Het tweede weekend van augustus was voorbestemd voor Nationaal Dax. Door de warmte, die in deze tijd van opwarming van de aarde normaal zal gaan worden, werden de duiven teruggebracht naar Bergerac. Volgens mij een verstandige keuze. Al is in mijn opinie een lossing in Dax tussen 7 en half 8 in de ochtend een nog betere … maar dat terzijde. In Nederland viel de eerste én de snelste duif bij Wim Schaddé van Dooren uit Rijsburg. De winnaar van sector 3 moest toen nog wat kilometers afleggen richting de Flevopolder. Deze winnaar werd geklokt om 6 minuten na twee uur in de middag. Deze winnende duivin won met een klein verschil met de nummer twee, A. Rave uit Aalten. Daarna volgde Dick Deij uit Barneveld. Dit verhaal wordt het verhaal van ‘Rain Girl’, de winnares van Midden en Oost Nederland en haar eigenaren Peter en Wulfert ter Beek.
De winnende liefhebbers
De winnaars van sector 3 op Bergerac is de Comb. Ter Beek uit Biddinghuizen. Deze combinatie bestaat uit Peter ter Beek (uit 1941) en Wulfert ter Beek (van 1972). Peter was in zijn werkzame leven docent op de LTS van Amersfoort. Wulfert is dat nog steeds op de Aeres Hogeschool in Dronten.
Peter ter Beek is ‘besmet’ sinds 1960 via een buurman in Bunschoten, waar hij geboren is. Op de boerderij bij zijn vader en moeder in ‘ootjes’ kippenhok is hij toen wat duiven ging houden. Wulfert vanaf zijn twaalfde ‘besmet’ via …pa. Wulfert: ‘Waar mijn vader ooit mee speelde geen idee… in de jaren dat ik me er wat mee ging bezig houden, hadden we in Baarn duiven van de gebroeders Bruggeman. Later kwamen er duiven bij via Teus Versloot Leerdam en via wijlen duivenvrienden Dick en Monica Schilder uit Biddinghuizen. We hebben jaren programma gespeeld met grote liefde voor de dagfond.
De oude vliegduiven zijn gehuisvest op een zolderhok boven de garage van ongeveer een 50 m2. De jonge duiven beschikken over een ruim verblijf van een 45 m2 met ruime rennen voor licht en lucht.
De huidige stamopbouw is nog zeer jong. Wulfert: ‘Sinds 2016 hebben we besloten ons te gaan focussen op de marathonvluchten. Dit met de reden dat van enig voordeel van ‘trek’ van duiven en de ligging van Biddinghuizen t.o.v. de concurrentie in afdeling 8, het heel heel taai is om mee te doen voor de hoofdprijzen op de programmavluchten. Op de marathonvluchten zijn genoemde factoren minder van invloed. De eerste duiven voor de marathon kwamen van Gijs en Wilfred Hamstra uit Harderwijk. Mensen die ons altijd oprecht super goed geholpen hebben en ons dierbaar zijn. Goede duiven en zeker ook met kennis en kunde voor het spel op de marathon van de mannen Hamstra hebben echt gezorgd voor een onvergetelijke dag afgelopen zaterdag!! Onze dank is zeer groot! Sinds 2016 hebben we een gezamenlijk kweekhok, waar we beide de vruchten van beginnen te plukken. Dit alles gebaseerd op oprechte vriendschap, 100% vertrouwen en veel plezier in onze mooi sport. De basis zijn de duiven van Bennie en Loes Homma Balk, waar wij uit verschillende toppers directe kinderen hebben gehaald. Deze echte liefhebbers hebben een hok duiven met een machtig ingeteelde stam duiven en spelen op een verre afstand al decennia meer als top.
Deze duiven worden gekruist met prestatielijnen van Reedijk-Jongekrijg, Chris en Jaap van de Velden en Tim Hage. De nakomelingen laten zich al prima zien. Ondertussen is er in de breedte-aanvulling via Jan Morsink. Van hem komen duiven uit Jellema’ en C & G Koopman’s beste lijnen. Veel vertrouwen is er ook in de nakweek van twee zonen uit “Fast in the Dark” van Herman Brinkman, Tuk.
