Marseille was een goed verlopen vlucht. Dit in vergelijking met vorig jaar waarbij de omstandigheden aan de extreme kant waren. Hiermee bedoel ik niet dat de winnaars van 2017 betere winnaars zijn dan de winnaars van 2016. Het gaat mij in deze dat de laatkomers in dit geval ook vrij snel thuis kunnen komen en dat was vorig jaar wat lastiger. Een vlucht als Marseille heb je nodig na een moeilijke vlucht als Barcelona. Het is ook weleens leuk om op de dag van afslaan je hok dicht te doen, omdat je duiven er weer allemaal zijn. In Nederland ging de overwinning naar Team Vollebregt uit Wassenaar. In de Fondunie 2000 ging de overwinning naar de bekende combinatie Verweij-de Haan uit Mijdrecht. Ze zaten ook keurig in de top 10 van de nationale uitslag. Een prestatie die in deze tijd heel normaal wordt gevonden met alle nationale overwinningen in de Noordelijke helft van Nederland. Ik vind iedere top 10-plaats in het werkgebied van de Fondunie 2000 heel bijzonder, want je hebt toch te maken met een overvlucht. Dus mijn waardering voor de winnaars Michel Verweij en Peter de Haan.

De Top 10
Zoals gezegd ging de overwinning naar comb. Verweij-de Haan uit Mijdrecht. De eerste duif kwam om 21.17 uur binnen op een afstand van 1.016 km. Dit betekende een mooie snelheid van 1.165 mpm. Zij hadden 31 mpm voorsprong op de eerste duif van Jelle Jellema uit Nijverdal. Hij klokte om 21:51. De derde prijs ging naar Jurrian van Amerongen uit Bunnik. De Top 10:

  1. Verweij-de Haan, Mijdrecht
  2. Jelle Jellema, Nijverdal
  3. Jurrian van Amerongen, Bunnik
  4. Richard Kuyer, Maarssenbroek
  5. Gerard van Tuyl, Hellouw
  6. Baas en Berg, De Kwakel
  7. Gerard van Tuyl, Hellouw
  8. Hartog, Laren
  9. Theo en Barnard Burgers, Weurt
  10. Richars Kuyer, Maarssenbroek

Jelle Jellema had 7 van de 10 duiven in de prijzen en Michel Verweij en Peter de Haan hadden 8 prijzen van de 10.

De winnende combinatie
Michel Verweij (58 jaar) is bankdirecteur van beroep bij de ABN-AMRO en Peter de Haan is Whole-Sales-manager. Samen vormen ze de comb. Verweij-de Haan uit Mijdrecht. In deze plaats staan de vlieghokken en de kwekers zitten in Uithoorn bij Peter. De duivensport is bij hen niet via de bekende familieweg gegaan. Peter heeft en had al interesse in alle vogels en vindt duiven kweken heel leuk. Michel zag op de boerderij van zijn grootouders duiven die verdwaald waren en verzorgde deze duiven en vond het bijzonder dat die beestjes naar huis komen over lange afstanden. Zodoende startte hij met een eigen hok om te zien of ze bij hem ook goed naar huis kwamen. Nadat Michel al jaren succesvol was op de korte afstand zocht hij een nieuwe uitdaging. Al vrij snel kreeg hij de kans de totale kolonie van de toen hard spelende kleine liefhebber en clubgenoot Toon van Beek te kopen. Al eerder had hij een klein jong gehaald uit de 2e nat. Bergerac van Toon van Beek. Hieruit kweekte hij de beroemde en zeer bijzondere TOON. De absolute stamvader van het hok nadat deze doffer al 5e, 10e, 15e, 36e en 47e Nationaal had gevlogen op vluchten boven de 1.000 km. Toen nog met grotere aantallen duiven dan nu (helaas). Peter wilde ook al sneller hogerop en zocht zijn heil bij de Noord-Hollandse fondduif en spendeerde zijn zuurverdiende centen bij Nico Volkens en Ben vd Peppel. Michel vloog eerst zeer succesvol op de middaglossing. Toen nog in combinatie met Jan Castricum. Peter was al goed op de ZLU vluchten. Vanaf 2009 hadden ze de handen al ineen geslagen en hadden een gezamenlijk kweekhok. Vanaf 2013 vliegen Michel en Peter in combinatie. Vanaf 2015 zijn ze zo goed als volledig overgeschakeld op de ZLU. In de tuin van Michel staat een hok van 4 meter voor de oude vliegers, 3 meter 20 voor de jaarlingen en 5 meter voor de jongen.

