Vandaag het slotakkoord van de serie artikelen over Frank Zwiers en Willie-Jan van den Goorbergh. Deze artikelen geven een mooi beeld hoe Willie-Jan en Frank in een paar jaar tijd tot mooie prestaties op de marathonvluchten is gekomen. Ik hoop dat u net als mij hebben genoten van deze openheid en hoe compleet het systeem, de zienswijze en de stamopbouw uiteen is gezet. Ik wens u viel plezier met het lezen van het laatste deel …
Voer, bijproducten en medische begeleiding
Frank en Willie-jan voeren uitsluitend Beyers. Het hele jaar door staat er Koopman All-in-one mengeling op het menu. Vanaf oktober tot Mei word dit gemengd tot een verhouding van 50% Koopman all-in one, 25% paddy en 25% zuivering. In het seizoen staat eveneens de Koopman All-in One mengeling op het menu. Naar de vluchten toe word opgevoerd met de energiemengeling, hiermee word gestart zondag voor het inmanden op dinsdag met 25% energie en op maandag en dinsdag 50% energie. Tevens krijgen de duiven in vliegseizoen de NPE korrels van Toppigeons. Verder krijgen de duiven gedurende het marathon-seizoen op maandag een mix van pinda’s, kaas en schapenvet. Bij het inmanden van een marathonvlucht krijgen de duiven een koninginnengeleicapsule en een vitabolibolletje (van De Weerd) en bij thuiskomst van een marathonvlucht een eiwit-capsule en een vitabolibolletje. Verder gebruikt Frank het hele jaar Colinol van DHP, direct na de kweek een hele week, na het seizoen een hele week en de rest van het jaar 1 dag in de week ( op woensdag). Verder krijgen de duiven uiteraard grit en de kweekduiven een allerlei mengeling. Zoals eerder aangegeven worden de voorafgaand aan het seizoen geënt tegen paramixo, paratyfus en pokken. 16 dagen voorafgaand aan de inkorving van de eerste marathonvlucht krijgen de duiven een geelkuur van 6 dagen. Verder krijgen ze voor vlucht 2 en 3, telkens 10 dagen voor inmanden, een Belga Magix-tablet opgestoken. Op zondag en maandag krijgen de duiven een middel tegen ornithose (Ornispeciaal of Belgatai) en hiermee is de volledige medische begeleiding voor een heel jaar benoemd. Het fondseizoen is zeer kort en duiven krijgen slechts 3 kansen om zichzelf te bewijzen. Ik wil de duiven een eerlijke kans geven door ze in ieder geval gezond aan de start komen op deze 3 vluchten, kwaliteit moet voor mij de enige graadmeter zijn waarop ik ook kan selecteren na 3 vluchten. Ook worden de duiven voor het vliegseizoen een keer gecontroleerd door een dierenarts … ongeveer 2 weken voor het seizoen.
Waarom pak je het zo aan naast dat je de duiven een eerlijke (gezonde) kans wil geven in het seizoen? Frank: ‘Ik probeer het vooral heel simpel te houden. Ik geloof niet zoveel in bijproducten en ben bang dat we er meer mee kapot maken dan goed doen. Door het veelvuldig verstrekken van bijproducten maken we denk ik het duiven lichaam lui waardoor het als het ware verslaafd raakt aan diverse bijproducten. Zelf heb ik op hoog niveau wedstrijden gezwommen en gebuikte daarvoor ook supplementen, dit waren vooral eiwitten voor spierherstel en koolhydraten voor en tijdens inspanningen. Ik wist dus wat ik zelf aan supplementen gebruikte. Ook dit is denk ik een gevaar aan bijproducten in de duivensport, ze hebben allemaal een naam van super dit of wonder dat zonder dat er duidelijk word gemaakt wat we de duiven nu eigenlijk geven. Het is onmogelijk om met deze middelen een duif keihard te laten vliegen, dat geen talent heeft. Ik geloof heilig in de kwaliteit of talent van een duif dat is ook de reden dat ik altijd duiven aankoop uit de beste die er zijn (volgens mij). Zelf kon ik heel aardig zwemmen, trainde er keihard voor at/dronk volgens schema, echter ik had en heb niet het talent van Michael Phelps of Ryan Lochte. Er is geen middel dat mij dat talent kan geven dus ik zal ook nooit zo presteren als dat zij dat doen. En dat is volgens mij ook de essentie van de duivensport … het valt of staat met een goede duif. Ik geloof dus niet in wonder dit of super dat en gebruik het geld wat ik daarmee bespaar liever in een knappe duif, de kans op succes is oneindig veel groter.’
