We leven in een tijd dat de duivenmelkers zijn gespecialiseerd. De één speelt de korte vluchten, de ander de dagfond, de volgende meerdaagse fond of ZLU-vluchten. Er zijn er maar weinig die van Duffel tot en met St. Vincent meedoen … laat staan schitteren. Een uitzondering op dit verhaal is de Comb. T. Jonkers uit Delwijnen. Deze zeventigers doen het hele programma van afdeling 7 mee en laten zich op alle disciplines van voren zien. Met de jonge duiven zijn ze goed, op de dagfond spelen ze kop en ook op de meerdaagse fond zijn het kanjers. Een paar weken terug pakten ze vroeg op St. Vincent en hadden ze 75% prijs. Op Perigueux vlogen ze ook 75% prijs en pakten ze de eerste prijs in sector III tegen ruim 7.000 duiven. Een prestatie van jewelste !!!
Sector III
De overwinning in sector III ging dus naar de familie Comb. T. Jonkers uit Delwijnen. Ze wonnen (1.354 mpm) met 45 mpm voorsprong op Gerard Schalkwijk uit Schalkwijk die de 2e en 3e duif had tegen 7.022 duiven. Jay Lissenberg uit Utrecht was 4e (fantastisch na de ellende van de brand in een deel van zijn duivenhok) en Ad van Heijst uit Wijchen was 5e. Gerard Schalkwijk had ook zijn derde duif in de top 10. Deze duif was negende. Comb. Jonkers hadden 4 duiven mee en 3 prijzen, net als op St. Vincent. Bart van den Bovenkamp uit Doetinchem maakt een goed seizoen door. Na zijn vroege duif op St. Vincent pakt hij op Perigueux 70% prijs met 10 duiven mee. Zijn eerste 4 duiven zitten bij de eerste 200: 33, 126, 157 en 178. Ben Roodbeen uit Renkum had als semi groot-inkorver een mooie prijspercentage, 18 duiven in de prijzen van de 26. Zijn eerste drie zaten goed van voren: 56, 92 en 107.
De winnende liefhebbers
De winnaars van dit grote concours zijn Teunis en Henny Jonkers, beide 72 jaar oud, uit Delwijnen. Van kinds af aan heeft Teunis duiven en in 1972 is hij officieel begonnen. De duiven die hij in de loop der jaren verzameld heeft zijn allemaal gekregen duiven, geen bekende rassen. Samen met zijn vrouw Henny heeft hij een hok van 18 meter totaal, verdeeld over 9 afdelingen. Ze spelen alles daarom ziet de stam er als volgt uit … 18 duiven voor de fond en 36 voor de snellere vlucht. Naast de vliegers hebben ze 25 kweekkoppels. Hiervan zijn 3 tot 4 koppels een fondachtergrond.
De winnende duif
De winnende duif is de NL2012-1770995. Het is een duivin die gespeeld is op jongen van 5 dagen. Zij is op het hok van Teunis en Henny gekweekt uit een doffer van Nijland en een duivin van H. Verbeek uit Meteren (soort Krouwel-Pollman). In voorgaande jaren won zij in de club tweemaal de eerste van Cahors.
De voorbereiding op het seizoen
Begin maart op tien dagen eitjes. Daarna zo gekoppeld dat ze op kleine jongen is ingekorfd. Op Perigueux had de winnende duif zijn eerste jongen van het seizoen. De duiven gaan de gaan gewoon met de standaard vluchten mee en een week voor de inkorving blijven ze thuis. De duiven krijgen voer van De Patagoon. Hierbij worden de vliegmengeling en de Zoontjes-mengeling gebruikt. Naast het voer krijgen de duiven snoepzaad, pinda’s en TOVO. In het stille seizoen worden de duiven gecontroleerd door een dierenarts. In het seizoen krijgen ze veel knoflook en meestal blijven ze gezond en hoef je verder niets te doen.
Tot Slot
Hoe beleeft u de duivensport? Teunis: ‘Het wordt wat lastiger in verband mijn leeftijd en ik onthoud niet alles meer dat is lastig! Gelukkig heb ik mijn vrouw, ze is mijn rechter hand. Het mooiste in de duivensport is een vroege duif draaien zoals deze van Perigueux.’
Teunis en Henny nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning en geniet van de rest van het seizoen !!!
Recente reacties