouw uit Bant had 80% prijs met 10 duiven mee. Hij begon op plaats 14. Gerrit de Boer uit Warns had 75% prijs van zijn 12 gezette duiven. Hij begint met de 22e prijs. Auke Heidstra uit Rottevalle had een 7 duiven mee en 6 duiven lieten zich op de uitslag zien. De 27e prijs is de plaats van zijn eerste duif. Jos Siebum uit Weiteveen had 14 duiven in de prijzen van de 20. Zijn eerste duif zit op plaats 41.

De liefhebber
Wereldwijd is Gerard Koopman de bekendste duivenliefhebber. Wat hij met zijn duiven niet allemaal heeft gepresteerd is ongekend. Zijn stam is wereldwijd bekend, omdat niet alleen bij hem maar bij vele andere liefhebbers voortreffelijk met zijn duiven wordt gepresteerd. Op de marathonvluchten behoort hij ook al heel wat jaren tot de top van sector 4 en landelijk pakt hij op zijn afstand geweldig vroege duiven. Zijn dubbeloverwinning met dezelfde duif op Limoges en St. Vincent van wat jaren terug zullen veel liefhebbers zich nog wel herinneren. Daar kwam vorig jaar een mooie overwinning op NPO Limoges bij en o.a. de 2e nationaal St. Vincent. Je mag ook nog eens gerust stellen, dat Gerard een bijzonder sympathiek mens is. Hij is altijd duidelijk in wat hij doet, is trots op zijn duiven en de prestaties, maar is tegelijkertijd bescheiden en zal niet ‘hoog van de toren’ schreeuwen. Gerard is in 1955 geboren en voordat hij professioneel duivenmelker werd, had hij een dierenspeciaalzaak. Hij kwam in de duivensport door zijn vader Cornelis. De duiven die veel impact hadden in het begin van zijn duivenloopbaan waren duiven van Van Loon uit Poppel en van de Gebroeders Janssen uit Arendonk. Dat waren de duiven die de basis zouden gaan vormen van zijn wereldberoemde snelheidsstam. Later kwam daar natuurlijk ‘Golden Lady’ bij van Dirk van Dijck, die moeder werd van o.a. Kleine Dirk. De marathonduiven kwamen via Hermans-Hoekstra (Miss Waalre), Jan Bullens (Red Bullens), Ko van Dommelen (zus Paarsborst), Noël Peiren, Jos Joosen en een goede duivin van Henri Hoeks. Red Bullens is de stamduif van de marathonduivenstam. Twee zonen van hem ‘Noël’ en ‘Leonidas’ vererven ook goed door. Op het land van Gerard Koopman staat 40 meter aan gemetselde hokken voor de vliegduiven. Daarnaast is er natuurlijk nog volop ruimte voor kweekduiven.

De winnende duif
Op Perigueux had Gerard Koopman de tweede duif van Limoges 2018 voorop. De winnende duif is de NL15-4767369 alias ‘Vitalis’. Hij won dit jaar eerder al, na hokgenoot ‘Phidipiddes’, de 2e NPO Limoges in Sector IV tegen 2206 duiven. ‘Phidipiddes’ won na de 1e NPO Limoges de 8e nat. St. Vincent). ‘Vitalis’ is een zoon van de beroemde ‘Red Bullens’. Deze topvlieger en -kweker won in zijn actieve loopbaan de 1e NPO Bergerac, 2e NPO Bordeaux en de 2e NPO Bergerac in Oost Brabant bij Jan Bullens. De moeder van ‘Vitalis’ komt van Noël Peiren. Ze is een halfzus (via de vader) van de 1e nationaal Barcelona van 2015 van Noël.

Systeem
De duiven worden op dubbel weduwschap gespeeld. 30 Koppels zijn bestemd voor de Marathonvluchten. Verder zijn er voor deze groep 8 kweekkoppels. De duiven zijn de tweede week van maart gekoppeld. Ze hebben toen jongen grootgebracht. De duiven zijn ingespeeld volgens het programma van afdeling 10. De marathonduiven krijgen dezelfde opleiding en training als de eendaagsefond duiven.
Het voer wat de duiven krijgen, is (zoals te verwachten) Koopman All-In-One van Beyers. Naast het voer krijgen de duiven extra vetten en eiwitten via kaas, pinda’s, proteïne, Variamix en Actives Eisen van HP Brockamp. Gerard: ‘Ik vertrouw in het algemeen op het instinct van de duif. Ze kunnen in deze fase van het seizoen eten zoveel ze willen. Regelmatig ververs ik het voer.’ Medisch gezien krijgen de duiven alleen iets als het nodig is volgens advies van uitsluitend in duiven gespecialiseerde dierenartsen. Zij zeggen Gerard wat te doen en wanneer. Iedere 4 weken worden de duiven gecontroleerd.

De Beleving
Gerard: ‘Ik beleef de duivensport als een sportman ook zijn sport beleefd. En zoek graag nieuwe uitdagingen. Een prima stap van de NPO om meer vluchten als sector en nationale vlucht te organiseren. Ben ik heel erg blij. Heel erg goed voor de uitstraling van de sport.
Ik beleef mijn hobby samen met mijn vriendin en mijn team. Ik waardeer veel goede duivenliefhebbers. Metname een man als Noël Peiren respecteer ik zeer als klankbord. Soms heb ik vragen en dan is het prettig om te kunnen putten uit het reservoir van kennis als Peiren. Duivensport is als het leven. Soms gaat het je voor de wind, soms heb je met tegenslag te maken. Kortom alles wat je doet heeft een effect. Meestal leer je hiervan en kun je je ontwikkelen. Als mens als duivenliefhebber als sportman.’
Heb je nog een leuke anekdote omtrent de overwinningen van Limoges en Perigueux? Onze topper uit Ermerveen: ‘Niet zo zeer een anekdote maar meer dat beide duiven net zoals in 2017 op de vlucht vanuit Ruffec als mijn beide eerste duiven arriveerden in de nacht. ‘Phidipiddes’ was er om 02.43 en ‘Vitalis’ 04.35 de winnaar van Perigueux. Dit jaar arriveerden ze 5 minuten na elkaar op de openingsvlucht vanuit Limoges. ‘Phidipiddes’ heb ik op St. Vincent gespeeld en hiervan was hij opnieuw mijn eerste duif en 8e in de Sector. Ben heel blij met zulke duiven, waar je niet tevergeefs op hoeft te wachten.’

Tot Slot
Wat zou u nog graag kwijt willen in de reportage? Gerard: ‘Wat ik al eerder schreef, ben erg blij met de ontwikkelingen vanuit de NPO Dit heeft mij zeker nieuwe motivatie gegeven. Dat was ik daarvoor een beetje kwijt.’ Worden er naast de nationale middaglossingen en Orange nog meegedaan op de ZLU-vluchten? Gerard tot slot: ‘Misschien, maar dit zullen in dit jaar nog niet veel zijn.’
Gerard, bedankt voor je openheid en nogmaals gefeliciteerd met je overwinning en je mooie uitslagen van de laatste vluchten. Veel succes in het resterende deel van het seizoen.