De winnende duif
De winnende duif is een driejarige doffer, Batman. Hij zat bij inkorving op grote jongen en eieren van een week. Hij komt uit de topper Barry met een Inteeltduivin naar Toon. Barry won zelf 3 prijzen bij de eerste 50 nationaal (waaronder een 28e nat. St. Vincent). Als kweker was hij nog beter. Zo is het de vader van Ballotelli (o.a. 1e Internationaal Bordeaux). Batman is dus de halfbroer van Ballotelli. Andere prestaties van (klein)kinderen van Barry zijn o.a. 5e en 6e nationaal Cahors, 8e nationaal Bordeaux, 5e nationaal Tarbes, 10e Internationaal Bordeaux en daar komt nu een 10e nationaal Marseille bij. Deze absolute topduif komt uit een doffer van de Gebr. Jacobs met een duivin van Jan Roelofs. Barry stond op Inteeltdochter Toon (Toon maal dochter) toen Batman eruit kwam. Batman won eerder in zijn prille loopbaan: 96e Nat. Agen ZLU jl.  ´15 tegen 5.055 duiven, 37e SNZH Cahors jl. `15 tegen 2.581 duiven, 125e Nat. Cahors ´15 tegen 5.810 duiven, de 129e Nat. Agen ZLU ‘16           tegen 6.887 duiven, 300e Nat. Marseille ´16      tegen 3.320 duiven en de 488e Nat. Agen ZLU ´17 tegen 6.211duiven. Dus nog nooit gemist en nu dus een schitterende 10e Nat. Marseille.

Het seizoen
Het seizoen wordt gestart met 24 koppels overjarige duiven en 28 koppels jaarlingen. Daarnaast hebben de mannen nog 24 kweekkoppels. De duiven werden op 17 februari gekoppeld en hebben een jong grootgebarcht. Na het eerste nest hebben de vliegers een paar weken op weduwschap gezeten. In deze periode werden ze ook gewoon ingevlogen. De duiven krijgen een goedkope mengeling van Piet Schuurman. Dit is in het zomerseizoen een vliegmengeling en daarin wordt gerst gemengd. Als aanvulling krijgen de duiven witzaad, hennep en pinda’s. De duiven worden gecontroleerd door de dierenartsen Hans van der Sluis en Stephan Göbel. Dit gebeurt in het seizoen elke drie weken. De duiven worden tweemaal geënt tegen paratyfus. Een keer met dode en een keer met levende entstof. Alleen de ouden krijgen een enting tegen pokken. Een kuur tegen het geel krijgen ze eenmaal in voorjaar en tijdens seizoen af toe een geelpilletje. Voor inkorving krijgen ze een orni-slijmpil. Alleen op de voorlaatste vlucht krijgen ze een combi-ornikuur in drinkbak. Naast deze medische behandeling krijgen de duiven het gehele jaar door regelmatig oregano en knoflookextract in drinkwater. Jongen krijgen dat ook en nooit een geelkuur of iets tegen ornithose.

Beleving
De duivensport is voor Michel en Peter intens, maar ook heel gemakkelijk. Echt niet verslaafd aan de verzorging. Die is absoluut onregelmatig! Met nestspel vinden de duiven en deze liefhebbers dat geen probleem. Dit jaar in het bijzonder gebeurt de verzorging eigenlijk nooit op tijd. Omdat de duiven uren, ja duivinnen wel vier uur, op het land vertoeven, worden ze ook wel eens ´s avonds om acht uur losgelaten en dan gaan ze nog naar ‘t land……. Als bijvoorbeeld na een feestje zondagmorgen wordt uitgeslapen dan moeten duiven maar paar uurtjes langer wachten! Je moet het niet moeilijk maken, alles draait om goede duiven!!!! Michels kinderen hebben niet veel met de duiven. Sylvia, de vrouw van Michel helpt echter wel mee en pakt dingen op waar Michel door zijn werk niet aan toe komt. Verder doet zij ´s morgens altijd de jongen en in de winter bijna alle vliegers. Ze hebben ook nog steeds hulp van Jan Castricum, oud combinatielid. Hij helpt graag tijdens vakanties ed. De taakverdeling is voor de rest helder, Peter doet niets aan de vliegers, alleen de kwekers. Michel doet niets aan de kwekers, alleen de vliegers. Het mooiste van de duivensport is een duif kweken, voorbereiden en dan aan zien komen van een marathonvlucht.

Duiventelers Michel Verweij (r) en Peter de Haan (l) laten topduif ‘Messi’ aan de bal…
duivensport,duif,

Tot Slot
Batman staat altijd als eerstgetekende. Nu voor het eerst al tweede omdat op Agen hij iets minder was. Toen Michel ze ging inkorven, Peter was op vakantie, zag hij dat Batman was opgelopen. Hij zag er echt mooi uit. Maar ja de poulelijst was al ingevuld, veranderen is weer een gedoe. Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? Michel: ‘We moeten echt snel de marathonvluchten van NPO en ZLU samenvoegen. De aantallen lopen hard terug en dat gaat maar door. Samenwerken is enige kans! En niet te vergeten: Dank aan F2000 voor het mooie samenspel! Michel en Peter, bedankt voor jullie mooie bijdrage aan dit verslag en nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning.