Vorige week heeft u kunnen lezen wat de duiven van Frank Zwiers allemaal hebben gepresteerd, de laatste drie jaar, en wat de achtergrond van deze duiven is. Vandaag gaat het verhaal van Frank en Willie-Jan door over het hok, de stamopbouw en kweekmethode, de voorbereiding op het seizoen en de verbeterpunten in onze sport. Lees en geniet …
Het hok
Het hok van Frank is een fabriekshok van Dumo met een lengte van 7,40 meter en een diepte van 1,85 meter. Het is verdeeld in 4 afdelingen waarbij 2 afdelingen voor de oude, 1 voor de jongen en 1 voor de kwekers. In 2014 en 2015 hebben de kwekers in een ander hok gezeten bij Willie-Jan waar hij dagelijks deze duiven heeft verzorgd. Zoals aangegeven is het van origine een fabriekshok, toch zijn er sinds 2003 wel een aantal zaken aan veranderd. De verluchting aan de voorzijde van het hok (onder de ramen) is helemaal dicht gemaakt. De luchtstroom via het voorfront bij het dak ik omhoog gedwongen door het af te timmeren. In 2015 gaf Franks collega Bernard van Oerle had advies om hier en daar nog wat te veranderen aan de verluchting. De bovenste pannen, aan de voor- en achterzijde werden gelicht, aan de achterzijde werd isolatiemateriaal tegen de pannen gemaakt tot slot werden de schuiven in het plafond helemaal open gezet.
Stamopbouw, vliegploeg en kweekmethode
De huidige stam bestaat, zoals u in het eerste deel al een beetje hebt kunnen lezen, vooral uit duiven van Mark vd Berg, Arjan Beens en Jelle Jellema. Daarnaast zitten er ook enkele “losse” duiven die geweldig hebben gepresteerd. Van Willie-Jan vd Goorbergh zitten er enkele top presterende duiven uit zijn “Poelstra Koppel” en een top vlieger op het hok is “Miss Nijdeken” welke weer van Cees Nijdeken afkomt. Deze duif is gekweekt uit twee duiven van Peter de Haan van de combinatie Verweij-de Haan, en wel weer uit hun beste duiven.
In de winter van 2014/2015 werden er 50 duiven doorgehouden. Dankzij de roofvogel werd dit aantal al vrij snel terug gebracht. Ook de 2 beste duiven van 2014 werden gegrepen (namelijk “Kronos”, 15e nat Bordeaux tegen 12.195 duiven en “San”, 13e Gouden Crack FZN). Heel chagrijnig dat de roofvogel zoveel slachtoffers maakt bij veel liefhebbers in het land.
Met de kweek worden verschillende soorten koppelingen gemaakt. Er word gekweekt met kruisingen en lijnenteelt, beide uitermate geschikt om mee te spelen, is de mening van Frank. Naast de vliegduiven heeft Frank op dit moment nog 15 kweekkoppels, die jaarlijks voor 60 jongen zorgen. Uit de vliegers word op een enkeling na niet gekweekt voor eigen gebruik.
De voorbereiding op het seizoen
Op dit moment na de selectie zitten er nog 52 duiven incl jaarlingen. De duiven worden gekoppeld begin januari. Alle vliegers hebben een ronde jongen groot gebracht. Wanneer de jongen 18 dagen zijn worden de geslachten gescheiden, ze worden dan op totaal weduwschap ingespeeld. Gestreefd word om de duiven 3x per jaar te spelen waarbij de natuurlijke cyclus word aangehouden. Op vlucht 1 zitten ze dan op jongen van 6/8 dagen, op vlucht 2 eieren van 6/10 dagen en op de vlucht 3 wederom op jongen. De oude duiven gaan vanaf april wekelijks mee, wanneer er vluchten zijn van 2 nachten mand word gekeken naar een andere optie voor het inmanden, zoals in Hank voor een vlucht van 400 met 1 nacht mand. De jaarlingen gaan vervolgens ook nog naar de eendaagse fond de meerjarige duiven niet. De duiven worden met de vereniging gespeeld tot 10 dagen voor inkorven van de eerste marathon vlucht. Vanaf dat moment worden de duiven zelf aan de gang gehouden door ze zondagochtend te lappen op 80/90 km.
In de herfst en in het vroege voorjaar heeft Frank wel eens te kampen met enkele duiven met klachten die op ornithose lijken. De aanwijsbare reden is, dat kort na het seizoen de ramen achter de spoetnikken dag en nacht open zijn en weer en wind vrij spel heeft in het hok. De reden daarvoor is om de duiven te harden, zodat ze in het seizoen veel minder vatbaar zijn voor simpele infecties zoals de eerder genoemde ornithose. In maart zijn de duiven geënt tegen paramixo, parathyfus en pokken, enkele weken hierna werd de gezondheid zichtbaar beter. Wanneer kwam de vorm op het hok, Frank? De kampioen uit Breda: ‘Dat is een hele goede vraag waar ik helaas geen pasklaar antwoord voor heb. Hoe lees je vorm af aan de duiven? De duiven waren zichtbaar gezond en trainden goed ook toen ze op nest zaten. Of dit nu een aanwijzing is dat er vorm is, weet ik niet. De eerste echte aanwijzing was het resultaat op de eerste vlucht St. Vincent. Wel wordt er gestreefd vorm te krijgen richting St. Vincent door middel van training, voeding en licht, echter dit lukt niet elk jaar.’
Verbeterpunten in onze sport
Wat kan er beter in de duivensport? ‘Jaren geleden had je reclame op TV met als slogan ‘Een betere wereld begint bij jezelf.’ Ik geloof dat we dit als duivensportbeoefenaars ook ter harte moeten nemen. Op diverse social-media vinden we diverse scheldkanonnades als er een vlucht tegen zit of als er (volgens sommige) een verkeerde beslissing is genomen. Let er op dat deze negativiteit veel verder gaat dan alleen de duivenliefhebbers vooral op social-media lezen duizenden niet liefhebbers mee, die zich nog wel 100x zullen bedenken om ooit met duivensport te beginnen. Daarnaast vind ik dat er meer geïnvesteerd moet worden in de duivensport zelf. Ik lees talloze bonnenverkopen voor het goede doel, heel nobel … maar wie steunt de duivensport als doel zijnde? Ik denk dat geld uit de duivensport in de duivensport moeten blijven. Organiseer er iets van op een jaarlijkse braderie, zoals een forum, tentoonstelling en zorg ervoor dat je dit promoot. Daarnaast ons aller NPO-bestuur en andere beleidsbepalers … Ik mag dan niet de allerslimste liefhebber zijn, maar ook zeker niet de domste en ik begrijp niet wat die mannen daar aan het doen zijn. Op geen enkel vlak kan ik de essentie van hun bestaan (bevorderen van de duivensport in Nederland) terug vinden en ik heb de hoop op een volledig transparant bestuur al lang opgegeven.’ Kortom de mentaliteit van de liefhebbers zijn voor verbetering vatbaar en de transparantie en de goede bedoelingen van de bestuurders zijn niet duidelijk zichtbaar en er wordt te weinig gedaan om de duivensport op een positieve manier te promoten.
…… wordt vervolgd ……
Recente reacties