Het weekend van 19 juni was voor Pau. De duiven werden gelost met een NW wind. De wind en storingen onderweg zorgden voor een pittige vlucht en een onregelmatig verloop. Dit alles maken de prestaties van de vroege duiven speciaal en extra knap. De overwinning ging naar de Comb. Hamstra-Aldus uit Poortugaal. Zij versloegen met een leuke voorsprong Nico van den Hurk uit Oss (2e nationaal) en Rik Stevens uit Reuver (3e nationaal). De mooie uitslagen kwamen op naam van Rigter uit Amstelveen, die 3 duiven in de prijzen had van de 5 gezette duiven, op zich niet super bijzonder, maar wel twee kopprijzen: 50 en 70 nationaal. De derde zat ook nog mooi op tijd: 167e nationaal. Gebr. Van den Kieboom uit Raamsdonksveer hadden 9 prijzen van de 14 gezette duiven en 3 kopduiven: 25, 43 en 52 nationaal. Carlo Dominicus uit Goes had 7 prijzen van de 12, wat op zich aardig is. Zijn twee keivroege duiven vallen op: 24 en 36 nationaal !!! Henri Vissers uit Hendrik Ido Ambacht had drie mooie vroege duiven (en 4 prijzen van de 7): 33, 66 en 163. Huib Bransen uit Putten had drie prijzen van de 4 gezette duiven bij de eerste 250 nationaal: 106, 135 en 241. Martens uit Stein presteerde het om alle drie zijn Pau-duiven bij de eerste 250 nationaal geplaatst te krijgen: 28, 152 en 230. Voor zo’n prestatie moest de ZLU ook een vaas voor uitreiken, vind u niet !?!?! Comb. Aarts uit Baarle Nassau had ook 100% prijs met 4 duiven mee, beginnend met 26 en 160.
De winnaars
De glorieuze winnaars van Pau kwamen uit Poortugaal, tenminste daar zitten de vliegduiven. Het zijn Johan Hamstra (48) en Eric Aldus (51). Bij Johan in Poortugaal staan de vlieghokken en bij Eric in Opijnen staan de kweekhokken. Johan is van beroep Toezichthouder op een raffinaderij van Shell in Pernis. Eric is huisschilder. Een aantal jaren geleden speelde Eric heel sterk op de marathonvluchten met Albert Poulisse uit Kerkdriel. Verschil van inzicht op bepaalde gebieden zorgden ervoor dat ieder zijn eigen weg ging. Dit ging overigens in goed overleg.
Johan is via zijn opa Arie Vreugdenhil en vader Kees Hamstra in het Oude Noorden van Rotterdam als broekie in aanraking gekomen met de duivensport. Eric is als klein ventje via zijn voorliefde voor vogels zelf met postduiven begonnen. Sinds een paar jaar doen Johan en Eric samen. De duiven die op de hokken van Johan en Eric zitten komen in hoofdzaak uit de nakweek van de “Superkweker” en zijn zoon “Mike”. De laatste jaren is dit aangevuld met duiven van onder andere Piet de Vogel, Jan Polder, Marco Meijer, Rini Vermaas, Comb. Tieleman-Buyks, Sjaak van de Velde en zijn zoon Sjaak jr., en Ko van Dommelen.
Het Vlieghok, staat zoals gezegd bij Johan, in een hoekopstelling. Een afdeling van 3 meter met 13 koppels oude duiven. Op deze afdeling staat haaks een afdeling van 2,4 meter voor de 12 koppels jaarlingen. In de schuur op een hokje van 0,80 cm bij 2,50 meter zitten zo’n 35 jongen.
Het kweekhok bij Eric is ongeveer 5 meter. Het bestaat uit twee afdelingen. Eén voor de duivinnen en een afdeling met 16 bakken voor de 20 kweekkoppels. Dit aantal gaat volgend jaar naar beneden naar 15 koppels. Dit jaar zijn er twee ronden jongen op twee andere hokken geplaatst om ze ook daar uit te testen, omdat de ruimte in Poortugaal aardig beperkt is.
De winnende duif
De winnende duif van de combinatie heet ‘Schapie’ naar een overleden vriend Henny Schaap uit Dongen. Deze doffer is de NL 07-1398741. Hij is ingemand op een neststand van 15-16 dagen broeden.
