Wat een seizoen maak je door als je in één jaar Nationaal St. Vincent en daarna ook nog eens Dax wint. Helaas was deze vlucht alleen voor sector I (dit moet echt eens gaan veranderen !!!), maar dat maakt de overwinning niet minder mooi. Nog geen minuut na vijf uur constateert Frank zijn ‘Amber’, nog net binnen de neutralisatietijd. Dit leverde de tweede grootse overwinning in een jaar op. Een jaar waarin Frank gaat verhuizen met zijn gezin. Bijzonder als je op deze manier afscheid mag nemen van een stekje waar je een duivenstam hebt opgebouwd die tot de besten van Nederland behoort op de marathonvluchten. En wie weet wat er nog meer aan gaat komen in de laatste vluchten. Een nieuwe sectoroverwinning zal geweldig zijn, maar daar mag je niet op rekenen. Een mooie uitslag met een paar duiven in de kop van de uitslag moet er in deze vorm wel in zitten. We gaan het volgen.

 

Sector I

In sector I waren 4.616 duiven mee. Winnaar Frank Zwiers uit Breda had met zijn ‘Amber’ een mooie voorsprong op nummer twee, Wim Kooreman uit Kloosterzande. Wim klokt vijf minuten eerder, maar heeft 48 kilometer korter. De voorsprong op nummer drie, J. van Oers uit Roosendaal is nog iets groter. Het gat tussen de nummer drie en vier was nog groter, zo’n anderhalf uur. Nummer vier zijn Huub en Anneke Kivit uit Vinkel, die voor altijd bekend zullen blijven door hun ‘Jander’. Ook nu hebben ze goede Dax-duiven. Dat blijkt uit deze nummer vier. Becx uit Oisterwijk is de vijfde van deze editie. Frank heeft 60% prijs van de 10 gezette duiven. Vooral zijn eerste drie duiven vallen op: 1, 19 en 45. Thei Berben uit Haelen heeft 70% prijs met 10 duiven mee. Hij start op de plaatsen 11 en 42.  De Limburger Strijthagen uit Simpelveld heeft 4 prijzen van de 5 gezette duiven. Gielen uit Baarlo doet het nog beter met 5 van de 6. Ruys uit Geffen heeft 80% prijs (4 van de 5). Zijn vierde duif heeft hij al op plaats 211 !!! Peter Gruisen uit Sittard heeft ook 4 duiven van de 5 in de prijzen. Nelissen uit Kerkrade-West heeft één duif mee en plaatst deze kanjer op plaats 64. De Raamsdonkse combinatie Den Boer-van Mierlo heeft 75% prijs met 4 duiven mee. In Maria Hoop wonen veel goede liefhebbers. De meesten met de achternaam Van Heel. Hier schittert M. van Heel met 6 duiven mee en 5 prijzen. Van Tillo uit Lepelstraat heeft er één mee en die vinden we terug op de 80e plaats. De laatste liefhebber binnen 1:50 met een mooi prijspercentage is Hoezen uit Baarlo. Hij heeft er 4 van de 5 in de prijzen.

 

 

De winnaar

Afgelopen winter heeft er uitgebreide reportage op Het Marathonduivenjournaal (https://www.marathonduivenjournaal.nl/artikel/comb-zwiers-van-den-goorbergh-breda-hebben-een-prachtig-seizoen-achter-de-rug-deel-1/) gestaan in verschillende delen. Hierin kunt u veel info vinden van Frank. Natuurlijk ziet u in dit verslag ook genoeg info over onze 34-jarige topliefhebber. Sinds enkele jaren is de man uit Breda commercieel manager bij GPS-Auctions. In het verleden heeft Frank in combinatie gevlogen met Willie-Jan van den Goorbergh, die een maand terug een dagfondvlucht won in afdeling Brabant 2000. Franks interesse in duiven zit in de familie. Frank vertelt: ‘Liefde voor vogels zit bij mij in de familie, mijn opa had duiven en mijn andere opa had kanaries. Echter vanwege een verhuizing van Schalkhaar (nabij Deventer) naar Breda  in mijn zesde levensjaar zorgde ervoor dat deze liefde voor duiven niet naar mij kon overslaan.  Ook mijn vader heeft deze liefde voor vogels echter heeft deze sinds de verhuizing niet meer beoefend. Het heeft tot 1996 geduurd dat ik echt in aanraking kwam met duiven. Op de middelbare school kreeg ik verkering met een meisje die samen met haar vader duiven had. Wanneer hun op een gegeven moment op vakantie gingen heb ik daar een keer de duiven verzorgd is de vlam definitief overgeslagen.  Na enkele jaren zeuren en met een helpende hand van mijn opa gingen mijn ouders overslag en mocht ik een klein hokje plaatsen in de tuin. Op dit hokje heb ik tot 2003 gespeeld op de programma vluchten. In 2003 heb ik het ouderlijk huis verlaten en ben gaan wonen op de huidige locatie waar al snel een hok werd gezet van 7.5 mtr. In 2005 is hierop gestart met de jonge duiven wat gelijk erg goed ging. Tot 2009 hebben we hier jaarlijks voor de kampioenschappen gespeeld waarbij elk jaar weer vooral de jonge duiven het mooie weer maakte. Na het seizoen 2009 waarin ook al samen werd gespeeld met Willie-jan zijn de duiven verkocht en ben ik gestopt met de duiven. In september 2009 werd mijn dochter geboren en ik zag het niet zitten om duivensport wat toen nog inhield van half maart tot half september intensief bezig te zijn met de duiven te blijven beoefenen naast het vaderschap. Hoewel ik zelf geen duiven meer had ben ik het wel blijven volgen dit werd door mijn vrouw ook opgemerkt die er voor heeft gezorgd dat er in 2011 de eerste (jonge) duiven op de hokken kwamen.’

 

De 3 eerste duiven

De winnende duif is een duivin van 2012 en gaat door het leven als “Amber”. Ze is niet speciaal vernoemd naar iemand maar zowel Willie (de oud compagnon van Frank) als Frank vonden het een mooie naam. De naam heeft ze verdiend nadat ze in 2015 de 16e NPO Bergerac won. Net als de winnaar van St. Vincent is de duif gefokt uit duiven die te leen zaten van Mark van den Berg, de vader is een zoon van topvlieger “Anna” welke 2x 3e nationaal/NPO won en de moeder is een dochter van “het Fenomeen”, 1e nationaal Bordeaux. De duivin is gespeeld op 8 dagen broeden.

De tweede duif is een doffer van 2014 en heeft sinds nu de naam “Minos”. Hij won in sector I de 19e prijs tegen ruim 4.600 duiven. Als jaarling won hij geen prijs maar dat is voor Franks duiven meer regel dan uitzondering. Ook op St. Vincent miste hij en kwam hij licht gewond thuis. In Franks ogen was hij voldoende hersteld om mee te gaan naar Dax en het resultaat is dus een 7e  in de afdeling en een 18e Nationaal. “Minos” is een kruising van de soorten Arjan Beens en Mark vd Berg. Zijn moeder is “Lovely Lydia”, een dochter van Lana en kleindochter van het topkoppel “Brive 2” en “Wonder van Drijber”. Zijn vader “Frankyboy” is rechtstreeks van Arjan Beens en is een kleinzoon van de 1e nationaal Bergerac.

De derde duif is een duivin van 2014 en luistert naar de naam “Cleo” en is een kleindochter van “Olympic Miss Gijsje” en “Snelle Jelle” van Arjan Beens. De moeder is “Manouk” een topkweker uit het Poelstrakoppel van Willie-Jan vd Goorbergh, de voormalige compagnon van Frank die nu zelfstandig op de dagfond furore maakt. Deze duivin won zelf de 4e NPO Bergerac en is moeder van de 7e NPO Cahors (snelste jaarling). Op St. Vincent won deze duivin al een knappe prijs en nu weet ze dus een echte kopprijs te winnen met een 11e in afdeling Brabant 2000 en de 43e nationaal in sector I.

Amber

Stamopbouw

De stamopbouw is voor het grootste deel terug te herleiden naar de hokken van Mark van den Berg uit IJsselmuiden, Jelle Jellema uit Nijverdal en Arjan Beens uit Genemuiden. Frank: ‘De eerste duiven waren geregeld door mijn vrouw bij de kampioen uit IJsselmuiden Mark van den Berg. Ze had ook een bezoek geregeld voor mijn verjaardag en zo was het eerste contact gelegd. In maart 2011 kocht ik op PiPa een heel mooi blauw duivinnetje van Arjan Beens, het duifje sprak me op de foto zo enorm aan dat ik het heel graag wou hebben, iets wat ik eigenlijk nooit heb. De veiling werd gewonnen en zo had ik dus mijn eerste fondduif. Het duifje (“Golden Future”) werd opgehaald bij Arjan en zo werd met Arjan het eerste contact gelegd. Inmiddels had ik al contact gehad met Mark van den Berg. Dat ik een duivin had gekocht en had ik gevraagd of hij niet toevallig een doffer voor mij te leen had zodat ik wat kon gaan kweken. Uiteindelijk had Mark 5 duiven voor me, 2 koppels en een doffer voor mijn “Golden Future”. Tevens kwamen in 2011 van zowel Mark als Arjan nog diverse eieren ( gekocht en gekregen)  en zo werd de start gemaakt op de fond. Naast deze aankopen is er in 2013 samengekweekt met Jelle Jellema. Jelle was zeer gecharmeerd van “Golden Future” en zo kwam het dat deze duif werd gekoppeld aan zijn legendarische kweker “Zwart Goud”, “Inteelt Saffier” ( Vader van “Olympic Romee”) en aan haar eigen halfbroer “Zoon Rika.” De producten van deze samenkweek zijn direct op het kweekhok gezet. Wanneer ik uitzet wat ik van de drie heren heb kom ik op:
Van Mark: “Tevez” topvlieger en kweker, 2 kinderen van topkopperl “Brive 2” x “Wonder van Drijber”, dochter van “Anna” ( 2x 3e nationaal), zoon “Christie” ( 1e NPO Orange, 24e nat St. Vincent”, “Mr. Mark” (Inteelt zoon van de “Brive 1”) “Tripple 8” ( 11e NU Perigueux tegen 5.500d), “Raomi” ( 1e, 34e, 35e NPO/NU) deze laatste 2 via Henrie vd Berg.

