Het verslag van Gerard Koopman had wat eerder op de site moeten staan. De informatie die Gerard mij stuurde kwam niet in mijn mailbox. Uiteindelijk hebben we dat samen met André Leideman kunnen oplossen. Toen het verhaal over de overwinning in Afdeling 10 Noordoost Nederland van Limoges zo goed als klaar was, kwamen de meldingen van St. Vincent binnen. In sector 4 won Gerard de 2e, 4e en 5e nationaal in de Noordelijkste sector. Genoeg redenen om het verhaal wat aan te passen en niet alleen toe te spitsen op Limoges, maar zeker de topuitslag van St. Vincent mee te nemen. Zelden heeft iemand zo’n droomstart gemaakt in het Marathonduivenseizoen als Gerard Koopman in 2017. Al is de start van Jaap Mazee ook niet uit te vlakken.

Afdeling 10 Noordoost Nederland Limoges
De winnende duif van deze vlucht had al meer in de kop gevlogen op een marathonduivenvlucht. Dit keer viel hem de overwinning ten deel. Het is de eerst getekende van Gerard Koopman uit Emmerveen. Een geweldige duif op één van de beste hokken van Nederland. Een mooiere winnaar van een afdelingsconcours kun je niet krijgen. De winnende duif had een snelheid van 1.068 mpm (net iets trager als de winnende duif van afdeling 9). 44 mpm sneller dan de volgende duif in Afdeling 10. De tweede plaats werd opgeëist door Van Dusschoten uit Hardenberg. Hij was de eerste duif van Mast en Scheper uit Nieuw Amsterdam net te snel af. Ze behaalden een mooie derde plaats. Gerard Koopman had 28 duiven mee en 22 hiervan haalden de prijzen, wat een prachtige hokprestatie is. Verder was alleen Hennie Wolters uit Stegerden het vermelden waard met 7 prijzen van de 13 gezette duiven. Verder waren er in de kop van de uitslag geen liefhebbers te vinden met meer dan 50% prijs.

De liefhebber
Zelf denk ik dat Gerard Koopman de beroemdste duivenliefhebber van de wereld is. Wat hij met zijn duiven allemaal niet allemaal heeft gepresteerd op de dagfond en andere programmavluchten is ongekend. Zijn stam is wereldwijd bekend, omdat niet alleen bij hem maar bij vele andere liefhebbers voortreffelijk met zijn duiven wordt gepresteerd. Op de marathonvluchten behoort hij ook al heel wat jaren tot de top van sector 4 en landelijk pakt hij op zijn afstand geweldig vroege duiven. Zijn dubbeloverwinning met dezelfde duif op Limoges en St. Vincent van wat jaren terug zullen veel liefhebbers zich nog wel herinneren. Daarbij is Gerard een bijzonder sympathiek mens. Hij is altijd duidelijk in wat hij doet, is trots op zijn duiven en de prestaties, maar is tegelijkertijd bescheiden en zal niet ‘hoog van de toren’ schreeuwen. Gerard is in 1955 geboren en voordat hij professioneel duivenmelker werd, had hij een dierenspeciaalzaak. Hij kwam in de duivensport door zijn vader Cornelis. De duiven die veel impact hadden in het begin van zijn duivenloopbaan waren duiven van Van Loon uit Poppel en de Gebroeders Janssen uit Arendonk. Dat waren de duiven die de basis zouden gaan vormen van zijn wereldberoemde snelheidsstam. Later kwam daar natuurlijk ‘Golden Lady’ bij van Dirk van Dijck, die moeder werd van o.a. Kleine Dirk. De marathonduiven kwamen via Hermans-Hoekstra (Miss Waalre), Jan Bullens (Red Bullens), Ko van Dommelen (zus Paarsborst), Noël Peiren, Jos Joosen en een goede duivin van Henri Hoeks. Op het land van Gerard Koopman staat 40 meter aan gemetselde hokken voor de vliegduiven. Daarnaast is er natuurlijk nog volop ruimte voor kweekduiven.

De winnende duif van Limoges
De winnende duif van Limoges is een doffer van 2012. Hij komt direct uit Gerards huidige stamkweker van de Marathonduiven, ‘Red Bullens’. De moeder van deze doffer is een zus van ‘Miss Waalre’. De duiven worden op totaalweduwschap gespeeld. Deze doffer won al eerder twee mooie prijzen op St. Vincent (1173 km). In 2015 was hij de 1e duif, hij won toen 6e tegen 483 duiven. Vorig jaar was hij onze 2e duif en won toen de 7e prijs tegen 427 duiven.

Vliegseizoen
Hoe was de start van de seizoen, Gerard? Gerard: ‘Dit jaar heb ik op de eerste vlucht 273 duiven meegedaan. De verdeling is ongeveer: 60 Marathonduiven. 90 late-/zomerjongen en de overige duiven vormen de eigenlijk vliegploeg voor de vluchten van 100 tot 700 km.’ Naast de vliegduiven heeft Gerard 45 kweekkoppels (hierbij zitten 8 koppels voor de overnachtvluchten De marathonduiven zijn midden maart gekoppeld. Ze hebben vervolgens hun twee eigen jongen grootgebracht. In de voorbereiding op Limoges hebben de marathonduiven alle vluchten gehad van het reguliere afdelingsprogramma. Verder heb ik ze 2 weken voor Limoges naar Hank (NB) gebracht. Vanuit Hank zijn ze met Belgische duiven gelost in ChevrainVilliers (583 km). Deze vlucht is toen prima verlopen.