De winnende duif
De winnende duif van sector 3 op Bergerac is een duivin met hele zachte pluim van 2017, ‘Rain Girl’. Ze is ingespeeld als jong op de taartvluchten georganiseerd in Soest. Daarna is ze als jaarling zoveel mogelijk mee op de reguliere vluchten met enige dagfondvluchten. Haar naam heeft ze te danken na thuiskomst op Cahors 2019 in de regen en de regenjas vergeten…
Alles wordt bij de mannen op het nest gespeeld. Het is leuker, meer denkwerk en gezelliger en dichter bij de natuur naar de mening van de winnaars van Bergerac. In het voorjaar heeft ze een jong groot gebracht en op deze vlucht zat ze ook op een jong. Eerder dit jaar won ze de 51e nationaal St. Vincent. In 2019 won ze ook al twee prijzen.
De vader van ‘Rain Girl’ komt van duivenvrienden Gijs en Wilfred Hamstra uit Harderwijk. In deze doffer zit van het soort van de Comb. Reedijk-Jongekrijg met een vleug van het soort van Wout van den Hoek. De moeder van de Bergerac-winnares komt van Bennie en Loes Homma. Ze komt uit twee topduiven van deze toppers. De vader werd Duifkampioen in de regio en de moeder won o.a. de 3e nationaal Orange.
Het seizoen
Hoe bouwen jullie het seizoen op en met hoeveel duiven? De mannen uit Biddinghuizen: ‘We hebben ruimte voor 40 koppels om te vliegen. In 2021 verwachten we wat meer in de breedte te komen met marathonduiven om deze bezetting ook 100% te benutten. Is trouwens geen heilig doel, liever een bak dicht dan alles vol. Ons hok kan qua volume wel een 40 koppels aan.
Wij kweken dus samen met Gijs en Wilfred. Als WWracingpigeons.com hebben we een 30 koppels. Uit alle koppels gaan jongen naar Biddinghuizen en Harderwijk. 31 januari is alles gekoppeld. De eerste ronde eitjes van de kwekers gaan onder de vliegers. Alle duiven brengen een nestje groot…goed voor binding is ons gevoel. Als de doffers iets beginnen te drijven, gaat de duivin eraf en dan zitten ze op weduwschap. Dit jaar alles weer gekoppeld op 6 mei. Andere jaren koppelen we met een planning van eitjes van een dag of 10 voor hun eerste opdracht, maar door de onzekerheid dit voorjaar qua programma, was het niet anders. In dit corona-jaar zijn we zelf vanaf eind april wekelijks gaan rijden voor een afstand van 50 tot max. 80 km. Vanaf de eerste mogelijkheid tot inmanden, zijn de duiven wekelijks mee geweest zover dit kon.’
Hoe ziet de verzorging en voeding eruit? De mannen vertellen verder: ‘De duiven krijgen voer van Versele Laga. In het begin Gery plus, daarna een mengeling van Sport, Champion IC en Vet IC in de verhouding 40-40-20. Pinda’s krijgen de duiven de dagen voor inkorving, altijd gekocht door mijn moeder en altijd voor humaan gebruik! Enige dagen per week wordt het water aangezuurd met BioLugecol. Verder zijn vitaminen en mineralen samen met grit altijd beschikbaar voor de duiven.
De gehele winter door wekelijks krijgen de duiven enkele dagen knoflook (lokaal biologisch!!) en ui in de drinkpan. De PMV-enting staat standaard enige weken voor koppeling op de planning. Preventief krijgen de duiven een parathypus enting na de rui. Ook worden de duiven jaarlijks (jong en oud) behandeld tegen pokken. Dit gebeurt jaarlijks bij alle duiven, jong en oud. Tijdens het seizoen wordt er een geelpil van De Weerd elke maand. Geelbesmetting heb ik in het verleden wel eens onderschat. Voor de koppen zijn we dit jaar bewust van de ‘potjes’ zoveel mogelijk afgebleven. Ze hebben een drie dagen Belgatai in het water gekregen nadat ik op gevoel ze wat zag teruglopen. Eerlijk gezegd ben ik na het tweemaal lezen van het boek van dierenarts Peter Boskamp veel bewuster geworden van het gebruik van antibiotica! En juist niet het gebruik van antibiotica als dat niet nodig is!! Probiotica krijgen de duiven wel regelmatig. En…selectie op gezondheid vanaf dag 1 in het nest. Onze jonge duiven krijgen knoflook/ui, licht en lucht en moeten dan gezond blijven. Een nat neusje of een keer een licht coligeval, laat ik bewust in de koppel lopen … geen antibiotica, laat ze maar weerstand opbouwen. Als ze echt niet opknappen, sorry wegwezen. Ik kijk nooit naar de stamboom op dat moment, wel als de balans na het opleerseizoen is opgemaakt. Wij zien een jonge duif als een kleuter welke mag en moet ontwikkelen zonder teveel druk op de vat. Een snotneusje mag best…dat betaald zich een keer terug.
