In het zuiden van het land (sector I) was de vlucht afgelopen weekend Bordeaux. Hier waren 11.727 duiven in concours. De winnaar was Dennis Steeghs uit Uden. Deze sympathieke liefhebber draaide zijn eerste duif om 8.49 uur op een afstand van 881 km. De snelheid die hier bijhoort is 1.082 mpm. Hij was 4 seconde sneller dan nummer twee George en Frans Schenk uit Den Bosch. Nummer drie was Herman Calon uit Hoofdplaat. Meulendijks uit Bakel had 4 duiven bij de eerste 50 nationaal: 15, 23, 33 en 48. Hij had in totaal 10 duiven mee en 7 prijzen. 100% prijs was weggelegd voor Frank Zwiers en Willie-Jan van der Goorbergh uit Breda. Ze hadden 8 duiven mee en begonnen met de prijzen 7, 63 en 121. De winnaar, Dennis Steeghs,  heeft de winnende duif niet zien komen, want hij was bij de Comb Zwiers/vd Goorbergh op felicitatiebezoek. Zij hadden op St. Vincent vroeg en succesvol gedraaid had. Dat deden ze trouwens op Bordeaux dus weer.  Dennis kreeg van zijn vriendin te horen dat er een duif vol ongeduld op hem te wachten zat. Ja! en die doffer  bleek al ruim vijf minuten op de klep te zitten. Dan vlieg je helemaal van Bordeaux naar huis en kom je voor een dichte deur. Het is me wat!

Teletekstedited 

De winnende liefhebber

De  41-jarige Dennis  is in 1992 in de duivensport terecht gekomen via vader  en vrienden. Hij werkt als Replenisher bij Jumbo Supermarkt. Dat wil zeggen dat hij verantwoording draagt is voor het aanvullen van de voorraad.

Zijn duiven bivakkeren in de verschillende onderkomens. Er is een hok van 9 meter met een ren van 4.5 bij 1.40 m voor de jonge garde. In het grote hok zitten elk in hun eigen afdeling de vliegduiven, de jongen en late jongen. In een gedeelte van een schuur wonen onderlegkoppels, een soort adoptieduiven kun je stellen. Bij zijn vader heeft Dennis dan nog eens 28 kweekkoppels gehuisvest. Dennis heeft plek voor 58 koppels, daarnaast worden er nog 32 losse jaarlingen gespeeld.

 

De winnende duif

De winnende duif, een doffer van 2009 met ringnummer 2095968 was ingemand op jong van 7 dagen

Die duif komt uit een doffer van de combinatie Versteegde-van Dommelen en een duivin van Dennis zelf. Gekweekt door de combinatie Versteegde-van Dommelen. Dit koppel gaf hem eerder ook al een duif die in 2014 de 2e Nationaal. Dax won. De 68 had voor dit succes al  de volgende prijzen genoteerd: 1215e Agen ZLU  tegen 6.116 duiven. 2013 en een 92e  op Agen ZLU 372 d.in 2014.  Eerst was het de bedoeling dat de 68 in dat jaar ook naar Perpignan zou gaan maar omdat zijn broer op de middaglossing zo goed kwam, werd besloten om de doffer in 2014 nog op Bergerac te zetten met als resultaat de 313e pr tegen 4806 concurrenten. Dat was dus een mooie 1 op 10 klassering en daarom mocht hij nu in 2015 vanaf het begin mee op de Middaglossing. Met een prachtig succes als resultaat !!!

winnende duifedited

De stamopbouw

De Dennisduiven stammen voornamelijk uit lijnen vd Laureaat Barcelona van Gyselbrecht. Die heeft hij via Jan van Engelen en Carlo Gyselbrecht verkregen. Tevens zijn er duiven geruild met de Int. Barcelona winnaar Luc Wiels. Zijn eigen stam is nu hiermee in opbouw met duiven uit de lijn van de Spikkel/Ace61/57. Hiervan komen nu zo’n 10 teletekst duiven voort. Voorts heeft hij duiven zitten van o.a. First Price Pigeons. Er wordt alleen maar iets gehaald uit de allerbeste die meermaals iets presteren en waarvan de gehele familie dit laat zien. Met regelmaat worden jongen uitgewisseld met zijn maat Roel Versteegde. Met hem wordt ook samenkweek gedaan. Tevens wordt er nog samenkweek gedaan met de Nationaal kampioen 2014 Alfred van Leuken en Henny vd Booaart jr die lid van zijn vereniging zijn.

 

De voorbereiding

De duiven worden pas op zo’n tijdstip gekoppeld dat ze op jongen van 5-7 dagen zitten bij hun eerste overnacht vlucht.

De winnende duif  heeft geen jongen groot gebracht. Wel is er een koppel eieren gehaald uit 2 koppels, waaronder uit deze doffer dus.

De duiven zijn elke week mee geweest tot 9 dagen voor het inkorven. Ze werden dan in Kerkdriel ingekorfd en zijn niet verder geweest dan Roye met 300km. Alleen maar 1 nacht mand, bij twijfelachtig weer wordt er niet ingekorfd.  Er wordt gekeken of het zaterdag dan wel zondag het beste weer zal zijn. De duiven worden ook niet weggebracht voor de 1e Overnachting. Alleen aan het begin van het seizoen en eventueel tussen fondvluchten in.

 

Voer en begeleidende producten

Steeghs mengt in het vliegseizoen Koopman All in One samen met Galaxy Kweek van Beijers. Deze mengeling wordt de laatste 4 dagen aangevuld met Energy van Versele en Garvo. Verder krijgen de duiven dan ook snoepzaad, hennep, tovo, NutriPower en rode Bordeaux mais.

Alle duiven worden ingeënt tegen Paramixo en in maart tegen Paratyphus. Voor deze Bordeaux vlucht hebben ze een BelgaMagix Pil gehad op vrijdag en Vitaboli met oogdruppel met het inmanden.

De duiven worden regelmatig gecontroleerd. Om de maand vanaf maart t/m juni door dierenarts Patrick Derijcke die hiervoor naar de vereniging in Uden komt. Dennis geeft zijn duiven alleen iets als die het nodig acht.

Ze krijgen bij hem verder 1a2x per week UsneaGano van Röhnfried, en er wordt sinds kort een eigen brouwsel van Kefir gegeven, dit heeft hij van Jos van Olmen uit Broechem België

 

Tot Slot

Aan het toewerken naar de vluchten besteedt hij niet zoveel tijd en aandacht in vergelijking met andere liefhebbers. ‘Voor kwart voor zeven komt er hier geen duif buiten. Het gezin is er ook nog en de kids helpen ook weleens mee met de duifjes,’vertelt Dennis.

Hij speelt in een gezellige vereniging met veel fondspelers. Er zijn leuke contacten onderling en ook wordt van gedachten gewisseld met andere langeafstand vliegers waaronder op Praathuis en op Facebook.

Natuurlijk heeft Steeghs nog toekomstplannen. Hij gaat zich richten op de klassieker Barcelona. Op die vlucht denkt hij over een jaar of vijf succes te hebben

En tot slot gunt hij de Combinatie. Versteegde-van Dommelen een Nationale overwinning, omdat ze deze duif gekweekt hebben.

En wij gunnen hem deze overwinning met de duiven. Zeker omdat hij vorig jaar een nog veel belangrijkere overwinning heeft gehaald tegen een beruchte ziekte.

Van harte gefeliciteerd, Dennis …. Het is je van harte gegund.

©c.u.

jaco-handtekening