Het marathonduivenseizoen is afgelopen weekend uit de startblokken geschoten. Alle marathonminnende duivenliefhebbers in Nederland hadden de gelegenheid om in te manden voor een korte middaglossingsvlucht. Dit deden er veel, want er waren veel duiven in concours in alle sectoren. In sector 3 hadden 741 liefhebbers 6.906 duiven ingemand. Dat is heel wat meer dan de afgelopen jaren werden ingemand op de eerste vlucht van de laatste jaren … Limoges. De snelste duif van Midden en Oost Nederland viel in de nacht in Hilversum. Om 3.40 uur liep ‘De 412’ van Marcel en Jan over het kloksysteem. Op een afstand van 771 km was deze nestduivin met een snelheid van 1.653 mpm de snelste van bijna 7.000 duiven. Ze was hiermee de eerste duiven van Arjan Beens en Comb. Keijnemans voor en haalde zo een mooie overwinning binnen voor deze nieuwbakken combinatie uit onze nationale Mediastad.
De winnende liefhebbers
Dit jaar is de combinatie voor het eerst samen. Zij bestaat uit Marcel Theebe, 54 jaar, uit Hilversum en zijn 69-jarige plaatsgenoot Jan de Gooijer. Jan is met pensioen en was glazenwasser en Marcel heeft een Glas- en onderhoudsbedrijf. Jan kon geen ideaal plekje vinden om zijn hobby door te zetten. Hij ging ook met pensioen. Voor Marcel de reden om hem als compagnon te vragen. Marcel: ‘Jan is dus met pensioen en heeft meer tijd. Zo kunnen de duiven ook in de ochtend los en samen wordt het wat makkelijker. De duiven varen er wel bij.’
Over zijn start als duivenliefhebber vertelt Marcel verder: ‘Ik ben in aanraking met de duivensport gekomen door mijn vader, die met Ruud Philips in een banketbakkerij werkte. Hij vertelde over de duiven en liet mij het zien. Daar werd ik enthousiast van, toen ik 15 jaar was. Met een klein hokje gemaakt door mijn opa en wat duiven van diverse liefhebbers, ben ik begonnen. Deze liefhebbers waren toen lid van PV ‘De Vrijheid’. De tweede jonge duivenvlucht speelde ik gelijk de 1ste prijs. Toen begon het duivenbloed te stromen en heb ik dat jaren naast mijn andere hobby/sport handbal gedaan. Later ook met tennis. Dit was soms wel eens lastig als ik op zaterdag een vlucht had en ik ook een tenniswedstrijd had. Dan liet ik die wedstrijd weleens schieten omdat de duivensport voor ging.
Op dit moment heb ik ongeveer 12 meter aan hokken staan, verdeeld in 6 afdelingen.’
De winnende duif
De winnende duif is een nestduivin van … 9 jaar oud op een stand van 10 dagen eieren. Een veteraan, die je op die leeftijd zelden tegenkomt. Haar moeder heeft veel goede rassen als achtergrond. Haar moeder komt van Cees Nijdeken (rassen Jellema en Gebr. van den Berg) en vader heeft als achtergrond voor een groot deel het bloed van de Bennie Homma-duiven, aangevuld met duiven van Jos Voortman, Piet Heikamp en Gerard van Tuyl. De vader van de winnende duif is een duif van Arjan Beens.
De senior duivin won eerder al:
* 81e NPO Bergerac
* 115de NPO Limoges
* 143ste Limoges
* 300ste NPO Cahors
* 346ste NPO Perigueux
Prima prijzen … echter heeft ze het best tot het laatste bewaard. Marcel: ‘De eerste twee jaar heb ik deze duif weinig ingekorfd, omdat ze toen op een goede nestdoffer stond.’
Dit jaar heeft de winnende duif een jong groot gebracht.
De verzorging
De duiven worden ingespeeld op weduwschap en dan op de juiste neststand ingekorfd op de eerste marathonvlucht. Marcel: ‘De kweekduiven die wij hebben zitten, komen van Arjan Beens, Jellema, Harry Hendriks uit Vinkeveen en Frank Hage. Het seizoen wordt afgewerkt met 70 vliegduiven en daarnaast hebben we 15 koppels kweekduiven.
De duiven gaan zoveel mogelijk mee voor de eerste overnachtvlucht. De fondduiven worden meestal op zondag voor de inkorving van dinsdag nog weggebracht. op ongeveer 60km.
Het voer is van Matador, de fondmengeling en van Teuns. Naast het voer krijgen de duiven de volgende bijproducten: snoepzaad, Tovo, P40, Hennep en voor de rest worden er nog mineralen gegeven van Patagoon en Teuns emmers. Natuurproducten die wij geven zijn Forte-Vita van Travipharma, Bio Lugecol.
De duiven zijn rond 1 maart gekoppeld. Aan medische begeleiding doen wij het volgende: de duiven krijgen voor de vluchten een geelpil en af en toe wat tegen de Ornithose. Ik ben dit jaar nog niet bij de dierenarts geweest. Dit omdat ze gezond zijn op dit moment.
De duivensport is voor mij (ons) erg belangrijk. Jan de Gooijer is sinds dit jaar met pensioen zodat hij de verzorging in de ochtend begeleidt en ik na mijn werk. Hierdoor hebben wij meer continuïteit, waardoor de duiven beter vliegen.’
Tot Slot
Marcel gaat verder: ‘De spanning voor een vroege duif geeft ons nog steeds een kick: dat is het mooiste wat er is. We genieten van het zo goed mogelijk verzorgen van de duiven de hele week en ze dan op de dag van de vlucht thuis te zien komen… Dat is toch gaaf. En als dat dan lukt geeft dat voldoening.
Nog een anekdote: Op de vereniging lopen ze al 3 jaar te zeuren: ‘Wat moet je toch met dat oude duifje.’ … Nou dit dus! Zij zit al die jonkies toch maar mooi voor. De aanhouder wint!’
Marcel en Jan … nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning met jullie veteraan (misschien een mooie naam???). Het is een gedenkwaardige overwinning met een prachtig verhaal. Ik hoop dat jullie er nog jaren van na mogen genieten. En natuurlijk nog veel succes voor de rest van het seizoen! Tot een volgende keer!
Recente reacties