Bordeaux is een vlucht die nostalgie oproept. Mijn vader en opa’s zijn mijn voorgangers in de duivensport. Mijn opa’s vertelden en mijn vader vertelt verhalen uit ver vervlogen tijden. Toen waren vluchtprogramma’s overzichtelijk (5 vitesse-, 5 midfond-, 5 fondvluchten en nog wat losse vluchten, zoals Barcelona). Bergerac werd toen nog niet gevlogen, want dat was Bordeaux. Het waren de jaren dat concoursen van die afstand bijna traditioneel op donderdag werden gesloten. Verhalen over Keessie Donkelaar die dronken in het hok lag en de duif van Bordeaux die op zijn pet zat te wachten tot hij weer ‘onder de mensen’ kwam. Dat was Bordeaux toen. Nu is het anders. Hoe zwaar de omstandigheden ook zijn op de eerste concoursdag zijn de prijzen verdiend. Duiven komen beter aan de start, krijgen betere voeding, zijn goed geselecteerd en dagen openstaande concoursen behoren tot het verleden. Ik denk maar goed ook. In 2019 was het weer een mooie vlucht, waar goede duiven in een nog betere conditie konden excelleren. Bordeaux 2019 was in sector 2 een prooi voor de familie Van den Berg uit Ridderkerk. Van den Berg … een naam (waarachter menig liefhebber zat) die in de loop van de jaren vaak aan de kop van de uitslag is en was te vinden.

Sector 2
In de westelijke sector waren 3.277 duiven mee. In de vroege ochtend werd de winnende duif geconstateerd bij de familie van der Berg uit Ridderkerk. Zij klokten om 7.39 uur op een afstand van 863 km. Hierdoor kwam de gemiddelde snelheid op 1.160 mpm. 25 mpm sneller dan de nummer twee Rik Ros uit Lekkerkerk, die zich weer ouderwets liet gelden Comb. De Jong uit Alblasserdam pakten het brons en hengelden ook de 8e prijs binnen. De Top 10:
1. Familie van der Berg, Ridderkerk
2. Rik Ros, Lekkerkerk
3. Comb. De Jong, Alblasserdam
4. Jan Hommes en znn, Akersloot
5. Cees Niesten, Uitgeest
6. A. P. Overwater, Strijen
7. Bart-Jan v.d. Bosch, Zoetermeer
8. Comb. De Jong, Alblasserdam
9. J. Trouborst, Krimpen a/d IJssel
10. A. van Hoofd, Pernis
Cees Niesten had één duif mee en dan is de 5e prijs een prachtprestatie. Bart-Jan v.d. Bosch had 6 duiven mee en 4 prijzen. Zijn tweede duif had hij op plaats 72. A. van Hoofd uit Pernis had 8 duiven mee en slecht eentje miste. Kees Niesten jr. uit Heemskerk had 10 duiven mee en 7 prijzen. Zijn eerste duif haalde de 20e prijs. Hans en Jan Romijn uit Zuidland hadden 100% prijs met 3 duiven mee. Deze duiven zijn terug te vinden op de plaatsen 45, 61 en 286. Hans Groenendijk uit Sommelsdijk had 10 duiven mee en 8 prijzen. Op de plaatsen 53 en 93 zitten zijn eerste twee duiven. Net buiten de norm (maar ik ga ze toch noemen) zitten S. van der Hout uit Voorburg met 6 van de 8 en H. Gerritsen uit Woerden met 4 van de 5 duiven in de prijzen.

De winnende liefhebber
De drijvende kracht achter de naam familie van den Berg is Peter. Hij was voorman/metselaar totdat rugklachten hem dwongen te stoppen met werken. Hij is sinds enkele jaren arbeidsongeschikt. Hoe zag je duivenloopbaan eruit, Peter? De winnaar van Bordeaux vertelt: ‘Op 12 jarige leeftijd heb ik mijn eerste hokje met duiven gekregen. Mijn vader had ook duiven, dus ik groeide er in mee. Op 16 jarige leeftijd ben ik echt goed met de duivensport begonnen en samen met mijn broer hebben we jarenlang bij de eerste generaal kampioenen gezeten in kring en afdeling met als absoluut topjaar 1989.
In 1992 ben ik getrouwd en hebben mijn vrouw en ik een eigen huis gekocht in Ridderkerk. Toen hebben we op de kwekers na de duiven verkocht. Deze kwekers gingen mee naar Ridderkerk, waar wij binnen enkele jaren weer aan de top waren. Ik speel ook na de verhuizing nog steeds samen met mijn broer.
In 2001 kwam de definitieve overstap naar de marathonvluchten. Niet snel daarna ben ik arbeidsongeschikt geraakt. Ik heb meerdere rugoperaties ondergaan en heb ik twee jaar niet normaal kunnen functioneren en zelfs lopen ging amper. Het merendeel van de tijd heb ik op bed doorgebracht. In die tijd heb ik Ad Pegels leren kennen, doordat ik een duif van hem opgevangen had. Ad haalde de duif op en we zijn aan de praat geraakt. Ik vertelde Ad dat ik heel graag naar de grote fond over wilde stappen. 8 weken later belde hij mij op en vroeg: Ben je thuis? Dan kom ik even een mandje jongen duiven brengen. Ik wist niet wat ik hoorde. Een half uur later stond hij voor de deur met een mand vol jongen duiven. Dat was het begin van een mooie vriendschap. In de loop van de jaren zijn er vele duiven verhuisd uit Numansdorp naar Ridderkerk. Jammer genoeg is Ad vorig jaar gestopt met de duiven en is alles verkocht door de gebroeders Herbots. Maar mij heeft hij geholpen!
Onze stam bestaat voor 70% uit duiven van Ad Pegels. Ad had voornamelijk duiven uit samenkweek met AP Overwater, rechtstreeks van Arjan Beens, Batenburg van de Merwe en Jan Grootoonk uit Bant. De andere 30% zijn Rechtstreekse duiven van Gebr. Limburg, Arjan Beens en Ko van Dommelen en een doffer van de Familie van Houten.

