De vorige weken heeft u kennis kunnen maken met een geweldige duivenfamilie uit het Belgische Geel. Een duivenfamilie die een hok heeft voor de snelheidsvluchten en een hok voor de zware fond. We hebben het in de reeks artikels die uiteindelijk één reportage vormen over de marathonduiven. In de eerste twee edities heeft u kunnen lezen hoe de combinaties zijn opgebouwd, wat de eerste marathonduiven waren, die aangeschaft waren in de tweede helft van het vorig decennium en heeft u kunnen lezen over de verzorging en de seizoensopbouw. Verder heeft u de kampioenschappen van de laatste vier seizoenen kunnen lezen en alles over de ‘Golden Barcelona.’ Dit keer komen er andere onderwerpen aan het licht, zoals de stamopbouw. Lees gerust lekker verder … Carlo heeft genoeg te vertellen en daar kunt u nu verder van gaan genieten …

De Gebroeders

De Stamopbouw

In het eerste deel van de artikels heeft u kunnen lezen waar de start mee is gemaakt voor de marathonduiven. Dit is nog maar zo kort geleden (maximaal 8 jaar), dat de meeste duiven die genoemd zijn nog in het kweekhok zitten. Carlo noemt zijn stam nu een mengelmoes … wel met duiven met een prachtige achtergrond. Uit de beste duiven die de laatste jaren zijn komen bovendrijven en die de komende jaren nog gaan komen, wil Carlo een eigen stam gaan vormen. Hij gebruikt daarbij de inteeltmethode. Goede vlieger maal kind of goede vlieger maal ouder en zelf broer maal zus uit de goede vlieger. En dan is het te hopen dat de goede vlieger ook een goede vererver is. In eerste instantie is de vliegploeg van deze combinatie uit het Belgische Geel opgebouwd met kruisen. Nazaten van goede duiven van twee verschillende hokken op elkaar. Het mooiste is dan om twee ingeteelde duiven van verschillende stammen op elkaar te zetten. Bij de stamboom van ‘Golden Barcelona’ (te lezen in deel 2) is mooi te zien dat het kruisen van twee ingeteelde stammen geweldige nazaten op kan leveren. Hierbij moet je natuurlijk ook wel een beetje geluk hebben. Soms lijkt het goed en dan valt het in de praktijk tegen. En soms valt het kwartje de goede kant op. Carlo zegt hierover: ‘Het is heel simpel … er worden veel duiven gekweekt met de beste bedoelingen en ideëen, maar er zijn uiteindelijk maar weinig goede!’ Carlo en zijn familie heeft voor de marathonploeg 16 kweekkoppels tot hun beschikking waarmee uitgeprobeerd wordt.

188 Golden Barcelona

De beruchte Barcelona-uitslag uit 2015

Zij wonnen op Barcelona 2015 met 5 duiven mee:

1-2-12 pr Molse Fondclub 132 d

1-2-14 pr Oost Antwerpen 210 d

1-4-53 pr Provincie Antwerpen 987 d

3-16-348 pr Nationaal 7791 d

10-56-721 pr Internationaal 19089 d

2 -110 Nationaal duivinnen 2037 d

6-257 Internationaal duivinnen 5244 d

 

De Mistral, een topper uit 2010

Deze topper won vanaf 2011 als jaarling tot 2015 o.a. de volgende prijzen:

4e provinciaal Barcelona tegen  987 duiven 2015

16e Nationaal Barcelona tegen 7.791 duiven 2015

50e Internationaal Barcelona tegen 19.089 duiven 2015

1363e Nationaal Narbonne jaarlingen tegen 7.072 duiven 2011

805e pr Internationaal Marseille tegen 12.244 duiven in 2012

292e pr Nationaal Marseille tegen 3.248 duiven 2012

211e pr Nationaal Orange tegen 3.869 duiven 2013

825e pr Nationaal Montelimar tegen 5.948 duiven 2013

588e pr Nationaal Marseille tegen 2.376 duiven 2013

805e pr Nationaal Montelimar tegen 3.868 duiven 2014

Stamboom 885

Deze doffer komt uit een doffer van Frans Belleter. In deze vader zitten goede duiven van deze Brabander, als ‘de Action,’ ‘De Anne,’ ‘Halfzus Flyer,’ ‘Figaro’ en ‘Karina.’ De moeder van ‘Mistral’ komt van Paul Sven Saeytijdt. Deze duivin is ingeteeld (volgens de lijnenteelttheorie, dochter maal kleinzoon uit dochter) naar ‘de Rode Perpignan,’ die de 32e nationaal Perpignan won.

 

De Beleving

Hoe beleeft u de duivensport? Carlo: ‘Heel intens … het is zoals een voetbalclub, je bent trainer, verzorger, zoekt betere duiven en natuurlijk sponsor. Samen met mijn broer Staf zijn vrouw, mijn vrouw en dochter proberen we goede resultaten neer te zetten. Het mooiste van de duivensport het thuis komen van de duiven na een wedvlucht ook de vriendschap van liefhebbers onder elkaar. Je leert steeds nieuwe mensen leren kennen en dat is ook leuk.’ Wat kan er beter in de duivensport? Carlo: ‘Het aanmoedigen en helpen van nieuwe liefhebbers in plaats van deze mensen aan hun lot over te laten.’ Heb je nog een leuke anekdote omtrent het mooie resultaat op Barcelona? De man uit Geel: ‘De duivinnen trainden goed aan huis en werden zaterdag, de dag voor de inkorving, uitgelaten om 12 uur. Groot was mijn verwondering als bleek dat toen ik thuiskwam van het letten alle duivinnen spoorloos waren. Rond kwart voor vier kwam het duivinnetje dat later de gouden vleugel zou winnen. 20 over vier in de middag kwam de tweede getekende terug. Ze waren blijkbaar meegetrokken met een vlucht. Werd dat de ultieme voorbereiding voor het fantastisch resultaat? We zullen het nooit weten!’

De familie

Tot Slot

Wat zou u nog graag kwijt willen in de reportage? Onze Zuiderbuur: Fond spelen was in het begin niet evident. Op snelheid en halve fond zijn alle duiven snel thuis. Op de fond is dat anders. Frans Belleter  gaf mij het advies om een dag naar de zee te trekken als de jonge fondduiven voor de eerste keer Quievrain zouden vliegen. Als melker sloeg ik die goede raad natuurlijk grandioos in de wind. Ik zal het nooit vergeten. We hadden 17 duiven mee. Het was een normale wedvlucht … ‘s morgens gelost en ’s avonds waren amper 5 duiven thuis. We keken er naar met grote ogen en belden met Frans. “Ben al afgebrand“ zei ik “Ben je niet naar de zee,“ zei Frans “Morgen om tien uur moet je gaan tellen” suste Frans. Ik kon bijna niet slapen en stond al vroeg bij het kot. Om kwart voor zeven ’s morgens was alles terug. Onverstaanbaar voor een vitessespeler !!!’ Als marathonspeler moet je geduld hebben en je rust kunnen bewaren. Het is heel anders dan het korte werk! Carlo, Staf en de vrouwelijke hulptroepen … bedankt voor jullie openheid en ik wens jullie nog vele jaren plezier met de marathonduiven en –vluchten en tot een volgende keer.

jaco-handtekening