Het tweede deel van het prachtverhaal rondom de 4e nationaal Barcelona en Perpignan van de familie Hendriks uit Zuiderwoude. We beginnen met de stamkaart van ‘de 218,’  de winnares van Perpignan in de FU 2000. En verder wil ik zeggen … geniet ervan en doe er uw voordeel mee……

stamkaartedited

Het hok en de stamopbouw

De familie Hendriks heeft de beschikking over één tuinhok, dat in het weiland staat van 7,5 bij 2,5 meter (hierop huizen ongeveer 50 oude duiven verdeeld in 2 afdelingen). Een hok van 3 x 2meter in de kweekschuur. Dit wordt het toekomstige Barcelonahok. De afgelopen twee jaar zijn ze bezig geweest om hier een ploeg Barcelona-duiven op te formeren. De 4e nationaal Barcelona 2015 viel op dit hok. Een kweekhok van 4 bij 2,5meter met een ren van 6 meter hebben de kwekers tot hun beschikking. Een metalen ren van 10 bij 1,8 meter met twee afdelingen voor de jonge duiven en 1 afdeling voor de jaarlingen maakt het hokbestand compleet. Met beide vliegen ze niet en in deze ren kunnen ze gedurende hun jonge jaren in weer en wind weerstand opbouwen en uitgroeien tot een echte postduif! Dit laatste vinden Gert Jan en Jeroen heel belangrijk.

De Stamopbouw is al deels beschreven, maar zal Gert Jan en Jeroen nog verder toelichten. Gert Jan en Jeroen: ‘Onze huidige stam duiven bestaat voor een heel groot gedeelte uit het oude Halfwegse soort (Hoofdzakelijk Jantje Theelen, gekruist met van der Wegens, Gebr. Kuypers, Schellekens en Braakhuis). De laatste paar jaar zijn daar duiven bij gekomen van Rob Timmermans. Zijn goede vliegers zoals de “Narbonne:” 1e FU2000, 7e Nationaal en zijn topduivin “Het Veermannetje” zijn na hun loopbaan naar het kweekhok in Zuiderwoude verhuisd. Er zitten duiven van IJsbrand Kaptein: o.a. IJsje, Nationale Asduif Perpignan 2012-2014, “Marlon Brando” (vader van IJsje) en “de 088” (vader 1e Nationaal Tarbes). Van Gerrit Veerman uit Volendam: kinderen uit het Betuwekoppel en de Barcelona duivin 4e nationaal 2015. Van de Gebr. Jacobs uit Nes aan den Amstel komen kinderen uit de Barca 621, Nationale Asduif Perpignan 2009-2011 (zoon Betuwekoppel) en kinderen van de 801 (zoon Barca 621). en tot slot kwamen verleden jaar duiven van Arjan Beens (kinderen en kleinkinderen van Snelle Jelle).

4e nationaal Perpignanedited

4e nationaal Perpignan

Het seizoen

De mannen uit Zuiderwoude starten het seizoen met ongeveer 50 tot 60 overjarige vliegduiven. Met jaarlingen en jongen wordt zoals eerder aangegeven niet gespeeld. Daarnaast hebben ze ongeveer 25 koppels. Daaruit worden 2 rondes jongen voor onszelf en 1 ½ ronde jongen voor Rob Timmermans gekweekt. De andere ½ ronde wordt weggeschonken voor bonnen en aan vrienden.

De vliegduiven worden eind maart gekoppeld. De duiven worden dan op stenen eieren gezet. Vanaf dat moment begint de opleiding voor het seizoen: 10 x 65km, 1x 175 km, 1x 300km, 2x 525km, 4x 65 km. De 65 km is een lapvlucht vanuit Hank. De 525 km is de trainingsvlucht vanuit Souppes des Loires die op vrijdagmiddag in Hank kan worden ingemand. De rest zijn vluchtjes in de club.

De duiven krijgen 7 maanden Mariman Standaard, 1 maand 100% gerst, 4 maanden (in het kweek- en sportseizoen) Beyers Galaxy Kweek. Dit geldt voor alle overjarige duiven en kwekers. De jongen en jaarlingen krijgen 12 maanden Mariman Standaard mengeling. Het wisselen van de mengelingen gebeurt “cold turkey”, gewoon overschakelen niet eerst de mengelingen door elkaar. Naast het normale voer krijgen de duiven pinda’s, pinda’s, en nog eens pinda’s. Daarnaast middelgrote hennep, witzaad, snoepzaad (in gelijke delen). Meestal 3 x 25 kg per seizoen. De duiven worden preventief behandeld voor het seizoen tegen verschillende ongemakken. Een goede geelkuur van drs. Hans van der Sluis van zes dagen, Belga Wormac kuurtje van 2 dagen plus herhaling tegen de wormen. De verplichte paramixo enting. Nooit (!!) worden de duiven behandeld tegen parathypus. In de voorbereiding op het sportseizoen krijgen de duiven verder helemaal niets! 1 week voor een belangrijke vlucht krijgen de duiven die meegaan een Belga Magic pil en 3 dagen voor het inkorven van een belangrijke vlucht krijgen de duiven 2 dagen Orni Special van drs. Henk de Weerd. That’s all! Alles preventief en volgens dit systeem. Daar wordt nooit van afgeweken en een dierenarts wordt nooit bezocht.

