In het vorige deel over Frans Peter Brukman uit Soest heeft u kennis kunnen maken met een liefhebber, die klein behuisd is en die in 2013 zijn eerste grote voorwaarts maakte. In het vervolg kunt u lezen hoe de stamopbouw van het duivenbestand is samengesteld en hoe de geschiedenis verder ging in 2014 …

 

Stamopbouw

De duivenstam van Frans Peter Brukman is opgebouwd met hetzelfde soort als toen van de combinatie Bakker-Brukman. Ze waren toentertijd gestart met Janssen-duiven gekruist met duiven met overwegend Eijerkampsoort van de Black Giant en de Kleine Donkere. Die duiven werden ook gekruist met Aarden-duiven via Roks. Jaren later werd er samenkweek gedaan met Van der Wegens via Harry van Es en Henk de Bree. Van Nico de Griek (Nico Paltznetidis uit Baarn) kwam ook een goede duif. Eerst had Nico een topper gehad van Bakker-Brukman en uit blijk van dank gaf hij twee jongen terug. Dit waren jongen van die goede ‘eigen’duif met een Kouters-duif. Dat waren bonte duiven. In de huidige stam zit een doffer van Hans van der Veer (50% J. van der Graaf, Arnemuiden, Barcelona-duiven, en 50% Overwater). Al met al bezit Frans Peter veel Aarden-duiven. De laatste jaren komen er af en toe eitjes van Adrie van Luyck. Deze melker heeft de meeste duiven van Ko van Dommelen. Als Frans Peter met de kweek gaat beginnen heeft hij 2 missies. Het ‘Eigen soort’ zuiver houden en nieuwe kruisingen uitproberen. Dat laatste is eigenlijk … … je eigen soort versterken. Elke duif die erbij gehaald wordt of is gekregen, wordt gespeeld op de vluchten. Heeft die duif op de vluchten zijn meerwaarde bewezen, dan pas wordt er uit gekweekt.

 

Prestaties 2014

2014 was een topjaar sinds de start van de solocarrière van deze melker uit Soest. Het begon nog niet zo spectaculair op Brive. Maar met 4 duiven mee en 2 prijzen mag je niet mopperen en beginnen met de 303e nationaal tegen 7.241 duiven mag je ook best thuis komen. De 1e duif van Brive was een doffer. Hij komt uit ‘de Zoon Black Panter’ van Mijnis Gijsen (van der Wegen) maal ‘zus de 623 van Henk Bakker’ (over 3 jaar bij de beste duiven van SMN). In 2013 was deze doffer ook een paar keer de eerste duif van het hok. Helaas is deze doffer later in het seizoen verspeeld op Cahors.

Op St. Vincent gingen er 7 duiven mee van onze politierechercheur en 3 duiven daarvan wonnen prijs. Witje met haar doffereditedDe eerste duif was de eerste in het NIC, was de eerste van het rayon 2a van afdeling 7 en won de 76e nationaal tegen 3.737 duiven. De duivin die deze knappe prestatie leverde was Witje. Zij is een dochter van de 45 (lijn Black Giant x Eigen soort, Van der Wegenx Janssen) met Kouters via Nico Paltznetidis. Witje vloog in 2013 ook de 1e Brive NIC. Toen goed voor de 86e nationaal. Een echte topper en ze is nog niet aan het eind van haar carrière.

 

Een week later stond Perigueux op het programma. Dit werd de eerste vroege prijs van ‘De 67’ van 2013. Op deze vlucht deed Frans Peter 9 duiven mee. 6 duiven speelde prijs en de eerste was echt vroeg. Ze won de 2e prijs van de gehele afdeling 7 en nationaal de 7e tegen 8.523 duiven. De eerste duif was dus ‘de 67’ van 2013. Het zou niet het laatste wapenfeit zijn van deze jaarling duivin in 2014. Deze jonge topper heeft als vader een doffer van Hans van der Veer uit Baarn (soort J vd Graaf x Overwater) en als moeder een duivin van Ernst Verheijen uit Putten. Deze duivin is van het soort van Wout van de Hoek. Zij komt uit de Zoon Barcelona-duif met een dochter van het Wonder van Putten.

Over vluchten die afgelast worden hoeven we het niet te hebben, dus gaan we naar de laatste middaglossingsvlucht en dat was Cahors. Het voordeel van het niet doorgaan van de vorige vlucht was dat de ploeg van Cahors wat groter was en ook Witje (de eerste duif van St. Vincent) bevatte. Al met al gingen er 11 duiven naar de hoofdstad van het Franse Departement Lot. Hiervan wonnen 7 duiven nationaal prijs. ‘De 67’ van 2013 won de 22e nationaal tegen 8.594 duiven. Een hele vroege prijs die uiteindelijk in Soest een beetje ‘in het niet’ viel door de nationale overwinning van Henk de Bree. Frans Peter kan daar heel goed mee leven. Witje won de 287e nationaal, wat haar serie nog mooier maakt. 86e nationaal, 76e nationaal en nu dus 287e nationaal. De laatste vlucht was voor het kleine hokje van Frans Peter Brukman een mooie afsluiting met een knappe vroege duif en een hele vroege duif.

In groot verband behaalde de man uit Soest ook nog een paar mooie kampioenschappen. In de afdeling 7 Midden Nederland werd hij 5e onaangewezen en 10e aangewezen Overnachtfond. En van Nederland had Frans Peter de 2e Nationale Asduif Marathon met ‘de 67’ van 2013. Kampioenschappen om supertrots op te zijn.

 

Medisch

Ik vroeg de grote kampioen van Soest op de Meerdaagse Fond hoe hij zijn duiven gezond probeert te houden. Vier weken voor de eerste grote vlucht is er een algehele controle van de duiven bij een dierenarts Nanne Wolff. Dan krijgen de duiven als ze niets hebben niets en anders krijgen ze medicijnen wat er nodig is. In het seizoen krijgen de duiven bij inkorving een geelpil. Tussen de vluchten door krijgen de soms wat voor de luchtwegen als ze teruglopen en rookbommetje van Koudijs is vaste prik eens per 3 weken. Verder worden de duiven zoveel mogelijk op een natuurlijke manier gezond gehouden met natuurlijke middelen als: DHP Usnea, elektrolyten, Vitaboli van Belgica De Weerd, Belgabion van dezelfde firma,

Darba (zuur) van DHP, Sedochol en verder knoflook en biergist. Als het goed gaat met de duiven, moet je proberen er zoveel mogelijk af te blijven.

 

Tot Slot

Het is superknap hoe je op een hokje van 3 meter bij 1 meter 20 met de besten van de afdeling 7 meekunt. Veel specialisten op de Meerdaagse fond hebben meer dan 7 of 8 keer zoveel hokoppervlakte tot een beschikking en spelen niet zoveel vroege duiven als Frans Peter in 2014. Petje af !!! Verder ben ik van mening dat er nog rek zit in het duivenbestand van deze liefhebber uit Soest. Ik heb een kweekkoppel gezien (de ouders van ‘de 67’ van 2013) met nog meer nazaten en ik denk dat hier het laatste woord nog niet over geschreven is. De toekomst zal uit moeten maken of dit ook zo is. Frans Peter …. …. Chapeau !!! en Succes in aankomend vliegseizoen.

jaco-handtekening