Afgelopen weekend was het tijd voor de aftrap van het marathonduivenseizoen in Nederland. De afdelingen 9 tot en met 11 (Noord en Oost Nederland) organiseerden de wedvlucht vanuit Limoges. Door de weersomstandigheden werd de lossing tweemaal uitgesteld naar zondag. De duiven werden gelost om half 2 in de middag. Het zou een hele zware vlucht worden, waarbij de prijzen alleen in afdeling 9 op maandagavond verdiend waren. Taferelen die we tegenwoordig zelden meemaken of het moet op een loodzware Barcelona zijn. Op dinsdag druppelden nog aardig wat duiven naar huis, zodat de schade bij de meesten beperkt bleef. De snelste duif (1.248 mpm) van het gehele concours viel zoals te verwachten is, in afdeling 9. Het was een blauwband-duivin van 3 jaar oud van de Gebroeders Spekking uit Terborg. Hij bleef de Almelose duiven van W. en M. Derksen (1.142 mpm) en H. Spies (985 mpm) ruim voor. De winnaar van afdeling 10 kwam uit Beerta en was Henk Jansen Jzn met 971 mpm. De langzaamste winnaar kwam dit keer uit Friesland en was van J. Buwalda (957 mpm).
De winnende liefhebbers
De Gebr. Spekking uit Terborg, bestaande uit Andre (48 jaar) en Frank Spekking (49 jaar) zijn de grote winnaars van deze zware marathonvlucht. Hun winnende duifje heeft een bijzonder doorzettingsvermogen getoond om zo vroeg (6:14 uur) al op een afstand van 770 km het thuisfront te bereiken. Hier moeten een paar nachtelijke uurtje vliegen aan te pas zijn gekomen. Heel bijzonder onder deze omstandigheden (warmte en oostelijke wind). De winnende duif moet over een enorme wilskracht en conditie hebben beschikt om dit te realiseren. Terug naar de eigenaren van deze kanjer. De broers Spekking zijn in de duivensport terecht gekomen via collega’s van vader Spekking. Van hen kwamen ook de eerste duiven, waarvan geen ras bekend is. Andre is in het dagelijks leven werkzaam als meewerkend voorman in de betonindustrie en Frank heeft het mooie beroep van banketbakker. De mannen hebben de beschikking over in totaal 24 meter hok, verdeeld over 3 aparte hokken. Dit ziet er alsvolgt uit: 5 meter kweekhok, 6 meter jonge duivenhok en 13 meter vlieghok. De huidige stam overnachtduiven bestaat uit duiven afkomstig van Jelle Jellema, Gebr.Saya, Frank Zwiers Voor de dagfond duiven van Comb. Alejandre, waar nu de Harry lijn van Jan Hooymans aan is toegevoegd. De broers: ‘In totaal hebben we 60 vliegduiven, waarvan de helft voor de overnacht is. De andere 30 zijn voor de dagfond bestemd. De kweekafdelingen worden bezet door 20 kweekkoppels.’
De winnende duif
De winnende duif is een duivin van 2013 met als ringnummer 13-1913239. Ze is de reismand in gegaan op een stand van 5 dagen jongen. De afstamming is 25% Gebr. Saya en 75% Jelle Jellema. In 2014 is deze duivin alleen op de dagfond gespeeld met als slotvlucht Bergerac. In 2015 haalde ze 2 prijzen te weten op Limoges en Bergerac. De vroegte van de prijzen was nog niet top, maar ze heeft er genoeg ervaring van overgehouden om dit keer op Limoges te schitteren.
De voorbereiding op het seizoen en het systeem
De overnachtduiven worden ongeveer 1 April gekoppeld. De winnares heeft geen jongen grootgebracht en zat nu op haar eerste jonkie voor Limoges. Naar de belangrijke vluchten toe worden de duiven veel zelf weggebracht en wekelijks als het kan met de wagen meegegeven. Er wordt gevoerd met mengelingen van Mariman, Beyers en Garvo. In het seizoen wordt er gevoerd met vlieg van Mariman, energy van Beyers en de mengeling van Garvo met pinda’s. Bijproducten die gegeven worden zijn: mineralen, grit, veel pinda’s, snoepzaad. De medische begeleiding is minimaal, de verplichte enting, 2 weken voor een grote vlucht een geelpilletje en af en toe als we het nodig achten iets voor de koppen. Bij een dierenarts komen we in principe niet, behalve als het echt niet anders kan. Natuurproducten of medicamenten van een dierenarts worden niet verstrekt.
Tot Slot
Hoe kijken jullie tegen de sport aan? De winnende broers: ‘Wij beleven de duivensport met veel plezier, het is echt iets van ons samen. We zijn lid van een gezellige vereniging, CPL Silvolde. Vader is erg betrokken bij de duiven en hij regelt de jonge duiven overdag als wij aan het werken zijn. Het mooie van de duivensport is toch wel de gezelligheid met inkorven, afslaan. En dan de spanning als de duiven er bijna kunnen zijn. Leuke bijkomstigheid is dat deze duivin een nestgenoot is van de 238, 16e duif 2015, WHZB/BOTB. Ons is gebleken door de jaren heen dat je toch echt het beste bij goede hardvliegende liefhebbers duiven zou moeten aanschaffen om verder te komen. Is het niet rechtstreeks dan uit 2e lijn. Geef ze zoveel mogelijk vluchten mee voor de ervaring. Veel liefhebbers selecteren 2 jarigen er vaak al uit, terwijl onze ervaring is dat ze bij ons meestal daarna pas echt presteren, dus we hebben er veel geduld mee.’ Een mooie les tot slot van de Gebroeders Spekking, die majestueuze wijze de eerste marathonvlucht van 2016 op hun naam schreven. Ik wil Frank en André bedanken voor hun openheid en ze nogmaals feliciteren met hun prachtige overwinning !!!
Recente reacties