Als je de uitslagen doorspit dan kom je namen tegen die mooie uitslagen neerzetten. Op papier zijn het namen en achter deze naam schuilt een verhaal. Een duivenliefhebber of -liefhebbers met een sterk hok met duiven. Als verslaggever wordt ik nieuwsgierig naar het verhaal, het plan van deze liefhebbers en hoe de stappen die al gezet zijn tot stand zijn gekomen. De afgelopen jaren is Coen van Haarlem uit Terborg flink aan de weg aan het timmeren. Hij heeft zich toegelegd op de ZLU-vluchten en de successen die hij behaalt worden ieder jaar groter. In gesprekken met liefhebbers komt zo’n goed spelende speler weleens ter sprake. Ik hoorde van spartaanse methodes. Nu ben ik als verslaggever wel wat gewend en als je een paar keer bij Jelle Jellema bent geweest, dan kan het niet veel ‘spartaanser’. En wat is ‘spartaans’ als je je duiven goed voorbereid? De basis zal toch wel goede duiven zijn en welke duiven vormen de achtergrond? Genoeg redenen om eens de auto te pakken en richting de Achterhoek te rijden.

De liefhebber

In Terborg (boven Doetinchem) woont de 48-jarige duivenliefhebber Coen van Haarlem. Hij is werkzaam in de metaalindustrie. Zijn werkgever is één van de grootste metaalzagenproducenten in de wereld. Het begin van zijn duivensport werd bepaald door een Belgische opvanger. Hij maakt de liefde voor de duivensport in Coen wakker en zo werd de start gemaakt. De eerste duiven waren krijgertjes. De eerste successen echter waren met de duiven van wijlen Bertie Camphuis Eefde. Later kwamen de eerste marathonduiven van Herman Brinkman uit Tuk die nu nog steeds in de stamduiven voorkomen … De oude Brinkman lijnen van de eerste topjaren van Herman. Hoeveel ruimte hebben de duiven, Coen? De man uit Terborg: ‘De vliegduiven die bij mij thuis zitten hebben de beschikking over ongeveer 10 meter hok en de kweekduiven zitten bij mijn broer Mark. Daar hebben we ook kweekboxen en de beschikking over een 30 tal koppels voedsterkoppels om de vliegduiven niet teveel te belasten met het grootbrengen van jongen.’ Waar hebt u op gelet bij het bouwen van het hok? Verluchting, licht e.d. Coen: ‘Bij de bouw heb ik vooral gelet op de verluchting. In de ramen zit ook geen glas maar windbreekgaas en hebben de hele dag beschikking over 2 kleine rennetjes.’

Kampioenschappen

Eerdere successen die Coen behaalde in groot verband zijn:

1e kamp oa Internationaalfondspel(NU) in 2004

1e kamp totaal Internationaalfondspel (NU) totaal in 2006

5e Nationaal kampioen meerdaagse fond in 2006

Meerdere malen 3e in de VNCC

Dit was in de periode dat Coen middaglossing speelde … de laatste jaren is hij overgeschakeld op de ZLU-vluchten. Het grootste kampioenschap is:

1e keizerkampioen FIANTE (afd 8,9,10 en 11)  2015

Stamopbouw

Coen heeft zijn hele duivenstam opgebouwd rondom ‘De Superkweker’. Dit doe je als liefhebber niet geheel bewust, maar als uit zijn doffer generaties lang goede duiven komen, dan ontstaat zo’n stamvader en als je er zuinig mee omspringt dan heb je daar optimaal profijt van. Deze doffer doffer geeft van de eerste tot en met de vijfde generatie inmiddels goede tot zeer goede vliegduiven. Een topkweker … dat kun je gerust zeggen. Deze doffer komt rechtstreeks van Paul van den Boogaart uit Kamerik. De vader van deze topkweker komt weer uit zijn topduif de “Yes66 Teletekst”. De ‘Superkweker’ is vader , grootvader en overgrootvader van 1e NPO Brive, 2e Beste jaarling van Europa de 5e, 21e, 32e, 90e nationaal Orange, 5e NPO Cahors, 12e nationaal Narbonne, 7e Int. Narbonne (jr), Snelste jaarling Perpignan  (62e nationaal ZLU) 10e Snelste jaarling Perpignan, 19e nationaal Narbonne duivinnen, 52e nationaal Narbonne, Beste jaarling FIANTE 2015,79e nationaal Barcelona,79e nationaal St Vincent, 90e nationaal Bordeaux, 48e nationaal Brive,70e nationaal St Vincent, 118e nationaal Marseille, 105e nationaal Marseille,78e NPO Cahors, 123e nationaal Marseille, 221e nationaal Pau, 99e nationaal PAU enz.

Een andere stamduif is ‘de 027’, een oude stamduivin. Ze is zelf medewinnares Internationaal Fondspel  2006 met o.a. een 19e nationaal St Vincent. Dit is nog een duif uit de oude Brinkman duiven. De ‘Barcelonadoffer’, die de 33e nationaal Barcelona won, begint nu ook in de nakweek goede duiven te geven. Deze duif komt rechtstreeks  Heinz Elsweyer Duitsland . De inbreng (vanaf 2015) van de Moleveld duiven (lijn van de wereldberoemde ‘Brive’)  pakt ook zeer goed op mijn duiven. Verder heeft de man uit Terborg succes met duiven van Dirk van den Berg uit Tuk, Bas Jansen uit Zutphen en Combinatie Pieper uit Rheden.

De voorbereiding op het seizoen

Onze ZLU-topper begint het seizoen met zo’n 100 vliegduiven. Hier zitten de jaarlingen bij. Ze worden begin april gekoppeld en worden op het nest gespeeld… ook ingespeeld. De vliegduiven brengen geen jongen groot, daar heeft Coen naast zijn kweekduiven, voedsterkoppels voor. Deze duiven zitten zoals eerder gezegd bij zijn broer Mark. Bij inkorven van de echte wedvluchten is de stand niet zo belangrijk. Op elke stand worden duiven ingemand. In het voorseizoen worden de duiven twee tot drie keer per week gespeeld. Als laatste voorbereiding wordt er ingemand op Souppes in Hank. Verder wordt er veel zelf gereden ook tussen de vluchten door. In 2016 worden de duiven ondanks het koude voorjaar snel op de rit. De gezondheid was heel goed. Er worden zelden of nooit medicijnen gebruikt en een duif die zich niet staande kan houden, wordt van het hok verwijders. De duiven kwamen in 2016 steeds beter in vorm na de eerste vlucht vanuit Souppes (in Hank ingemand).

 

… wordt vervolgd …