Internationaal Agen 2019 zal de geschiedenis in gaan, als één van de zwaarste, tot nu toe dé zwaarste editie van deze eeuw. Op de tijd dat normaal het concours ongeveer gesloten wordt, vielen nu de eerste duiven. Dit is ook een vlucht waarbij de 800 mpm regel invloed heeft op de kop van de uitslag. Deze regel houdt in dat elke duif die deze snelheid niet haalt, op tijd wordt geklasseerd met deze snelheid, 48 km/uur, als verreken snelheid. Het gaat dan dus niet meer over de gemiddelde snelheid, waar normaal op wordt geklasseerd. Ik heb me daar niet zo druk om gemaakt, omdat deze regel normaal gesproken hooguit wordt toegepast op de latere prijsduiven. Dit keer gaat het dus wel om de kopduiven. Niet dat ik me nu druk om ga maken, maar ik wil wel aangeven, dat het een onrechtvaardige regel is en in het voordeel van de kortste afstanden. Gelukkig zijn vluchten als deze een grote uitzondering. En wat ik nog belangrijker vind … de winnaar heeft een snelheid gehaald van boven de 800 mpm, de winnaar is geen winnaar dankzij de 800 mpm-regel. Wat op de afstand van de winnaar ook niet snel zal voorkomen. Wat een prestatie heeft de winnende duif van Bert Prasing uit Lelystad geleverd. Een duif die thuishoort in de Noordelijkste deel van Nederland verslaat alle duiven uit Belgë. Slechts twee Franse duiven met een afstand van 250 km korter moest hij Internationaal voor laten. Wat een kanjer !!!   

De winnende liefhebber
Bert Prasing, 58 jaar, uit Lelystad is winnaar van Nationaal Agen ZLU bij de oude duiven. Zijn winnende duif is ook sneller dan de snelste jaarling van de geweldige Gebr. Holleman uit Tienhoven. Dit betekent dat hij de snelste Nederlandse duif heeft tegen ruim 9.100 Nederlandse Agen-duiven. Bert heeft in zijn werkzame leven bijna 30 jaar gewerkt bij de provincie Flevoland.
Bert, hoe ben je in de duivensport terecht gekomen? De winnaar van Nationaal Agen: ‘De duivensport is een familie aangelegenheid. Ik ben de derde generatie met duiven, na mijn opa en vader. Begin jaren ‘90 van de vorige eeuw ben ik zelfstandig gaan vliegen op de middaglossing. Voor deze overnachtvluchten had ik duiven van John Schoemaker uit toen Amsterdam, nu Egmond aan zee. Nu worden de hokken bevolkt door de duiven van mijn duivenviend Hendri Eggink uit Laren (Gld), Paul van den Boogaard Kamerik, Jaap van der Kamp, toen Woerden nu Zeeland en Luc de Nayer uit Belgie (Wilfred Stiel-duiven). Ik heb een hok van 6 meter met 3 afdelingen, 2 afdelingen voor de 2-jarige en ouder duiven en een afdeling voor de jaarlingen. Daarnaast een open voliere (doos systeem) voor de jonge duiven.’

De winnende duif
De winnende duif heet ‘Nakita’, een duivin van 2014. Zij won eerder de 2e (tegen 279 duiven) en een 4e (tegen 270 duiven) in de fondclub Gooi & Eemland en dan nu de 1e nationaal 2019. Deze duivin komt zeker bij de 10 beste asduiven over drie jaar van de ZLU. Eerder won zij de 370e (tegen 6.211 duiven) en 126e (tegen 5.754 duiven) nationaal Agen op een afstand van ruim 1.000 kilometer. Een prachtige serie. De duiven worden op weduwschap ingespeeld en worden dan op nest gespeeld op de ZLU-vluchten.
De vader is een kruising uit de duiven Paul van den Boogaard, John Schoemaker en Luc De Nayer. In de lijn van deze doffer zitten veel nationale kopprijzen. Moeder is een duivin van Hendri Eggink uit de lijn van de Freule. Zij vloog 1e NPO Brive en 6e NPO Montpellier.

Het seizoen
Bert start het vliegseizoen met ongeveer 60 vliegers, waarvan de helft jaarling is. Bert heeft nauwelijks kweekduiven op een enkele bewezen vlieger na. Lando is daar een goed voorbeeld van. Hij werd 8e asduif ZLU Marseille over drie jaar en Nero, 13e  asduif ZLU Agen over drie jaar en Nancy, nestzuster Nakita, met 6 op 6 op de ZLU vluchten en 4e en 7e duifkampioen van FC Gooi & Eemland.
De duiven zijn half maart gekoppeld. De winnende duif, Nakita, heeft een ronde jongen groot gebracht en is op het tweede nest naar Agen gegaan.
De duiven gaan als training mee met de afdelingsvluchten en (hopelijk) op de juiste stand gebracht voor de ZLU vluchten.
Mariman is het merk voer wat Bert aan zijn duiven geeft. In het seizoen is dat Sport Rood en zuiveringsmengeling. Daar komt in het marathonseizoen Koopman All-in-One bij van Beyers.
Wat doe je aan medische begeleiding? Bert: ‘De verplichte enting, een parathyfus kuur (niet elk jaar) en bij thuiskomst BS van De Weerd in het water. Alleen als ik denk dat het nodig is, ga ik naar de dierenarts.

De Beleving
Onze winnaar uit de polder gaat verder: ‘Ik zie de duivensport puur als hobby. Met Hendri Eggink ruil ik regelmatig duiven. Ik vind het mooiste van de duivensport het thuiskomen van de duiven van de vlucht. Over de overwinning kan ik zeggen dat deze duif mij volledig verrast heeft. Ik was net klaar met ontbijten en liep naar buiten en zag de duif op de klep zitten. Dacht eerst dat de duif uit het hok ontsnapt was, maar dat was niet het geval.’ Heerlijk nuchter vertelt hij dit verhaal en zo is deze liefhebber ook. Iemand die geniet van zijn hobby en niet overdreven in extase raakt bij een overwinning als deze … hoe mooi het ook is en hij het ook vindt.

Tot Slot
Vanaf mijn plek achter de laptop wil ik Bert nogmaals feliciteren met deze prachtige overwinning. Op een vlucht die de boeken in gaat als een zware en een eerlijke vlucht … een prachtvlucht! Zoals Dax 2006, Mont de Marsan 2006, Barcelona 2016 en 2017 en zo zijn er wel meer geweest hoor, maar deze schieten me zo te binnen. Verder wens ik iedereen veel succes het komend weekend op Barcelona en de andere vluchten Agen en Cahors!!!

foto’s: Bert de Klerk