De duiven krijgen regelmatig knoflooksnippers en het kruidenelixer Naturaline van Natural in het water. Onder het mom van baat het niet dan schaadt het niet. Gert Jan: ‘Goed en goedkoop, want geld heb ik liever in m’n portemonnee dan in m’n drinkpot! Een sterke natuurlijke weerstand bouwen onze duiven meer dan voldoende in hun eerste twee levensjaren op, vanaf hun derde levensjaar worden ze volgens het hierboven beschreven systeem medisch begeleidt. Daarvan wordt niet afgeweken! KIS (keep it simple). Natuurproducten is iets van de langere termijn en onze duiven krijgen op de langere termijn zuurstof! Beter is er niet om een duif gezond te krijgen en te houden. Als er onverhoopt een jonge(re) duif raar gaat doen, wordt er pertinent afscheid van genomen.’

Gert Jan en Linlyedited

De Beleving

De duivensport wordt relaxed en intens beleefd. Gelukkig is het gezin bij de duivensport betrokken. Jeroen en Gert Jan doen alles op duivengebied samen: bespreken en overleggen alles, nemen samen alle beslissingen. Caspers interesse verflauwt meer en meer, hij is 12 en krijgt andere interesses, maar vindt de duiven van zijn vader en oom nog steeds wel leuk. Linly, de vrouw van Gert Jan, leeft mee als de duiven thuiskomen van een belangrijke mooie wedstrijd, zorgt voor hapjes en drankjes, maakt honderden foto’s, onderhoudt de Facebook pagina van Hendriks-Duivensport, toont interesse en feest ’s winters volop mee als er gefeest kan worden! Gert Jan en Jeroen doen alles ook nog eens samen met Rob Timmermans uit Schellingwoude, hun allergrootste vriend. We overleggen, plannen, bespreken de voorbereidingen en regelmatig de dagelijkse/wekelijkse dingetjes. We hebben een gezamenlijk kweekhok. Als er versterkingen worden gezocht en gevonden wordt dat ook in overleg uitgevoerd. Dan is er nog een  andere goede (duiven-)vriend die we aan goede duiven proberen te helpen en die we met “tips & trics” op het juiste pad omhoog proberen te begeleiden. Voor het overige mogen we ons verheugen in een grote kennissen en duivenvriendengroep waar we regelmatig contact mee hebben en soms een ruiltje of samenkweek(je) mee proberen.

Wat is er zo mooi aan de duivensport, mannen? Gert Jan en Jeroen: ‘1) Succes 2) Goede duiven 3) Fijne vriendschap(pen)!!!’

GJ met Barcelona en J met Perpignanedited

Jeroen (l) met de 4 e nationaal Perpignan en Gert Jan met de 4e nationaal Barcelona in het vlieghok

De Overwinning op Perpignan

Hebben jullie nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Gert Jan: ‘De 218 was te mooi om thuis te houden, maar het was toch een race tegen de klok om haar perfect in te kunnen manden. Barcelona op onze afstand was toch erg lastig en heeft enorm veel energie gekost. Het is aan het vakmanschap van Jeroen te danken dat het opnieuw gelukt is. We wilden eigenlijk geen Barcelona duiven inkorven op Perpignan, want we willen een ploeg formeren die jaar-op-jaar naar Barcelona gespeeld kan worden. Verleden jaar was het bij Rob Timmermans geen groot succes met zijn Barcelona duiven op Perpignan en dat was de tweede reden dat we het vooraf in de planning van het seizoen 2015 niet wilden. Maar omdat we toch een tikkie eigenwijs zijn en alles eerst zelf aan den lijve willen ondervinden, hebben we uit de Barcelona ploeg twaalf duiven aangewezen om de voorbereiding op Perpignan mee te doen met de duiven die vooraf speciaal voor Perpignan waren aangewezen. Van deze twaalf duiven zijn er uiteindelijk tien duiven ingekorfd (twee vonden we op het moment suprême niet mooi genoeg) en staan er zeven op de Nationale Perpignan uitslag, want onze zes eerst aankomende duiven waren duiven die drie weken voordien aan Barcelona meededen!’

Gert Jan en Jeroenedited

Tot Slot

Wat zouden jullie nog graag kwijt willen in de reportage? Gert Jan en Jeroen: ‘Drie dingen: 1) wie goed doet goed ontmoet! 2) goede duiven op een goed hok met een simpele doeltreffende begeleiding maken het voor iedereen, die z’n kokosnoot gebruikt en die een duif kan vasthouden, mogelijk om met heel veel plezier en succes van onze fascinerende hobby te genieten! 3) als tip: kies voor een systeem en hou je daaraan vast! De duiven zullen zich daar naar verloop van tijd lekker bij gaan voelen en de duiven die niet in dit systeem passen vallen vanzelf af. Geloof in jezelf en je duiven!’

Een goede tip van twee goede, gedreven, vrolijke en gezellige liefhebbers !!! Mannen, Linly en Casper van harte gefeliciteerd met deze prachtige overwinning in de Fondunie 2000. Het is jullie allemaal van harte gegund.

jaco-handtekening