Vorige week heeft u op Het Marathonduivenjournaal kennis kunnen maken met Hans en Jan Romijn uit Zuidland. Ze hebben een prima seizoen gedraaid op de middaglossingsvluchten. Dit deden ze op een mooi hok. U heeft kunnen lezen over de liefhebbers, een paar goede duiven en het hok. In dit deel wordt er verder ingegaan op het afgelopen seizoen en worden wat goede duiven voorgesteld. Lees gerust verder …

Afgelopen seizoen
Het afgelopen seizoen hebben de mannen een goed seizoen gehad. De laatste vlucht was helaas minder, zodat de kampioenschappen minder goed waren. Eigenlijk geven de kampioenschappen door zo’n matige vlucht een slechte afspiegeling van het hele seizoen. Jan en Hans treuren er verder ook niet om: ‘We hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in betere duiven. Dat gaat nu zijn vruchten afgeven. We hebben goede vluchten gehad. Het kampioenschap is voor ons niet het hoofddoel. We proberen om vroege duiven te spelen. Het is verder ons doel om een keer op het podium te komen bij de ZLU.’ Deze kampioenschappen werden wel gehaald: In het NIC Hellevoetsluis aangewezen en onaangewezen kampioen, het samenspel Zuid-Hollandse eilanden  6e onaangewezen en 3e aangewezen, Fondclub de Glazenstad 9e onaangewezen, 3e aangewezen en 5e duifkampioen en Samenspel Noord en Zuidholland 7e keizer Westlandse Marathon en 12e duifkampioen.

Een paar Agen- en Bergerac-toppers
Een goede jaarling is ‘Bleu Roman’, de 2017-1266104. Zij won de 17e nationaal Agen tegen 3.783 duiven. Deze blauwe duivin was aangelopen met een andere duivin die van een vlucht achter bleef. Ze zat toen op eieren. Hans: ‘Ik zag dat ze na enkele dagen er afliep. Toen heb ik er snel een jonkie ondergeschoven. Ze nam het jong aan met dit resultaat. Ze is geklokt om 5.51 uur. Motivatie is heel belangrijk voor vroege duiven. Ze is een zusje won de 2e nat Bergerac. Haar vader komt van Bert Saarloos en haar moeder van Marco Meijer. Dit is een super kweek koppel. Vooral de duivinnen op nest. Het liefst twee duivinnen als koppel. Het zusje wat de 2e nationaal Bergerac tegen 3.090 duiven is ‘Dark Soraya’. Het is ‘de 063’ van 2017. Ze was de eerste van Zuid Holland en de 5e snelste van heel Nederland tegen meer dan 16.000 duiven. (zie hoofdfoto)
Hans en Jan: ‘Het is geweldig om mee te maken om duiven in het donker klokken. Verleden jaar ook al met ‘Dark Roman’ op Bergerac. Hij won de 12e nationaal. Hij komt uit een doffer van Piet de Vogel met een duivin Gerard Dekker. Op deze Bergerac was het weer raak met ‘Dark Soraya’. Ik schrok rond 5 uur wakker en keek naar de nok van het hok en zag een duif zitten … met weinig kleren aan ging ik naar beneden. Met zacht geroep reageerde de duivin en werd om 5.06 uur geklokt. Wat een belevenis! Dit soort dingen maakt de hobby zo mooi!

De Stamopbouw
Hans en Jan Romijn hebben hun stam rondom een paar duiven opgebouwd. Van Gerard Dekker (Kweekhok GeMaDe) uit Assendelft hebben de mannen uit Zuidland een duif van ‘Zoon Sinterklaas’ (Batenburg maal Knetsch) met een duivin van Cees Berkelaar ( Leo Kouters maal Gebr. Brugemann). Via Gerard Dekker komen ook een doffer en duivin van het soort van ‘Katsu’ van de cpmb. Boogaard-van Buuren. Verder is bij de familie Romijn een doffer te vinden van Bert Saarloos uit de lijnen Arie, Witpen Barcelona en ‘Zus Ika’ van Noël Peiren. Dan komen we bij een duivin van Marco Meijer. In deze dame zien we vadetr Felle, Zoon Blue Diamond en de Wonderschone van J.D. Moed. De inbreng van duiven van Albert van het Hooft uit Pernis mogen niet onvernoemd blijven. Van hem zijn er wat nazaten van o.a. ‘De Bleu Arrow’ (2e nat St.  Vincent van Bert Saarloos) naar Zuidland gekomen. Van Hans Groenendijk zitten er nazaten van de 80 en 81. Van Paul Niemeijer komen er duiven van hun eigen oude soort gekruist met duiven van Hans Groenendijk. De laatste aanwinsten komen van John van der Krogt (De ‘Montar-lijn’ van J.Roelofs), van Marlon Kok (uit zoon ‘082’, een van zijn beste vliegduiven dit jaar) en Hans Groenendijk (zoon uit zijn Beste kweker … ‘de 47’).

Het verloop van het seizoen
Het seizoen wordt gestart met 20 koppels. Hans: ‘Vroeger speelde ik alleen met de weduwnaars. De laatste twee jaar zijn daar de duivinnen bijgekomen. Dat is ons heel goed bevallen. De bedoeling was de duiven op weduwschap in spelen en dan later te koppelen. De duivinnen kwamen zo goed, dat we pas de laatste twee vluchten de duiven gekoppeld hebben. De laatste vlucht was de minste. Ze vielen te vroeg in de rui. Dat is een verbeterpunt voor volgend seizoen. De jongen worden in het geboortejaar weinig opgeleerd. De mannen hebben daar te weinig tijd voor. Het zou wel beter zijn. Nu ga ik ze de tweede week van september opleren. Als het weer toelaat.

De Kweek
Hoe zetten jullie de koppels samen? Hans: ‘Vroeger deed ik meer inteelt en nu meer kruisen. Dat laatste geeft voor het vliegen veel meer succes. Voor de kweek kruisen we het liefst twee bewezen ingeteelde lijnen. Hoe je het ook doet: Goede kweekduiven zijn dun gezaaid! De selectie is de laatste jaren veel strenger. We keuren nu meer op bouw … de meeste goede duiven zijn goed gebouwd. Vaak komen de jongen uit goede kweekkoppels altijd mooi op en verspeel je er weinig van. De koppels die niets bruikbaar geven gaan er snel uit. Heel belangrijk om het kweekhok op peil te houden. We hebben trouwens 12 kweekkoppels.

De verzorging
De duiven krijgen voer van Mariman. In het seizoen is dat de vliegmengeling en Lond Distance van Beyers. Hieraan wordt extra snoepzaad en TOVO toegevoegd. De duivinnen krijgen in het begin een lichtere mengeling en naar de vluchten toe wordt het voer zwaarder. In winter is het Rui-Winter van Mariman. In het water krijgen de duiven het hele jaar Bio Lugocol (twee dagen per week). In de winter komt daar biergist, knoflook, eivoer en Naturaline bij. Tegen het geel wordt BS van de Weerd en Belga Magix gegeven. Voor het seizoen krijgen ze een kuurtje BS van vijf dagen en na de vluchten één dag BS. Dit seizoen hebben ze een keer een kuurtje van de luchtwegen gehad … Orni-speciaal van De Weerd. Bij De Weerd worden de duiven ook gecontroleerd voor het seizoen begint. Na de laatste overnachtvlucht krijgen de duiven geen medicamenten meer. De duiven moeten weerstand opbouwen. En er moet streng geselecteerd worden … ook op gezondheid.

… wordt vervolgd …