van Arjan: “Golden Future” ( topkweker, dochter “Rika”), 2 kinderen uit uniek koppel “olympic Miss Gijsje” x “Snelle Jelle”, zoon “Rood Meisje”, zoon “Marianne”, zoon “Mr. Bergerac”, dochter “Snelle Jelle”

Van Jelle:  2 kinderen van Zwart Goud, een halfzus “Olympic Romee”, 2x inteelt “Rika” en zeer recent een zoon van “Dirke” x “olympic Romee”

 

De keuze voor duiven van Mark, Arjan en Jelle is een heel bewuste geweest, in Brabant wonen diverse grote kampioenen op de fond echter deze hebben heel de dag de tijd voor hun duiven of hebben er een verzorger op lopen. Arjan en Mark zaten in een zelfde situatie als ik ( jong gezin/ drukke baan) en presteerden geweldig met deze duiven. Ik ben er van overtuigd dat de slagingskans met deze duiven oneindig veel groter is geweest als dat ik duiven zou aankopen bij liefhebbers die de hele dag tussen de duiven lopen.

 

De voorbereiding op het seizoen

De duiven zijn eind januari gekoppeld en hebben toen een ronde jongen grootgebracht. Hierna zijn ze gescheiden op totaal weduwschap ingevlogen. De duiven zijn wekelijks mee geweest en hebben ongeveer 1600 invliegkilometers gehad. Naar de belangrijke vluchten toe worden gekoppeld zodat ze op een jong van 8 dagen zitten bij inkorven, deze cyclus wordt dan getracht door te zetten bij thuiskomst van de duiven.

 

Het systeem

Als voeding krijgen de duiven het hele jaar door de Beyers Koopman all-in one mengeling. Buiten het seizoen wordt deze mengeling aangemengd met 50% Koopman, 25% Paddy en 25% Zuivering. Als de vluchten eenmaal de 300 km. bereiken word er overgeschakeld naar de volledige Koopman mengeling. Voor inkorving van een vlucht wordt de Koopman mengeling verrijkt met een energie mengeling. Op zaterdag en zondag 25% energie mengeling en maandag en dinsdag 50% energie mengeling. Als bijproduct aan het voer krijgen de duiven ook de NPE korrels van Top Pigeons, hiermee word gestart 10 dagen voor inkorven St. Vincent. De duiven krijgen dagelijks volle bak voer en hebben dus altijd voer tot hun beschikking, dit voer wordt dagelijks ververst. Wanneer ze de lichtere mengeling krijgen wordt zoveel gevoerd dat ze een dag later nog wat gerst hebben liggen. Verder gebruikt hij eigenlijk 1 bijproduct wat nog niet beschreven was en dat is de Colinol van DHP, een product waar Frank echt in geloof. De duiven krijgen dit na de kweek een hele week en na het seizoen ook een hele week. Verder krijgen ze het elke week 1x in het water (woensdag).

De medische begeleiding probeer ik zo simpel mogelijk te houden. De duiven worden gevaccineerd tegen Paramixo/Paratyfus en Pokken. De duiven krijgen een volledige geelkuur (Ronidazole) waarvan de laatste dag 10 dagen voor inkorven van de 1e marathon vlucht is. Voor de 2e en 3e vlucht krijgen de duiven eveneens 10 dagen voor inmanden een Belga Magix. Op zondag en maandag voor inmanden krijgen ze een middel tegen ornithose (Orni Speciaal of Belgatai). Het blijkt, hier wordt niets aan het toeval overgelaten. De week voor St. Vincent waren de duiven nog verre van optimaal en zodoende is Frank met de duiven naar Henk de Weerd gegaan voor controle. De duiven hadden wat coccidiose en ornithose, hiervoor zijn ze  dan ook behandeld.

 

Tot Slot … de toekomst
Frank: ‘Nog enkele dagen en dan krijg ik de sleutel van het nieuwe huis, hiermee zal ook even de duivensport wat minder intensief beoefend worden. Nadat de verhuizing achter de rug is gaan we er alles aan doen om binnen enkele jaren weer mee te doen voor de topnoteringen.’ Dat gaat je vast en zeker lukken (bij leven en welzijn, zoals je dan hoort te zeggen) !!! Frank wederom bedankt voor je info. Veel dingen zijn bekend, maar is toch goed nogmaals te lezen. En geniet van deze mooie overwinning !!! De tweede in een tijdsbestek van drie weken !!! Super !!!

jaco-handtekening