De ZLU-liefhebbers hadden dit keer St. Vincent. De duiven werden op vrijdagochtend om kwart voor zeven gelost. De duiven hadden overwegend een Oostelijke wind en de temperatuur lag rond de 30 graden. Een pittige vlucht lag in het vooruitzicht. Doordat de wind van vrijdag op zaterdag van Oost naar Zuidwest draaide, werd er op zaterdag een vlot verloop verwacht ondanks de zware vrijdag. Dit kwam uit, al hebben de nakomers het moeilijk gehad. In Nederland ging de overwinning naar Frederik Leliaert uit het Zeeuwse Aardenburg. Hij versloeg Van het Hoofd uit Pernis. Herman de Jong uit Papendrecht maakt het erepodium compleet met de bronzen plek. Jelle Jellema maakte een geweldige uitslag met 5 van de 8 gezette duiven bij de eerste 40 nationaal. Duo de Groot-Leijen uit Egmond deed het ook geweldig met 6 duiven bij de eerste 102 nationaal met 19 duiven mee. Jay Lissenberg uit Utrecht had 3 duiven bij de eerste 70 nationaal met 10 duiven mee.

Hokedited

De winnaar

De winnaar was zoals gezegd Frederik Leliaert uit Aardenburg. Hij is eigenlijk duivenmelker van beroep, want hij is – Loftmanager bij PiPa. Hij is verantwoordelijk voor de kweekduiven op het PIPA-center. Het is mooi om van je hobby je beroep te maken. Frederik heeft inmiddels op zijn eigen hok een respectabele erelijst opgebouwd. Wat denkt u van 1e  Int. Bordeaux ZLU 2007, 1e  Nat. Narbonne ZLU 2008, 1e  Nat. Bordeaux ZLU 2010 en nu dan 1e  Nat. St.  Vincent ZLU 2015.

Het begin als duivenmelker is uniek. In 1984 raapte hij van straat een duifje op en nam die mee naar huis. Een oudere melker uit het dorp die uitbater was van de duivenlokaal, hielp hem hiermee verder en zo werd het eerste hokje gebouwd en was hij zelf duivenmelker. Nu enkele tientallen jaren later heeft hij thuis de beschikking over 10 meter hok met 4 afdelingen, weduwnaars, kwekers, duivinnen en jongen. Hiervoor heeft Frederik enkele jaren samengevlogen met dr. Carlo Gyselbrecht, onder de naam Gyselbracht-Leliaert in het Belgische Knesselare. Sinds vorig jaar speelt hij op het huidige hok, wat hij overnam van plaatsgenoot Dees van Kerkhoven. Het hok had Frederik ook al voor zijn combinatie-periode met de vader van de PIPA-broers. Van deze plaatsgenoot nam hij ook de duiven over waar veel snelheid in zat. De basis is duiven van Van Dalen uit Helmond (Dr. Linssen-duiven). Uit deze duiven kweekte hij al eerder nationale winnaars. Met deze duiven in combinatie met nieuwe duiven werd vorig jaar een herstart gemaakt. De duiven waar hij dit jaar de baan mee opging waren duiven van 2014 met veel late jongen met oude ringen om. Deze duiven moesten dit jaar op de ZLU-vluchten al laten zien, wat ze waarde waren. Hij begon met 34 weduwnaars en heeft er nu nog 12 over. Een harde leerschool voor deze duiven, maar de sterksten zullen overblijven.

De kop van de winnende duifedited

De winnende duif

De winnaar van st. Vincent ZLU 2015 is een doffer. Het is een laat jong van 2014 zonder ervaring in zijn geboortejaar geringd met een oude ring (2012). Zoals allen duiven werd deze duif gespeeld op ouderwets weduwschap. Het was na Agen zijn tweede grote proef. Op deze vlucht won hij de 891e nationaal tegen 6.638 oude duiven, want hij heeft immers een oude ring om. Bij de jaarlingen had hij een betere prijs gehad, De winnende doffer wordt ‘Tarzan’ genoemd. ‘Tarzan’ komt via vaderskant uit de soort van Jacky Nolet uit Axel en langs moeders kant is het een volle zus van ‘Dees.’ De duif die 2 keer 1e Nationaal won in 2007 en 2008.

Het oogedited

De voorbereiding op het seizoen

Enkele koppels zijn op 14 februari, Valentijnsdag, gekoppeld. Voor Tarzan was echter geen duivin. Hij is het hele seizoen als pater gespeeld. De weduwnaars zijn elke week vanaf begin april zonder rustweekend tot aan begin juni de dagfondvluchten meegweest. Daarna ZLU om de 14 dagen een vlucht. Een spartaans regime.

De duiven krijgen voer van zowel Mariman als Beyers aangevuld met kempzaad, snoep en P40 korrel dagelijks. Geef je verder nog iets exra’s aan de duiven, Frederik? De winnaar van St. Vincent ZLU: ‘Ik geef mijn duiven in het seizoen veel Belgasol, voor vertrek WN en bij thuiskomst BS van De Weerd. Dit is mijn systeem sinds 2007 en nog steeds succesvol naar zo blijkt. Dit jaar is mijn eerste seizoen dat ik mijn duiven enkele keren heb laten controleren door Dr. Ruben Lanckriet de vaste dierenarts bij Pipa.’

 

De beleving van de duivensport

Frederik is een door en door duivenmelker … … 24 … 7. Het komt eigenlijk zwaar over, maar als je iets goed wilt doen moet je er voor gaan en niet half, vindt hij. Als je meedoet aan een wedstrijd wil je winnen of het nu voetbal is of tennis een kartwedstrijdje met je vrienden of een duivenconcours … go for it. Een duivenliefhebber uit Zetten liet mij (JvN) ooit een spreuk zien, wat zijn motto was geworden: ‘Iemand die rijkt naar de sterren, zal nooit eindigen met een hand vol stof. Dit is vrij vertaald uit het Engels. Frederik laat zien, dat deze spreuk opgaat.

Frederik heeft helaas weinig steun vanuit zijn gezin. Ze zijn druk met andere dingen en dat moet zeker kunnen. Wel komt er bij thuiskomst een vast klein groepje naar zijn duiven kijken en hij is duivenmelker van beroep … … heeft van zijn hobby zijn beroep kunnen maken, wat wil je nog meer.

 

Tot Slot

Het kistjeedited

Tarzan heeft als eigendom een wijnkistje op de grond en door de week zet de man uit Aardenburg dit tegen de wand van het hok. De dag van inkorven zet hij het een 15 cm van de wand zodat hij er achter kan en dan zet hij er een nestschotel om hem extra te motiveren. Wellicht heeft dit hem ertoe aangezet om eens te pieken voor z’n baasje. Frederik: ‘Het is prachtig om mee te maken en het is telkens een enorme kick, dat je weet dat je de snelste bent van het hele land. Ik heb dat nu al 4 keer meegemaakt in 9 jaar. Bijzonder en uniek! Het begin van het seizoen ging alles behalve lekker, weinig prijzen en het vertrouwen begon af te nemen, maar door te geloven in je systeem en je duiven en vooral niet stil te blijven staan bij je nederlagen, dan komt er een moment dat alles meezit…..zo ook op St. Vincent ZLU. Ik wens iedereen veel succes in het verdere verloop van het seizoen.’

Dat doen we jou ook, Frederik, en nogmaals gefeliciteerd met je hernieuwde succes en geniet er nog lang van na.

jaco-handtekening