St. Vincent
Op de klassieker onder de middaglossingsvluchten had Gerard 14 duiven mee. 10 hiervan zaten in de prijzen. De eerste 3 maakten mooie vroege prijzen met de 2e, 4e en 5e in sector 4. Hiermee is de kickstart van het marathonduivenseizoen compleet voor het hok Koopman. Alledrie deze toppers zijn duiven die geboren in 2014. De eerste St. Vincenter is een Vale doffer. De vader van deze topper is ‘Red Bullens’,  die ook de vader is van de Limoges-winnaar en vele andere toppers. De moeder van de 2e nationaal St. Vincent is de ‘Peiren 932’. Zij komt uit de ‘As Perpignan’ met de ‘Barcelona-duivin’. De 4e nationaal St. Vincent is een Vetblauwe duivin. Zij komt uit de ‘Peiren 235’.  Deze doffer komt uit de ‘Artiest 721’  met de ‘Karel duivin.’ De moeder van deze Vetblauwe St. Vincenter is Miss Anke van Hermans-Hoekstra. Zij komt de ‘Barcelona 85’, 2e asduif Barcelona over drie jaar met ‘Annet’ van Willem van der Velden, 1e nationaal Barcelona 2005. De 3e vroege St. Vincent-duif (5e nationaal) is een Roodkras-doffer. Ook hij komt uit Red Bullens, dit keer met het ‘Malse Zusje’ van de Paarsborst van Ko van Dommelen. Uit deze afstammingen kunt u lezen dat het beste (spreekwoordelijk gezegd) nog niet goed genoeg is voor Gerard om mee te kweken … wat een kwaliteit!

Het systeem
Wat geef je de duiven te eten? Gerard: ‘Mijn eigen mengeling, All-in One (fa. Beyers)  Het schema hiervoor staat op mijn website: www.gerardkoopman.com.  Deze mengeling heeft een goede verhouding tussen de belangrijke elementen zoals eiwitten, koolhydraten en vetten (o.a. in de vorm van pinda’s). De benodigde bijproducten zitten standaard in deze mengeling. Medische ondersteuning komt van de Belgische dierenarts Dhr. Fernand Marien. Hij komt eens in de 6 weken langs voor een regulier check. Iedereen weet dat Marien niet kwistig met medicatie strooit. Ik laat verder wekelijks de ontlasting van de vliegers controleren bij een laboratorium in Hardenberg. Zij onderzoeken de ontlasting op wormen en geven aan of er sprake is van een coccidiose-besmetting. Zij doen dit middels een zgn. OPG-telling  (Oöcyten Per Gram) Wanneer dit een bepaalde norm overschrijd zal ik optreden. Wanneer de vakman aangeeft dat ik moet optreden doe ik dat. De vraag of ik van natuurproducten of medicatie is daardoor eigenlijk niet relevant. Ik volg het advies van de vakman.’

Beleving
Duivensport is Gerards passie. Hierin krijg ik steun van vrienden en familie. Duivensport op deze omvang kan niet zonder betrokkenheid van je omgeving. Samenwerken met een andere liefhebber is een groot woord. Natuurlijk heb je mensen die soms als klankbord fungeren. Dat zal van hun naar mij toe ook wel zo zijn. Er is sprake van een natuurlijke wisselwerking. De duivensport is een mooie hobby, omdat je niet alleen trainer bent of coach maar je denkt ook na over hoe je de koppels zet, welke duif gaat mee naar welke vlucht. Altijd spannend als ze thuiskomen. In dat opzicht is duivensport met weinig anders te vergelijken.’ Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Onze grote kampioen: ‘Ja, toen ik mijn huidige stamvader kocht bij Jan Bullens vertelde hij mij dat ‘Red Bullens’ als hij thuiskwam nooit afgevlogen thuis kwam, sterker nog, meestal maakte hij ‘Nog ene Toer’  vrij vertaald: hij maakte nog een extra ere-rondje. Zijn zoon ‘Maximus’ deed dit op de zaterdag van Limoges ook, ik moest onwillekeurig terug denken aan het moment toen ik ‘Red Bullens’ haalde. Verder kwam ‘Maximus’ van zijn tweede overnachtvlucht (Albi, 8 juli) gewond thuis. Hij is daarna niet meer meegeweest.’

Tot Slot
Vanaf mijn plek achter de laptop wil ik Gerard nogmaals hartelijk feliciteren met zijn overwinning op Limoges en de meer dan schitterende uitslag op St. Vincent. Verder wil ik hem bedanken voor de medewerking aan dit verhaal en zijn openheid. Het laatste woord is aan de kampioen: ‘Voor iedereen die duiven heeft, probeer er zoveel mogelijk van te genieten!’