Afgelopen weekend werd Aurillac gevlogen door sector III en IV. In sector IV waren ruim 3.100 duiven mee. De eerste twee duiven waren van de hoofdrolspelers van dit verhaal, de bekende Gebr. Limburg uit Zuidveen. Let Stel, eerder dit jaar winnaar van Limoges uit Drieborg was nummer 3. Gerard en John Limburg hadden ook een mooie uitslag met 11 prijzen van de 15 gezette duiven. In sector IV was Aurillac een taaie vlucht. Veel liefhebbers missen nog een respectabel aantal duiven. Dat is altijd jammer en hopelijk druppelen er nog veel duiven na, die op kortere afstanden worden opgelapt. Hier in Veenendaal hebben wij er in ieder geval één gevoerd en water gegeven en weer losgelaten. Hoogstwaarschijnlijk komt zo’n duifje gewoon thuis aan.

 

De winnende liefhebbers

De broers Gerard (46) en John (48) Limburg uit Zuidveen zijn ruim 25 jaar geleden begonnen met duiven. De mannen zijn conciërge en havenmeester van beroep. Ze kwamen in aanraking met de duivensport door vrienden, die net als hen een 27MC-bakkie hadden. Voor lezers (vooral jongeren) die niet meer weten wat zoiets was … … hier kon je met mensen over een afstand praten via een zendfrequentie. Veel truckchauffeurs gebruikten die apparaten om onderweg contact te hebben met andere chauffeurs en met het thuisfront. Maar ook andere mensen maakten hier gebruik van.

Inmiddels, 25 jaar later, hebben Gerard en John de beschikking over 50 meter duivenhok. Hierin zitten duiven voor de dagfond, duiven voor de marathonvluchten (40 weduwnaars), 15 bewezen kweekduiven en jonge duiven. De dagfond wordt afgebouwd en de focus gaat helemaal naar de marathonvluchten. De rassen, die de mannen gesmeed hebben tot het Gebr. Limburg-ras zijn afkomstig van Martha van Geel, Jan Theelen, Hermans en Wijnands.

Gerard Limburg met de winnende duifedited

De eerste duiven

Gerard en John spelen op weduwschap. Hun eerste duif is ‘de 44’ van 2012. Het is een vale doffer, die uit de lijn van ‘De Super van Geel’ en de lijn ‘Octopussy’ komt. Eerder vloog deze duif al een 26e nationaal Ruffec en de 308e nationaal Limoges. De tweede duif is ‘de 75’ van 2011. Hij komt uit de lijn van ‘De Blauwe Vanoppen,’ ‘Super van Geel’ en ‘De Spirit.’ Hij won eerder de 85e nationaal Cahors en de 121e nationaal Limoges.

 

De voorbereiding op het seizoen

Hoe gingen de voorbereidingen? Gerard vertelt: ‘Wij koppelen meestal zo rond half maart en dan komen ze twee keer op vijf dagen broeden. Ze brengen alleen in het najaar hun jongen en dus voor het eerst groot. De duiven brengen dus voor en tijdens de vluchten geen jongen groot.’

Hoe wordt er opgeleerd naar de belangrijke vluchten? ‘We richten ze zelf een drie of vier keer af en dan gaan ze de wagen in met de afdeling. Ze worden zo wekelijks gespeeld tot en met de eerste dagfond. Daarna wordt er gekeken wie naar welke vlucht toe gaat en die blijft dus ruim voor tijd thuis. We brengen ze dan zelf nog een paar keer weg op een 50/60 km.’

De vliegduiven krijgen een mengeling vliegvoer van de merken: Wielink, Beyers, Mariman en Garvo. Verder krijgen de duiven regelmatig gerst en als ze vetrijkvoer nodig hebben extra snoepzaad, pinda’s en HE 4000. Af en toe krijgen ze biergist over het voer. Verder krijgen ze zo min mogelijk. Als Gerard en John  het niet vertrouwen wordt er in overleg met een dierenarts iets gegeven, maar dat is zelden nodig.

 

De Beleving

De duivensport moet je volgens de gebroeders niet te moeilijk maken. Je moet er vooral van genieten. ‘Onze vader is 84 jaar en we zijn blij dat we samen met hem van de duivensport en de duiven zelf kunnen genieten. ‘ Het fascineert de mannen dat duiven zulke afstanden af kan leggen en genieten daarom extra van de thuiskomst van hun beesten. Zeker als je zou weten wat de duiven allemaal onderweg tegenkomen, krijg je respect voor je beesten.

 

Tot Slot

De winnende duif is een volle broer van ‘De Rode Ruffec.’ Deze duif won in 2013 Ruffec in Afdeling 11. Twee winnaars uit één koppel. Heel uniek !!!

Gerard en John hopen nog lang van de duivensport te genieten en ze wensen iedereen een heel goed seizoen toe. En wij wensen hun dat ook en feliciteren hen nogmaals met deze prachtige dubbelslag !!!

jaco-handtekening