In 2018 was het de bedoeling om een verslag te maken over de prestaties van Cor en Erwin van Wijk uit Benschop (op de uitslag C.J.J. van Wijk en zn). Ze waren dat seizoen kampioen overnacht geworden van de Afdeling 7 Midden Nederland. Het voorjaar van 2019 is het niet gelukt om een verslag te maken. Een jaar later werden de mannen uit Benschop 3e achter Koos Steenbeek. Dus wat in het vat zit verzuurd niet. Het verslag komt er als nog. Naast de mooie prijzen en kampioenschappen op de middaglossing presteren vader en zoon op de ZLU-vluchten ook goed. Wie herinnert zich hun overwinning nog op Nationaal Perpignan met een doffer die eerst furore had gemaakt op de middaglossing.
De liefhebbers
Vader Cor en zoon Erwin van Wijk uit Benschop spelen al jaren samen vanaf het erf van vader Cor. Daarvoor is er ook een aantal jaren apart gespeeld. Samen ben je sterk en kun je elkaar aanvullen. Dat is een goede reden om samen te gaan spelen met de duiven.
Vader Cor is aannemer in de bouw geweest. Van 1952 t/m 1996 heeft hij gewerkt en een mooi Bouwbedrijf, genaamd Bejaco opgezet. Na problemen met zijn hart is hij het rustiger aan gaan doen. Erwin is ondernemer in vastgoed en we exploiteren 2 sportscholen.
Erwin: ‘Mijn vader zit sinds 1972 in de duivensport. Hij mocht uit de slachtmand van een liefhebber uit Utrecht een paar duiven uitzoeken en daarmee werd gestart. Hij is altijd lid geweest van P.V. de Groene Olijftak uit IJsselstein. Hij werd al vrij snel ook lid van de Tentoonstellingscommissie. Dat is nu dus inmiddels al ruim 45 jaar en de laatste jaren voorzitter van deze commissie.
In 2000 werden mijn vader en ik op ons huidige adres al kampioen van afdeling 7 op de overnachtvluchten. In 2018 hebben we dit herhaald met zowel 1e onaangewezen als 1e aangewezen. Dit vinden wij een mooi kampioenschap. In 2019 werden we 3e overnacht en 2e ochtendlossing. De laatste jaren zijn we terug te vinden bij de 1e 10 van de afdeling op deze kampioenschappen. Het ene jaar iets hoger dan het andere.
Nu willen we de pijlen toch meer op de ZLU gaan richten. De ochtendlossingen hebben meer uitstraling en de ZLU/Belgische inrichters hebben een wat betere hand bij het lossen van de duiven. Ook de verzorging lijkt beter en de controle is beter verzorgd. De middaglossingen waren in 2019 zo dramatisch gelost, dat we nu echt werk gaan maken van de ZLU vluchten.
De hokken
Vertel eens wat over de hokken? Erwin: ‘We hebben behoorlijk wat hokken staan. Een 15 meter vlieghok. Recent een ren van 6 meter voor de jonge duiven en een kweekhok voor 28 koppels. Mijn vader heeft de vlieghokken zelf gebouwd. Dat deed hij toen hij 77 jaar oud was. Voor alle vlieghokken zitten grote rennen. Deze zijn helemaal open en de duiven kunnen hier via de ramen inkomen. De ramen zijn bijna altijd open. Ik heb van een aantal mensen wel wat opgestoken tijdens gehouden forums. Tim Hage geeft altijd aan dat hij in de winter de duiven een beetje spartaans behandeld. Ze moeten hard worden.
Ad Schaerlaekens schreef vroeger hetzelfde. Als je altijd open hok hebt, dan worden de duiven wat minder snel ziek. We hebben schuiven in het plafond, maar daar doe ik bijna nooit iets mee. In de zomer kies ik een positie van de schuiven (meestal open) en daar houd ik het bij. De ramen zijn tegelijkertijd met het plafond open. De ramen gaan heel af en toe dicht. Dat is als in het voorseizoen het weer koud en nat is.
We hebben dit jaar voor het eerst een hokje voor de dagfond (gestart met duiven van Gert van de Bogaard uit Rijen om te vliegen/kweken en van Comb van Wanroij uit Geffen om mee te kweken). Daarnaast een hok voor de jaarlingen, een hok voor de korte overnacht (Limoges/Perigueux/Bergerac/Cahors), een hok voor de middag/ochtendlossing en een hok voor Barcelona.’
De beste duiven
Stel eens wat goede duiven voor? Erwin: ‘ ‘De 16-282’ is inmiddels 3 maal de eerste bij ons op het hok geweest. Als jaarling kwam hij op Bergerac net in het donker (23.52 uur) aan en vloog de 8e in de Noordelijke Unie tegen ruim 3.000 duiven. In 2018 won hij ook al de 7e tegen 1.900 duiven van Perigueux. 2019 leek een heel mooi jaar te worden voor hem, maar hij bleef bijna een week achter op St. Vincent. Pas op Orange is hij toen weer meegeweest en won toen de 50e tegen 612 duiven. De vader van deze topdoffer komt uit won o.a. de 4e NPO Cahors tegen 2.057 duiven met een duivin van Jaap Pouw. Deze duivin werd in 2014 duifkampioen van Afdeling 7. De moeder van ‘de 282’ komt van Johan en Thomas den Hartog. Dit is een snelheidsduif uit de beste lijnen van de mannen uit Culemborg. We zijn duiven terug van Danny van Dijck, Rudi Diels, Wim van der Kruk en Cor Leijtens.
‘De 16-301’ is duifkampioen 2019 bij Afdeling 7 en bij Fondclub Utrecht e.o. Inmiddels is deze duif reeds 5 keer de eerste op het hok geweest. In 2017 als jaarling op haar enige overnachtvlucht (41e tegen 1.900 duiven op Perigueux) en in 2018 op Dax met de 31e tegen 729 duiven. In 2019 was ze onze eerste op St. Vincent, op Dax en op Orange. Op Limoges voor St. Vincent won ze ook al prijs. Ze vloog derhalve 4 prijzen op de 4 maal zetten. Ze win in 2019 15e van 903 duiven op St. Vincent, 16e van 695 duiven op Dax en 16e van 612 duiven op Orange.
De vader komt van Martin Vinkenborg. Hij is de vader van de 1e NPO Perigueux van Cees Galjé. Deze vader komt uit ‘Broer Ida’ en een Sam de Jong-duivin. De moeder van ‘de 301’ is een ingeteelde duivin naar de beroemde ‘Rood Vinkenborg’.
… wordt vervolgd …
Recente reacties