3 bij de top 10 op Albi en het is Samba die wederom weer zijn klasse laat zijn.

Terug in de tijd naar het jaar 2011. Samba en zijn broer kwamen ooit als ei ter wereld in Zuidveen, bij Gerard & John Limburg. Na, zoals altijd, een gezellige middag bij de gebroeders gingen wij huiswaarts met een doosje van zes. Toen niet wetende dat er twee bij zouden zitten die ons wel heel veel plezier zouden gaan brengen.

In het kweekhok kwamen Samba en Broer Samba ter wereld en soms krijg je wat je hoopt : Twee doffers. Twee kleinkinderen van zoon Spirit (354). Beiden werden na het spenen naar het jonge duivenhok overgebracht. Daar hebben zij met succes de lagere school voltooid. De jongen worden als vrachtduiven ingekorfd en prijs spelen is dus niet aan de orde. Thuiskomen en vooral heel veel leren is het devies.

En dan breekt in het najaar het moment van selecteren aan. De mand heeft het werk al gedaan en beide broers hebben het prima gedaan. Beiden  gaan naar het weduwnaarshok en het echte werk voor de heren gaat beginnen. Het vrije leven is nu voorbij en de teugels worden strakker aangetrokken.

Samba

In hun eerste jaar als jaarling op de vlieghokken troeft Samba zijn nestmaatje af door op Cahors een 2e Nat. S2 te spelen met een snelheid van 1534 meter. Zijn nestmaatje moest tevreden zijn met een 41e Nat. S2. Met deze twee super prestaties hebben beide broers zich ruimschoots gekwalificeerd om ook volgend jaar weer aan de bak te mogen. En toch gebeurd er iets onverwachts: Samba verhuisd naar het kweekhok.

Onder het motto : “De liefhebber kent zijn eigen soort het beste”, zijn beide broers terug gegaan voor ze ooit vandaan kwamen, Zuidveen. Tijdens een bezoekje in het najaar van 2012 aan Gerard werden beide broers uit de mand gehaald en werden door Gerard in de hand genomen. Bij Broer Samba zei Gerard iets, waar we wat mee gedaan hebben : “Ik zou met hem gaan kweken”. Het bleek een gouden advies! Niet veel later werd Broer Samba vader van D-Day, welke als tweejarige een 1e NPO speelde.

Samba zette ondertussen zijn carrière voort op de vlieghokken en werd één van de kartrekkers op de hokken. Zo ook dit jaar is hij één van de toppers waar we iets van mogen verwachten. Hij maakt dit dan ook dit jaar weer waar. Op Bordeaux pakt hij zijn tweede teletekst door een 7e NPO te spelen met een snelheid van 961 meter. Een week later gaan de duiven voor Albi de mand in en het besluit valt : Samba gaat weer mee. Twee weken nadat hij gelost is in Bordeaux, valt het startsein in Albi voor Samba en zijn ploeggenoten.

Terwijl onze strijders onderweg zijn, stijgt bij ons ook de spanning. Albi zou zwaarder worden dan we hadden verwacht, maar om 12:00 uur valt onze eerste dan op klep en het is Samba die onze verwachtingen waarmaakt met een 6e NPO (990 meter) en hiermee zijn derde teletekst pakt. Binnen vier minuten volgen er nog drie, die zich klasseren als 7e NPO, 9e NPO en 11e NPO.

 

MissisippiLady Keuntje

 

 

 

 

 

 

 


De uitslag
6,7,9,11,15,22 etc NPO tegen 757 duiven
19,20,23,25,31,51 etc Nat. S2 tegen 2.694 duiven

2e en 4e duif – 7e & 11e NPO

Twee kinderen uit Spirit’s Mississippi (Zoon van Zoon Spirit 354) en Lady Keuntje, het koppel waar we al eerder over schreven. Spirit’s Mississippi is gerelateerd aan Samba en zijn broer en is uitgegroeid tot een kweker met status. Hij is vader van o.a. drie keer teletekst, samen zijn grootste aanbidster Lady Keuntje. Zij is een dochter van de St. Vincent Comb. Keun.

Missali

3e duif – 9e NPO
Onze 3e duif is een broer van onze vaandeldrager op de hokken, Joe Frazier. Moeder van de 9e NPO is superkweekster Miss Sali (Dochter Salinero, H. & E.J. Eijerkamp) en hiermee is zij nu moeder van maar liefst 8 keer teletekst. Vader is een rechtstreekse Martin Vinkenborg.

Anke Ouwehand