In sector I werd vorig weekend Cahors gespeeld. De duiven werden om 2 uur gelost op vrijdagmiddag. De eerste duiven vielen tussen 8 en 10 uur in de ochtend en de prijzen waren halverwege de middag verdiend. Van de bijna 9.000 duiven hadden vader en zoon De Hoogh uit Oosterhout de eerste twee duiven. Ze hadden 15 duiven mee. De derde prijs was voor Wetemans uit Kelpen-Oler. De Jong uit Wagenberg had de vierde duif en de vijfde was van Van Gijzel, die dit keer de naam van Made hoog hield. Van Meel uit Dongen had 100% prijs met 4 duiven mee. Hij begon met de prijzen 31 en 76, wat heel knap is tegen 8.966 duiven. Corstjens uit het Witte Stadje, Thorn, had drie duiven bij de eerste 100 en 15 prijzen van de 23 gezette duiven.

De winnende liefhebbers

De winnende liefhebbers is een combinatie van eigenlijk drie personen. Opa Dries, Zoon Gert en kleinzoon Danny. Danny speelt samen met een oom onder de naam comb. Van Vugt-De Hoogh. Deze combinatie is ontstaan toen hij interesse in de duiven kreeg. Voorheen speelde zijn oom op dit hok samen met zijn vader, de andere opa van Danny. Deze opa is overleden, maar Danny en zijn oom spelen nog met dezelfde duiven. Verder helpt Danny opa De Hoogh en zijn vader met allerlei dingetjes. De familie De Hoogh is een echte duivenmelkersfamilie. De vader van Dries en verschillende broers hebben of hadden duiven, want enkele van hen zijn al gestorven. Alle ‘De Hoogh-jes’ vlogen met de besten mee. Deze goede traditie wordt nog steeds doorgezet door Dries en zijn zoon Gert. Vader Dries is 68 jaar en met pensioen en zoon Gert is 43 jaar en timmerman en zijn echte programmaspelers. De overnachtfond hoort daarbij en die wordt ook met veel plezier gespeeld. Ze hebben in totaal 140 duiven in de winter  70 koppels, waarvan 8 nestkoppels voor de marathonvluchten. Ze spelen met doffers en duivinnen. Voor het progamma hebben ze 49 weduwnaars en verder zitten er nog 13 kweekkoppels. Ze kweken ongeveer 80 jonge duiven voor zichzelf.

Nooit de behoefte gehad te gaan specialiseren, Dries en Gert? Dries: ‘We hebben van 1996 tot met 2006 alleen dagfond, overnacht en ZLU vluchten met succes gespeeld. We zijn daarna toch weer terug gegaan naar onze oude liefde … het programmaspel.’

 

De voorbereiding op … en het seizoen zelf

De duiven worden gekoppeld tussen 6 en 15 januari. Van de beste koppels en kwekers  worden de eitjes over gelegd, zodat er daar een dubbele ronde van komt. Bij de dagfond en marhatonduiven gaan de jongen met 16 tot 18 dagen eraf, samen met de duivinnen. Eén jong brengt de doffer groot en die zijn daarna is die weduwman. De duiven worden tot en met 2 weken voor 1e dagfond-vlucht verduisterd. In vliegseizoen gaan de weduwnaars ‘smorgens en ‘s avonds een uur los, terwijl ze los zijn, maken ze de hokken schoon, elke avond met ze tweeën. Na het schoonmaken worden de duiven geobserveerd. Gezellig met een bakje koffie kijken de mannen hoe de duiven trainen. In het hok hebben ze grintzand op de bodem dat elke week word ververst. Een echte Hoogh-traditie. Het hok is zo makkelijk schoon te maken. In het vliegseizoen gaat bij de weduwnaars het zand eruit en doen ze na de training, zowel ‘s morgens als ‘s avonds na het schoonmaken, nieuw wit anijszand in de bakken.

