Op het Marathonduivenjournaal gaat het bijna altijd over de Nederlandse marathonduif en hun liefhebbers. Klaus Paulus heeft als Duitser weleens een duif voorgesteld op ‘Het Journaal.’ Jo Lardenoy werkt weleens met zijn Belgische duivenvriend mee aan ons internetmagazine. Maar dit keer leest u een primeur van een topvlieger uit België, die zijn sporen op het snelheidswerk heeft verdiend, maar die de laatste 4 seizoenen ook met de beste meedoet op de zware fond. Een reportage van een topper op de Zware Fond uit België. Zijn uitslag op Barcelona 2015 was geweldig goed en via Facebook en mijn Limburgse duivenvriend Peter Grootheest kwam ik met Carlo in contact en hij wilde graag meewerken aan een artikel op Het Marathonduivenjournaal. Carlo heeft genoeg te vertellen en daar kunt u nu van gaan genieten …

 

Geschiedenis

De Geelse combinatie Binnemans-Van de Weyer bestaat op papier uit Liesbet van de Weyer en Simonne Binnemans. Dit zijn respectievelijk de dochter en vrouw van Carlo van de Weyer. Deze liefhebber, in 1960 geboren, is de drijvende kracht achter deze combinatienaam. Waarom zo moeilijk zou u kunnen denken? Het zit namelijk zo … Carlo heeft samen met zijn broer nog een combinatie, waarmee op de snelheidsvluchten gespeeld wordt. Carlo is de denker van deze combinaties. Hij maakt de plannen en zijn broer, vrouw en dochter helpen hem met de uitvoering hiervan. Vandaar de twee combinaties die daar een logisch gevolg van zijn. Als de verzorging en alles wat erbij komt kijken niet met zijn vieren zou worden uitgevoerd, zouden ze niet op zo’n hoog niveau kunnen spelen. Dat is de overtuiging van Carlo. Deze liefhebber werkt in een ploegenstelsel bij pharmaceuticareus Johnson & Johnson, bij het onderdeel Janssen Pharmaceutica in Beerse. Als hij de duiven alleen op een goede manier zou moeten, dan zou dit werk hem in de weg staan. De hulp van broer, vrouw en dochter is dus erg welkom. Dat Carlo zelf vanaf 2004 een tandem vormde met zijn broer Staf (geboren in 1941) gepensioneerde bouwvakker, bewijst eens te meer dat hij veel hulp en vertrouwen heeft in zijn echtgenote en dochter. Staf en hijzelf  spelen onder de naam Van de Weyer Gebroeders op de vitesse en midfond vluchten.

Carlo zit niet vanaf zijn jeugd in de duivensport. Tot de dag dat Carlo Simonne leerde kennen, had hij nog nooit een duif in handen genomen. Toen enige tijd later Carlo bij zijn toekomstige schoonouders regelmatig over de vloer kwam, bleek het bijzonder goed te klikken met Staf Binnemans, de vader van Simonne en een fanatiek duivenliefhebber. Binnen de kortste keren werd hij ingeschakeld bij de verzorging en op de uitslagen verscheen Binnemans-Van de Weyer. De resultaten mochten er zijn. Enkele jaren later werd voor het jonge koppel een nieuwe woning opgetrokken in dezelfde straat, enkele tientallen meters van het ouderlijk huis van Simonne. Een eigen hok en helemaal je eigen zin kunnen doen, dat was voor Carlo een uitdaging. Toch bleef hij met zijn schoonvader verder spelen onder Binnemans-Van de Weyer en thuis werd gestart onder de naam Hok Binnemans-Van de Weyer (vrouw en dochter). Alle vrije tijd en nog veel meer, werd besteed aan de duiven. Carlo is ook Keurmeester bij de BCK geweest maar wegens tijdgebrek momenteel niet meer. Er werd in die jaren alleen vitesse en midfond gespeeld met veel succes zoals nu nog onder de naam Van de Weyer Gebroeders. Met als mooie resultaten o.a.

