De reportage van de Comb. Niks uit Westerhaar, kampioenen van de VNCC 2016, is verdeeld in twee delen. In de vorige editie kwamen o.a. de geschiedenis, de stamopbouw en de beste duiven aan bod. In dit tweede en laatste deel laten we o.a. het seizoen passeren, de verzorging en de beleving van de sport. Het is prachtig om te zien hoe een echtpaar samen een hobby delen en daar ook mooie successen mee worden behaald. Ik hoop dat u het eerste deel met plezier heeft gelezen en ook het tweede deel gaat lezen. Ik heb het met veel plezier gemaakt, met dank voor de informatie die ik van Christianne heb gekregen. Leest u maar verder …

 

Het seizoen

In 2016 starten deze toppers met 45 vliegduiven. Komend seizoen zullen dat 40 duiven mits er niets weggepakt wordt door de roofvogels. De kweekkoppels worden gekoppeld door kruisingen op elkaar te zetten. In het verleden hadden Reinder en Christianne 12 kweekkoppels. Komend zullen dat er een paar meer zijn. De vliegduiven worden rondom 29 januari gekoppeld. De meeste koppels brengen twee jongen groot. Direct na het grootbrengen van de jongen worden de duiven op weduwschap gezet … op 12 koppels na. Deze koppels gaan na 8 dagen broeden op weduwschap. Na het inspelen worden de koppels op een neststand gebracht van 10 dagen broeden voor de eerste vlucht. De vluchten erna wordt er niet zo nauw op de stand gelet. Het inspeelprogramma is eenvoudig. Tot aan de eerste overnachtvlucht werden ze getraind op de vluchten die op het programma van de afdeling staan en tussen de vluchten door worden ze zelf weggebracht. De duiven waren vanaf het begin van het seizoen 2016 goed gezond. Wanneer kwam de vorm op het hok? Christianne: ‘Wat is vorm? Als ze goed bij huis vliegen en ze zijn goed te pas en zo af en toe ondeugend en ze komen goed van een trainingsvluchten dan lijkt mij de vorm goed en dat was eigenlijk vanaf het begin zo.’

Blue Lady klein

Uitslagen

2016:

1e NPO Albi, 3e Sector

10e NPO Bergerac

12e NPO St.Vincent

16e NPO Cahors

24e NPO Limoges

56e NPO Orange

2015:

8e NPO  Aurillac

17e en 30NPO St. Vincent

33e NPO Cahors

2014:

6e NPO Brive

18e NPO St.Vincent

27e NPO Cahors

Marseille ZLU  5 mee 5 prijs bij de eerste helft van de prijzen

2013:

5e NPO Bergerac

18e NPO Brive

22e NPO St. Vincent

59e NPO Periqueux

2012:

5e NPO Albi

6e NPO Cahors

8e VNCC Bergerac

42e NPO Aurillac.

15-958 II

Verzorging

Reinder en Christianne voeren de mengelingen van Beyers. In het vliegseizoen is dat een mengeling van de Koopman All-in-One, Kweek Premium en Zoontjes. Afhankelijk van de fase van het seizoen en van de week krijgen ze van de ene mengeling meer of minder. Naar de marathonvluchten toe krijgen ze wat snoepzaad en hennep extra. Verder krijgen ze in het vliegseizoen een paar dagen voor en na de vluchten pinda’s, schapenvet van DHP gemengd met Protifar van Nutricia, V-Power van DHP en Elektrolythen van Röhnfried. In de ruiperiode krijgen de duiven ruimengeling en dan kopen ze ook weleens een zak van Ronny van Tilburg of Van Robaeys. Als de duiven de eerste keer op eieren zitten, krijgen ze een 5 daagse kuur rodinazol 10%. Dit jaar is er voor het eerst een spartrix of een belgamagic pil opgestoken voor de overnachtingsvlucht … alleen de duiven die mee gaan. Ze krijgen wel een 5 daagse kuur van DHP Bronchovital om de kelen schoon te houden of te krijgen. Ze proberen de duiven te ontsmetten als ze in de mand zijn geweest met Ropa-B 1 ½ dag. De controle bij de dierenarts gebeurt alleen voor de eerste overnachtvlucht bij Jelle Jellema. Gelukkig is er de laatste jaren nooit iets. In de begeleiding zitten verschillende natuurproducten. Dat vinden zij beter dan medicijnen. Alleen als het moet dan gebruiken ze medicijnen.

 

Beleving

De duivensport beleeft dit echtpaar heel intens, waarbij Reinder de rol heeft om de zaak te relativeren en de nuchterste is van de twee. Christianne is wat fanatieker en heeft zelden ‘rust in de kont.’ Samen vullen ze elkaar aan en dat blijkt een formule die tot succes te zijn. Christianne gaat meestal naar de vereniging en Reinder wacht dan thuis op de nakomers. Deze duiven moeten ook goed verzorgd worden, Zoon Raymond heeft ook duiven aan de Leidijk in hetzelfde Westerhaar. Hij speelt het volledige programma en kan met de besten mee. De familie Niks is dus een ware ‘duivenfamilie’. Christianne gaat met andere liefhebbers naar de duivenfeestjes en beurzen. Johanna de Groot uit Vroomshoop is regelmatig in haar nabijheid te vinden en andersom. De duivensport is voor Reinder en Christianne een echte ontspanning. Hebben ze last van wat stress, dan ga ze in het hok met de duiven stoeien. Christianne gaat dan bij voorkeur tussen de jonge duiven zitten. Christianne: ‘Na een vlucht ga ik altijd even naar het duivenlokaal, Je bent dan lekker onder de melkers. Ieder beleeft de geleverde prestaties op een ander niveau. Bij ons in het lokaal is er een stamtafel voor vrouwen. Is weer eens wat anders als een stamtafel voor mannen in de kroeg ,(hahaha) maar zeker heel gezellig. Zelf kom ik iets later aan de tafel, want ik maak eerst de papieren gereed van de wekelijkse vlucht en schrijf de diploma’s’.

 

Tot Slot

De saamhorigheid in de sport kan beter, vinden Reinder en Christianne. De meeste liefhebbers hebben te weinig over voor andere liefhebbers en de vereniging waarvan ze lid zijn. Christianne is vluchtpenningmeester en doet ook veel andere dingen, zoals de tentoonstelling helpen organiseren. Als er meer mensen wat doen voor de club is het werk sneller gedaan en hebben anderen ook meer tijd over.

Christianne en Reinder vonden het prachtig dat ze kampioen waren geworden van de VNCC. Het was voor hen een onverwacht succes voor ze heel trots op zijn. Wat willen jullie nog kwijt willen in de reportage?

Reinder en Christianne: ‘We hopen dat iedere melker in gedachten neemt dat we met elkaar de duivensport hoog moeten houden en dat houdt in dat we wat voor elkaar over moeten hebben.’ Reinder en Christianne, hier sluit ik me graag op aan. Ik wil jullie bedanken voor je gastvrijheid en openheid over jullie verzorging van de duiven en gefeliciteerd met het mooie kampioenschap. Tot een volgende keer!

jaco-handtekening