De marathonduiven hebben het afgelopen seizoen niet goed gedaan hoe dat komt, is voor de mannen ook een raadsel. Dit jaar gaat het echter weer wat beter met als hoogtepunt de 1e en 2e prijs op Cahors in sector I.

De taakverdeling tussen vader en zoon: Vader verzorgt de duiven overdag in de winter en in de zomer en zorgt voor de administratie. Zoon Gert zorgt in het vliegseizoen ‘s avonds voor  de weduwnaars en jonge duiven. Verder gaat hij inmanden, de klok afslaan en bezoekt hij de meeste kampioenshuldigingen.

Door jaren lang hun oude stam te kruisen met duiven van topliefhebbers uit de regio hebben we echte allround duiven gekweekt. Het voer wat gegeven wordt, bestaat uit verschillende merken. Het voer en bijproducten halen ze bij Ronnie van Tilburg in Zondereigen (België). Elke morgen voor de duiven los gaan krijgen ze brood  en na de avondtraining snoepzaad en schepje uit de bak-allerlei. Medisch gezien worden de duiven geënt tegen paramixo en tegen pokken (alleen de jongen). In vliegseizoen geven ze de duiven weleens een kuurtje tegen geel of de koppen als de vorm afneemt. In het najaar worden de duiven 12 dagen gekuurd tegen paratyfus met parastop. Alle producten die vader en zoon De Hoogh gebruiken komen van De Weerd. Als er twijfel is of ze gezond zijn, wordt er naar Jan van Wanroy van De Weerd gebeld. Die staat altijd voor hen klaar en dan volgen ze zijn advies. Komen jullie nog weleens wat tegen op medisch gebied? Dries: ‘Afgelopen winter hadden we grote problemen met paratyfus. We hadden al wat duiven opgeruimd, maar we bleven aanmodderen. Toen hebben we Henk de Weerd gebeld. Op zijn advies hebben we toen het nieuwe middel para-boost-control gebruikt en sinds dat moment zijn de duiven opgeknapt en hebben ze echt een ware boost gekregen.’

 

De twee vroege duiven van Cahors

De stam van de marathonduiven zit ook dagfondbloed in: Het eigen soort. Verder zijn er duiven bijgekomen van Theo de Jong uit Noordhoek, Van de Pol uit Goirle en duiven van Ko van Dommelen en Anton en Lucy v d Wegen.

De winnaar van de 2e prijs in sector I was ‘Sagan.’ Deze doffer van 2009 won in zijn loopbaan al meerdere mooie prijzen op de overnacht, zoals 58e NPO Bordeaux en 129e nationaal Bergerac. Deze doffer komt uit een kruising van verschillende lijnen. De vader van ‘Sagan’ komt uit een doffer met overwegend Van der Wegen en Kouters bloed en de moeder is van origine een dagfondduif van het soort van Dries en Gert zelf. De moeder van ‘Sagan’ komt uit een Van der Wegen doffer gekruist met het oude marathonsoort van de familie zelf. Hierin zijn duiven terug te vinden van Theo de Jong uit Noordhoek, Zoontjes en plaatsgenoten en topspelers Seeters en zn.

‘Sagan’ is de vader van ‘De Bonte Cahors,’ die de eerste prijs won op deze Cahors. Deze doffer van 2013 maakte zijn debuut en won gelijk de eerste in sector I. De moeder van ‘De Bonte Cahors’ komt uit een doffer van het oude fondsoort van Dries en Gert (in dit geval 50% Theo de Jong) met een duivin van Ko van Dommelen.

De winnaarsedited

Tot Slot

In de tijd van specialisatie is het bijzonder dat een allround-hok een marathonvlucht wint. Daarom vind ik het extra knap wat vader en zoon De Hoogh presteren. In Midden Nederland hebben we ook een allround-hok (Johan den Hartog en zn, Culemborg) die steeds meer vroege duiven pakt op de grote fond. Een eerste in de sector is toch wel iets heel bijzonders. Daarom Dries en Gert nogmaals gefeliciteerd met deze mooie dubbele overwinning !!!

jaco-handtekening