16 jaar geklasseerd in de Provinciale Kampioenen K.B.D.B.

dit met 30 vermeldingen op vitesse midfond

13 maal geklasseerd in de Nationale Kampioenschappen K.B.D.B.

van 1997 tot en met 2015 op vitesse midfond

 

De eerste marathonduiven

Zoals in vele duivenmelkers huishoudens wordt er niet liever gedaan dan rond de tafel gezeten en uren over de duiven gepraat. Zo was op een dag duivenvriend Frans Van Gestel bij Binnemans-Van de Weyer met de melding dat hij ging stoppen met de zware fond. ‘Waarom?’ vroeg Carlo. Frans antwoordde: ‘Te zwaar en te moeilijk.’ Hierdoor was Carlo getriggerd daar het al jaren super ging op de vitesse en halve fond … waarom geen nieuwe uitdaging aangaan en het op die ‘moeilijke’ zware fond proberen. Hiervoor had hij een ander type duif nodig. Hij had al een keer geprobeerd met de eigen soort maar dat lukte één jaar en het jaar daarna bleven ze weg.  Na wat zoekwerk komt hij terecht bij Frans Belleter uit het Brabantse Nispen, vlakbij de Belgische grens. Er werden daar in de loop van de tijd wat eieren en duiven gehaald. Zoals in 2008 20 eieren. Carlo: ‘Ik kreeg nog een koppel extra uit “El Bandido” (een vale fondcrack) die gekoppeld zat met zijn eigen tante. Eén van deze eitjes uit “El Bandido” is de vader van de Gouden Vleugelwinnares.’ Verder kwamen in de beginperiode van hun marathoncarrière die nog geen tien jaar oud is, vier duivinnen van Peter Wustman uit het Duitse grensplaatsje Geldern-Lüllingen via vriend Nico Meuwsen uit Nijmegen. Hierbij zat onder andere de moeder van de Gouden vleugel winnares. Naderhand kwamen er nog vier rechtstreekse duiven van Noel Peiren via vriend Frans van Gestel uit Dessel. Een ingeteelde Batenburg doffer (vader 8ste internationaal Bordeaux) via vriend Peter Allemeesche van Bulskamp. Dan nog een duivin van vriend Jan Vansteensel uit Arendonk.  Van Paul Thaels, eveneens uit Geel, kwam de moeder van de 11e Internationaal Perpignan.  Op het kweekhok vertoeven ook 3 kinderen van ‘Miss Perpignan.’ Primus Interpares Brugse Barcelonaclub 2013 van plaatsgenoten Raf en Lars Luyckx. De marathonstam is hiermee nog niet compleet. Van Jan Peters uit Bemmel kwamen vier doffers. Twee doffers van Gebroeders Maas en zoon uit Zundert en natuurlijk rechtstreeks uit de lijn van het befaamde ‘Betuwe-koppel ‘Agnes x Petertje’ van Gerrit Veerman die de stamouders zijn van ongelofelijk veel goed duiven op de fond- en marathon vluchten.

De duiven hebben de beschikking over een tuinhok van 19 meter. Onderverdeeld in twee afdelingen van 4 meter en zes van 2 meter en een ren van 4 meter. Waar hebt u op gelet bij het bouwen van het hok? Verluchting, licht e.d. Carlo: ‘Het hok staat ZW verluchting via het pannendak. Onderaan wat extra verluchting, die geopend wordt bij heel warm weer. Daarbij lichtstrook van 1 pan over heel de lengte van het hok.

De familie

Enkele Kampioenschappen van de jaren 2012 en 2013

Carlo, Staf, Simonne en Liesbet hebben de laatste vier jaar veel mooie kampioenschappen behaald in groot verband. Waarbij 2015 een voorlopig hoogtepunt was: Een greep uit deze kampioenschappen van 2012 en 2013:

Kampioenschappen 2012

5e Marathon Antwerp Flyingclub Provincie Antwerpen

5e kampioen zware fond Zuiderkempen

3e asduif zware fond Zuiderkempen

5e Kampioen Marathon Molse Fondclub

5e Kampioen jaarlingen Grote Fond Molse Fondclub

4e asduif Marathon Molse Fondclub

4e asduif jaarlingen Grote Fond Molse Fondclub

Kampioenschappen 2013

1e Algemeen Kampioen Grote Fond en Marathon Molse Fondclub

2e  Kampioen jaarlingen Molse Fondclub

3e Fond jaarlingen Zuiderkempen

4e asduif jaarlingen Fond Zuiderkempen

4e Future Club 2013 Zuiderkempen

 

… wordt vervolgd …