In het gebied van Afdeling 9 Oost Nederland is al jarenlang, zelfs voor de tijd van de Unieke Werkgebieden, een grote fondclub actief. Dit is de VNCC. Topliefhebbers zijn kampioen geworden van deze fondclub. 2016 was hier geen uitzondering op. De Combinatie Niks uit Westerhaar zijn de laatste trotse kampioenen van deze fondclub. Een unieke combinatie bestaande uit vrouw en man. Echte liefhebbers waarbij je de vrouw vaker tegenkomt op feesten en partijen en waarvan de man de stillere kracht is. Beide zijn ze superfanatiek en zijn ze gek op de duiven. Hoe merk je dat als verslaggever. De één toont haar kampioenen vol trots en de ander heeft de fotolijstjes van de achtergebleven topduiven omgedraaid, omdat hij ze te veel mist. Heb je dan hart voor je duiven … ja toch !!!

 

De liefhebbers

De hoofdrolspelers van dit verhaal zijn Reinder (62) en Christianne (61) Niks uit Westerhaar … een echt duivenmelkers gezin. Zoon Raymond is eveneens in de duivensport beland en speelt op zichzelf achter zijn eigen huis. Reinder werkt als voorwerker/uitvoerder bij Soweco en Christianne is helaas afgekeurd, maar was voorheen Alpha-medewerker. Reinder is vanaf zijn jeugd bekend met de duivensport. In zijn familie zaten meerdere liefhebbers. In 1985 begon hij samen met Christianne met de duivensport in zijn eigen tuin. De eerste duiven kwamen van clubgenoten. Dit waren duiven waar het Generaal Kampioenschap mee gespeeld werd … van 100 tot en met 1.000 km. Alle kampioenschappen werden in de loop van de jaren behaald. De marathonvluchten waren bij het echtpaar Niks favoriet. Toen er in het spel om het Generaal Kampioenschap geen uitdaging was overgebleven, werd de keus gemaakt zich te gaan specialiseren op de vluchten die ze het mooiste vonden. Dit ging geleidelijk in de periode 2002 tot 2008. Eerst werd er nog volop meegedaan aan de dagfondvluchten en ook dat verdween meer en meer naar de achtergrond.

 

Opbouw van de Marathonduivenstam en het hok

Er werden duiven aangeschaft van verschillende goede marathonspelers. Uit Ulft kwamen duiven van Gert te Pas en Jos Straub. Verder kwamen er duiven van Gebroeders Limburg, Arjan Beens, Gebroeders Löwik, J. Boomkamp, Dirk van Hofwegen, Harold Zwiers en Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. Hier werd uit gekweekt en van de beste duiven werd een stammetje opgebouwd. Opvallend in de hokken van deze liefhebbers uit Westerhaar is de voorliefde voor rode duiven.

De duiven kunnen worden gehuisvest op twee mooie hokken, die goed worden onderhouden. Het vlieghok is 14,5 meter lang. In drie afdelingen zitten de doffers (voordat ze gekoppeld worden). De duiven hebben de ruimte in twee kleinere afdelingen en de jongen hebben twee afdelingen met een ren. De kwekers hebben een ruim hok dat recht tegenover het vlieghok staat. Het vlieghok hebben Reinder en Christianne laten bouwen door Bawibo België. Dat was in 1998. Belangrijk vonden zij dat de kap verdeeld was per afdeling. Dit is belangrijk voor de verluchting. Later hebben ze nog wat Dupanel (islolatieplaatjes) aangebracht omdat de pannen dun zijn en veel warmte boven in de kap was. Toen ik bij hen in het hok was, zag ik ook dat deze panelen weer deels zijn weggesneden om ruimte te maken, zodat de lucht beter weg kan en kan worden aangevoerd van buitenaf.

 

Kampioenschappen 2016

1e VNCC onaangewezen., 3e Aaangewezen,2e Keizer.

3e Afd.9 NPO, 6e aangewezen

3e NU en 7e Prestige

8e Creterium der Azen SMN.

9e Internationaal GOUDEN DUIF.

Jong Zwam klein

De beste duiven 2016

In het seizoen 2016 kwamen vier duiven heel goed voor de dag. Ze zijn de duiven die het kampioenschap van de VNCC hebben binnengehaald. De eerste topper is de ‘Jong Zwam’.  Het is een doffer van 2011. Hij won in 2016 de 1e NPO Albi in Afdeling 9 en in sector 3 de 3e nationaal tegen 3.814 duiven. Eerder in 2016 won hij de 12e NPO St.Vincent. Hij had toen 11 prijzen gewonnen. Hij was komt een kruising. De moeder is in 2008 als laatje gekocht van Harold Zwiers (kleindochter Zilverstar) en de vader is gekocht van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen (kleinzoon Carteus Giant … vader 3 teletekstduiven en grootvader van 3 teletekstduiven en vele andere toppers). De Zwam, een doffer van 2009, is een oudere broer. Hij had ook al 12 prijzen met gewonnen met o.a. een 8e NPO Periqueux. Dit is dus een goede koppeling. Helaas leven beiden ouders niet meer. Wel hebben ze gelukkig nog 2 late duivinnen voor het kweekhok uit Jong Zwam.

De 11-1195946 is De Blauwe Kastelein. Zoals de naam al doet vermoeden komt deze doffer van Benno Kastelein. Ook deze doffer heeft inmiddels 12 prijzen gewonnen. Het is een goede doffer voor de aangewezen punten. Hij is een kruising van G.Warfman en Harold Zwiers. Het is wel een snelle ruier … dus staat deze op een duivin die langzaam ruit.

De 11-1318882 is ‘Blue Lady’. Met haar hadden Reinder en Christianne de eerste jaren dagfond gespeeld. Vanaf 2014 is ze op de overnachting terecht gekomen. Dat had als resultaat een 6e NPO Brive 2014 en een 8e NPO Aurillac 2015 . Ze zijn deze duivin, net als de Jong Zwam, in 2016 verspeeld. Gelukkig hebben ze toen wel de eieren overgelegd naar de kwekers en de jongen eruit zitten nu op het kweekhok. ‘Blue Lady’ kwam uit Polleke (Polman-Heijnen uit Almelo) maal Van Loon via Staf Theeuwes.

De 13-1780966 is ‘De Donkere 966’. Hij won al zes prijzen. Hierbij zitten o.a. de 10e NPO Bergerac, de 27e NPO Cahors en 48e VNCC Limoges. Hij komt uit ‘Late Löwik ‘ maal ‘Zwarte Boomkampje’ (uit de Dax-lijn).

Een nieuw talent in 2016 is de 15-1344958 ofwel de ‘Young Lady’. Zij vloog dit jaar tweemaal als eerste op het hok met 2 regenvluchten. Dit waren Cahors, waar ze een 16e NPO won de andere regenvlucht vanuit Periqueux, waar ze de 132e NPO won. ‘Young Lady’ komt uit een broer van ‘Blue Lady’ met een zelfgekweekte duivin met wat soort van Harold Zwiers en Jelle Jellema.

Blauwe Kastelein klein

… wordt vervolgd …