‘Schapie’ is een nakomeling van een samenkweek met neef Wilfred Hamstra en een duivin van Johan zelf, afkomstig van Cees van der Poel. De vader heeft veel nationale kopduiven kort in de stamboom. De oma van de vader won een 1e nationaal Montauban. Hij is verder een volle broer van de 3e nat. Bordeaux en de 4e nat. Bordeaux jaarlingen. De moeder van de duif van Wilfred Hamstra (die heel goed speelt samen met zijn vader onder de naam Hamstra en zoon, Harderwijk) is een Theelen en de vader komt van de comb. Reedijk-Jongekrijg, die ook Theelen-duiven heeft. De moeder van de winnaar van Cees van der Poel is een kruising van Gebr. Bras met Gebr. Saya. De duif van gebr. Bras won een 2e nationaal St. Vincent en een 20e nat. Montauban. De duif van Gebr. Saya is een dochter van ‘de Bonte Marathon,’ die o.a. de 7e nationaal Barcelona won.
‘Schapie’ won eerder in zijn carrière onder andere een 86e Nat. Narbonne en 152e Nat. St. Vincent ZLU aan resp. 947 en 816 meter. Hij houdt wel van taaie vluchten, zoals Pau dit keer ook was.
De voorbereiding op het seizoen en het systeem
De vliegduiven zijn de derde week van maart gekoppeld. Ze hebben geen jongen grootgebracht. De duiven gaan vanaf het begin wekelijks mee tot aan de eerste dagfondvlucht. Dan krijgen de duiven een volledige geelkuur, daarna worden ze voorzichtig gespeeld en af en toe weggebracht.
De duiven krijgen het hele jaar All-in-One voer van Beyers, volgens de adviezen van Dick de Leeuw en Arjan Beens. De laatste dagen krijgen ze extra een vetrijke mengeling, namelijk HE 4000 van Garvo. In de winter krijgen de duiven naast All-in-One veel gerst en paddy op advies van Arjan Beens.
Naast het voer krijgen de de duiven bijproducten van de productenlijn Gert Jan Beute en Travipharma. Over beide zijn de mannen meer dan tevreden. Sinds dit jaar geven ze ook de gekende en meer dan bewezen PE korrel van TopPigeons. Daarnaast krijgen de duiven 365 dagen per jaar knoflook in het water. De duiven worden regelmatig bekeken door de Duivendokter, Ko Schoenmaker. In de winter zijn ze voor het eerst geënt tegen de paratyfus met vooraf enkele dagen een kuur en daarna enkele dagen nakuren. Tevens krijgen de duiven bij koppeling een pil voor de wormen. Dus alles bij elkaar het volledig systeem duivenmaatje en groot en waardig kampioen Arjan Beens.
Tot Slot
De duivensport wordt beleefd met het gezin en enkele duivenvrienden. Genieten van de duiven, de liefde met en van de duif. Zowel Eric als Johan komen na een dag werken thuis en dan kunnen ze intens genieten van de duiven. Zij komen tot rust als ze met hun duifjes bezig zijn en beide vergeten dan alles en iedereen om ons heen. Maar ook natuurlijk het thuis zien komen van de duiven is geweldig.
Mannen, vertel eens een verhaal rondom deze prachtige overwinning: Johan: ‘Schapie, vernoemd naar mijn overleden vriend Henny Schaap uit Dongen. Henny was gek op rooie duiven en ik had er maar 1 en deze heb ik vernoemd maar mijn makker, die helaas niet meer onder ons is. Ook de foto, die op zijn kist stond heb ik netjes als eerbetoon naast zijn broedhok gehangen. En ja, als zo’n duif dan ons het mooiste brengt wat je mag beleven als liefhebber, ja … dan pink ik een traantje weg.’
Johan gaat verder: ‘Enkele jaren geleden kwam ik met al mijn duiven bij Frans Bungeneers in het Belgische Ranst. Frans zei over ‘Schapie:’ “Johan, je weet niet wat voor een goede duif je me nu in handen geeft. Deze duif zal vroeg gaan vliegen, naar mate hij ouder zal worden, zal hij beter gaan presteren. Maar, en luister goed, er komt een moment … uit het niets zal hij op het plankje vallen.” Wat gebeurde de zaterdagochtend van Pau. We hadden de meldingen op Pipa zitten bekijken en keken op de site van de ZLU. En ja, er was een duif in Nederland zagen wij en plots voor ons, uit het niets … … viel ‘Schapie’ op de klep. En gelijk, we wisten het, het was een vroege … maar ook de woorden van de Belgische grootmeester Frans Bungeneers schoten direct door mijn hoofd … … “Maar, en luister, er komt een moment, uit het niets zal hij op het plankje vallen.”
Een mooier slot aan dit verhaal valt er niet te breien. Mannen …… Gefeliciteerd !!!
Recente reacties