De Beleving
Hoe beleven jullie de duivensport? Wulfert: ‘Wij beleven de duivensport met volle teugen. Samen worden de taken verdeeld en samen melken we vele uren en genieten we. Ik ben elke dag weer bewust van deze momenten, ik koester het! Daarnaast staat mijn gezin achter mijn passie. Dat is zo belangrijk, zonder balans en een gezonde basis thuis, komt dat niet goed anders. De vliegduiven zitten bij mijn ouders, dus ik ben in het seizoen wel veel van huis. Samen met Gijs en Wilfred Hamstra beleven we samen op twee hokken onze successen en melken we wat af, prachtig en samen motiveren we elkaar!
Op de site van WW-racing pigeons kun je onze visie lezen. Ook over samenwerken… en wat is samenwerken. Ik denk dat we als liefhebbers en bestuurders elk weekend samenwerken om alles georganiseerd te krijgen. Zonder elkaar geen sport!! Duivensport is een individualistisch sport, terwijl we niet zonder elkaar kunnen om de sport te beleven. Of we dit ons altijd wel goed realiseren?
Wat is er zo mooi aan de duivensport? Wulfert: ‘Het omgaan met onze vogels. Ze leren kennen, karakters inschatten en ze gezond houden en het mooiste als ze thuis komen: de gezonde spanning, hoe het weer zal gaan verlopen. Wat ik bij Gerard Koopman goed in mijn oren heb geknoopt enige jaren geleden: “Een duif moet het naar zijn zin hebben”.
Het bezoeken van andere liefhebbers, luisteren, kijken en voelen is ook een facet wat ik in de wintermaanden erg graag doe samen met Wilfred Hamstra. Er is elke keer weer wat te leren en eventueel als het past te integreren in de eigen manier van houden van postduiven. Geen copy paste, maar vasthouden aan eigen visie.’
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Wulfert: ‘Thijs mijn jongste zoon (14) heeft “Rain Girl” gesignaleerd op de klep, terwijl ik in wat whatsapp verkeer zat met Wilfred Hamstra over het verloop van de vlucht…“Pap daar zit een duifje!!” Man ik wist dat we vroeg zaten maar dit…vergeet zijn woorden nooit meer J. Mijn jongste zoon Thijs (14), heeft tijdens het wachten op onze eerste ZLU vlucht ooit, Agen dit jaar, de hele vrijdagavond trouw met zijn Ipad de meldingen buiten gevolgd en verslag gedaan aan pa en mij. De beleving is zo belangrijk om jongeren aan te spreken!!! Ik mis dit bij de NPO concoursen. Onze focus zal dan ook vanaf 2021 ook op de ochtendlossing ZLU liggen. Transparant, duidelijk en de ochtendlossing is in mijn visie ook beter voor onze duiven, zeker bij zomerse omstandigheden.’
Tot Slot
Wulfert: ‘Ik roep iedereen die dit leest op, om met het gebruik van social media, voor het plaatsen van een bericht echt goed na te denken wat de impact van je bericht kan hebben op anderen!! Ook vooraanstaande mensen met kennis en kunde, stop met het eindeloos discussie “forumpjes” organiseren. Het voegt zo weinig toe, we weten dat we het vaak niet met elkaar eens zijn, maar gebruik daarvoor de vergadering in den landen. Verandering is nodig, de tijdgeest is snel aan het veranderen we leven in 2020!! En vergeet niet wat denken buitenstaanders van al dat gekoer?’
Peter en Wulfert bedankt voor je medewerking aan deze reportage en nogmaals gefeliciteerd met deze mooie zege. Geniet het komend winterseizoen van de huldigingen!
Recente reacties