De Beleving van onze hobby
Duivensport word bij Frank echt als sport bedreven. Gedurende 12 weken doet hij er alles aan om het maximale uit de duiven te halen. Frank geef ook best veel geld uit aan topduiven en probeert zo, net zoals een voetbalelftal of wielerteam, om er zo goed mogelijk mee te presteren. Frank: ‘Ik heb een enorme prestatiedrang en als het dan lukt dan geeft dat enorm veel voldoening.’
Is je gezin betrokken bij je hobby? De man, die zijn prille jeugd doorbracht in Schalkhaar: ’Mijn gezin staat volledig achter de duivensport, zoals die nu word beoefend. Dat wil zeggen, slechts een beperkte periode van het jaar intensief. Mijn vrouw is bang voor vogels, maar vindt de sport op zich wel mooi en begrijpt waarom ik er plezier in heb. Mijn dochter vind de duiven geweldig en wil met alles helpen. Mijn zoon heeft er ook wel interesse in maar minder, wellicht komt het nog in de toekomst. Verder heb ik een aantal sportvrienden, waarmee ik veel samen doe. Vooral met vriend Willie-Jan vd Goorbergh doe ik veel samen. De afgelopen 2 jaar hebben we ook samen gespeeld, waarbij Willie de verzorging van de kweekduiven op zich nam en ik de vliegduiven deed. Samen met Willie werd alles besproken en samen kwamen we vaak tot de beste oplossingen. Ook bij de switch van totaal weduwschap naar nest heeft Willie het laatste zetje gegeven en me ervan overtuigd het nestspel te gaan beoefenen. Daarnaast heb ik veel contact met Wim Gielen, mijn broertje Erik Zwiers en mijn vader. Dit zijn de personen, die me aan alle kanten bij staan. Op deze manier is het voor mij mogelijk de duivensport te beoefenen op dit niveau. Zo kan ik ook op vakantie of een weekend weg met mijn gezin.’ Wat is er zo mooi aan de duivensport? Frank: ‘De kick van een vroege duif krijgen … dat blijft voor mij het mooiste, helemaal als je dat kan delen met enkele andere mensen die je bij staan in de sport. Bij de nationale vluchten zijn de meldingen te volgen op de computer, je weet dus gelijk als het om een vroege duif gaat.
Tot Slot
Deze reportage ging over een bevlogen liefhebber, die in zijn korte duivenloopbaan heeft laten zien, dat hij tot de beste van Nederland kan gaan behoren over een langere periode. Vorig jaar las ik in een artikel dat hij de nieuwe Arjan Beens is. Uitspraken die ik zelf zie als onzin. Arjan Beens is Arjan Beens en Frank Zwiers is Frank Zwiers. Er zitten best overeenkomsten, vandaar ook de keuze van Frank om duiven bij Arjan (maar ook bij Mark van den Berg) te halen. Voor het grootste deel staan de liefhebbers voor en op zichzelf. Ik heb het hem niet gevraagd, maar ben ervan overtuigd, dat Frank staat voor zijn eigen prestaties. Die liegen er niet om, zeker als je ziet dat hij pas vanaf 2013 volop met de marathonvluchten meedoet. Petje af …… Het laatste woord is aan Frank door het beantwoorden van de laatste vraag. Wat zou u nog graag kwijt willen in de reportage? De man uit Breda: ‘Ik heb een zo uitgebreid mogelijk beeld gegeven van de manier hoe ik/wij duivensport beoefenen. Op mijn website www.frankzwiers.nl die sinds kort een ander uiterlijk heeft gekregen, probeer ik aan te geven wat ik doe en vooral waarom. Ga er als liefhebber echter niet vanuit dat je door het aandoen van een lampje, het veranderen van voer of medische begeleiding ineens een groot kampioen gaat worden. Het zijn allemaal kleine stukjes van een veel grotere puzzel waarvan de 2 belangrijkste het hok en de kwaliteit van je duiven is. Investeer in die zaken, laat bijzaken varen en richt je op de hoofdzaken je zal gegarandeerd progressie gaan maken.’ Aansluitend op dit laatste, wil ik als schrijver van deze reportage A.S. een keer citeren om te benadrukken wat Frank al heeft gezegd: ‘Een groot kampioen onderscheidt zich van een gewone liefhebber, omdat hij de zin van de onzin in onze sport kan onderscheiden. …. Frank heel erg bedankt voor je openhartigheid en je goede verhaal over hoe je de duivensport beoefend en beleeft. Dank je !!!
Recente reacties