De winnende duif
De winnende duif is de 17-1250434. Het is een heel mooi klein roodbont doffertje die aan zijn eerste fondvlucht toe was. Zoals we nu weten ook gelijk geslaagd is. ‘De 434’ werd ingekorfd op eitjes van 12 dagen.
Hij komt ‘de 136’ van 2015. Dat is een kleinzoon Limbo Boy van de Gebr. Limburg uit Zuidveen. De moeder is ‘de 795 van 2010’. Zij is een kleindochter van De Ultieme x ‘t Casje Vermeulen van Ko van Dommelen, de ouders van de Paarsborst.
Dit was zijn eerste fondvlucht en hij heeft als jonge duif nooit de mand gezien. Als jaarling is hij afgericht tot 330 km en dit jaar tot Blois 550 km.

Het seizoen
Peter: ‘Wij hebben ongeveer 40 nestkoppels waarmee we ongeveer 12 overnacht en ZLU vluchten mee spelen en ongeveer 60 jonge duiven. Er is de laatste 4 jaar in het kweekhok flink geïnvesteerd samen met mijn beste vriend Ad Silfhout uit Dordrecht. We hebben op dit moment 15 kweekkoppels zitten.
De kweekduiven zijn op 10 januari gekoppeld en de eerste ronde gaat altijd naar Ad Silfhout en dan twee ronden voor ons.
De vliegduiven zijn dit jaar op 12 april gekoppeld en sommige oude duiven hebben een jong groot gebracht, waaronder de winnaar van Bordeaux en de rest heeft alleen eieren gehad.
De duiven krijgen ongeveer 1.500 km te verwerken voordat ze naar de eerste marathonvlucht gaan. Het trainingsprogramma loopt tot 10 dagen voor de inkorving van de eerste grote fondvlucht. Verder worden de duiven 2 keer door mijzelf weggebracht op 40 km.
Wij voeren alleen mengelingen van Ronny van Tilburg. De duiven krijgen het gehele jaar de zelfde mengeling een soort Gerry plus mengeling van VTB. In de ruiperiode aangevuld met snoep en onkruid zaden. In het vliegseizoen krijgen ze vanaf 5 dagen voor het inkorven van de marathonvlucht een vetrijke mengeling en Vital Quatro. Beiden zijn ook weer mengelingen van VTB. Ze krijgen ook de allerhande mix van Van Tilburg het hele jaar door.
Aan medische begeleiding doen wij niet. Wij gebruiken wel het gehele jaar door de producten van Amanuel Oz (Bio Lugecol) en dat bevalt prima. Verder geven we twee keer in het marathonseizoen sliepzand (een oud middel van Bram Douw wat de familie al 30 jaar naar alle tevredenheid gebruikt). Na een zware fondvlucht krijgen de duiven een herstel Power capsule van Beute. 4 jaar geleden is hier besloten om het geld in goede duiven te investeren en niet in medicijnen! Dat is 3 jaar zwaar selecteren geweest maar langzaam aan lijkt het dat het nu de goede kant op te gaan en de sterkste duiven blijven over. De duiven worden nooit gecontroleerd door een dierenarts, die komt wel altijd bij ons op het hok enten voor paramixo.

De Beleving
Hoe beleven jullie de duivensport? De familie van den Berg: ‘Wij beleven de duivensport op een hele prettige manier. Onze 3 kinderen zijn allemaal het huis uit en inmiddels hebben wij al 4 kleinkinderen. De duivensport word hier intens beleefd, maar zeker als hobby gezien. Wel met de intensie om het hoogst mogelijke te bereiken in de duivensport en daarvoor doen wij ook heel veel om dat doel te bereiken. ‘De 434’ heeft nu ook de naam van onze laatste kleinzoon gekregen. Hij is 4 weken geleden geboren. De winnende duif heet voortaan Jax.
Mijn vrouw is zeker een heel belangrijke schakel in het geheel. Waar nodig springt ze bij. Ze helpt mij hiermee en mijn broer, die niet zoveel meer kan doen door gewrichtsproblemen. Dus ik mag wel zeggen dat iedereen erbij betrokken is.
Verder werken wij samen met Ad Silfhout uit Dordrecht. Mede dankzij hem kunnen we samen het kweekhok opbouwen met duiven uit het beste van verschillende tophokken. Dat begint nu al langzaam aan succes te geven.
Het mooie aan de duivensport en vooral de grote marathonvluchten is dat ook de gewone liefhebber een kans heeft om zo af en toe een mooie overwinning of uitslag te boeken. De spanning en het gezellige praten met andere liefhebbers voor en na een mooie vlucht, maakt het iedere keer weer geweldig om met de sport bezig te zijn.’

Tot Slot
Peter: ‘Wat ik als laatste nog graag wil zeggen is, wat wij afgelopen zondag hebben mogen meemaken is zo ongelofelijk mooi! Ik denk dat dit het mooiste aan de duivensport is. Een overwinning als deze komt altijd onverwachts en ook dit maakt het zo’n mooie sport !!
Beste mensen, ik wil jullie nogmaals feliciteren met de mooie overwinning op deze prachtige editie van Bordeaux en natuurlijk wens ik jullie succes met de volgende vluchten … net als de lezers !!!